reklama

Mamuski grudniowe

reklama
A jak to jest z zasiłkiem rodzinnym? Jakbym teraz chciała złożyć wnioski to jeszcze dokumentacja dochodów za 2011 rok? W poniedziałek wyruszamy do Radomia i pewnie nie zdążę złożyć no ale może spróbuję, albo małż się tym zajmie.

Kochana wszystkie dokumenty za rok 2011 , ponieważ okres zasiłkowy jest od listopada 2012-październiak 2013 ( czy jakoś tak )
-zaświadczenie z US o dochodach za cały rok 2011 Twój i Męża ( dostaje się na miejscu )
-zaświadczenie z ZUS o składkach zdrow. odprowadzanych w 2011 ( czeka się ok. 2 tyg.)
- Twoje świadectwa pracy z 2011 r( jeśli Ty składach jesli nie Ty to meża)
-ksero dowodu osby składającej formularz
-zaświadczenie z UP ( jeśli się zarejestrujesz)
- no i formularz do zasiłku rodzinnego

Jeśli zostanie to rozpatrzone pozytywnie to dostaniecie całe 77zł/m-cznie :happy: A jak dostaniecie zasiłek to możecie się ubiegać również o jednorazową zapomogę z tytułu urodzenia się dziecka ( nie mylić z becikowym )

Liwus tak to przedstawiłaś... że sama nie wiem czy śmiać sie czy płakać. W zasadzie to nie ty przedstawiłaś a taka jest rzeczywistość.

Podajcie jakiś link do dobrej, sprawdzonej i niedrogiej chusty bo jest ich tyle na allegro że nie wiem czym się kierować przy wyborze.

Iza polecam ja zupelnie nowa w tym, ale tak jak I Vivienne nie moge doczekac sie spacerow chustowych

Pierwsza kupilam taka z tej firmy
http://amazonas-baby.pl/produkty/chusty-i-nosidla/carry-sling

A czekam jeszcze Na ta

http://pl.lennylamb.com/products/show/321_chusta-do-noszenia-dzieci-tkana-splotem-skośno-krzyżowym-bawełna---błękitna-laguna---rozmiar-l

Jesli chodzi o fachowa rade to Vivienne jest w tym super

Ostatnia edycja:
Iza przeklejam to co juz kiedyś pisałam tu :)

Przeklejam to co pisałam kiedyś do Joanny.
chustę kup wiązaną, tkaną splotem skośno-krzyżowym. Polecam firmę natibaby, mają bardzo dobre chusty, ew. Lenny Lamb ale chyba są drożsi. Długość chusty wybierz wedle rozmiaru jaki nosisz, najczęściej jednak pasują standardowe 4,7 m.

Wskazówki praktyczne:
- kup chustę używaną, lepiej się układa no i jest tańsza
- jeśli kupisz nową wymocz w płynie zmiękczającym, upierz, włóż pod prześcieradło na łóżku w którym śpisz i tak ją "sponiewieraj", będzie się lepiej układać
- natibaby na pewno oznaczają środek chusty po obu krawędziach, jeśli zecydujesz się na inną firmą sprawdź, to ułatwia sprawę
- najlepiej kup chustę w kolorowe pasy, gdzie krawędzie mają różne kolory, jeśli zaczynasz przygodę z chustowaniem będzie Ci łatwiej ogarnąć wiązania.
- do chustowania niemowląt poleca się dwa wiązania: kieszonka i kangur, oba zamotasz z długiej chusty, do kangurka jednak wystarczy krótsza, jeśli masz ochotę i możliwości na dwie chusty kup krótszą i dłuższą, jeśli zdecydujesz się na długą ogonek spod kangurka przerzuć jeszcze na plecy, coby się między nogami nie majtał

Przykładowo
CHUSTA NATI firmy Natibaby (2929124930) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Chusta tkana NATIBABY model Cypr - jak nowa (2920496668) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Moja używana nati kosztowała z przesyłką 100 zł.

Liwuś świadectwa pracy też potrzebne? A czytałam że zamiast zaświadczeń ze skarbówki mogą być oświadczenia o dochodzie, prawda to?
Całe 77 zł z jednej strony kpina, z drugiej 3 pieluchy ;-) A z trzeciej najbardziej chciałabym się na tego tysiaka załapać, jeśli wszystko dobrze skompletuję (w końcu trzeba zacząć się starać, ech, kocham papierkologię :( ) to powinno się udać.

Ostatnia edycja:
Cinamona już znalazłam caboo ... hmmm wydaje się super, może pomyślę o takim ;)
a główka nie spada do tyłu ? bo tego się boję najbardziej :)
te zwykłe chusty są dla mnie zbyt skomplikowane a to się wydaje proste w obsłudze ;)

cześć dziewczyny
my po wizycie u pediatry, Wojtuś dostał skierowanie do neurologa - nawet nie musiałam za bardzo prosić i na dodatek pediatra wpisała PILNE! z nadzieją że szybciej nas przyjmą :-)
no i oczko mu wciąż ropieje :-( przez 7 dni wkrapiałam antybiotyk i nic, dziś wykupiłam inny, jak ten nie pomoże to mamy iść bezpośrednio do okulisty bo albo będzie trzeba przeczyścić kanaliki albo nie daj boże sonda:no: ale mam nadzieję że to nie będzie konieczne:happy:

ja do pracy niestety wracam ale i tak się cieszę bo po ciązy z Julką miałam tylko 20 tyg. macierzyńskiego :)
a co do becikowego to wolałabym zarabiać tyle żeby nie załapać się na nie;-):-D

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry