Cześć dziewczyny !!!
Podczytuję ale nie mam czsu zbytnio odpisywać bo sioe ucze (dzisiaj egzamin z mojego kursu - trzymajcie z amnie kciuki o 15)
Lyla super że jedziecie do męża
Gimpelka , fanta, Aguska co do przetworów to podawałam na wielodzietnych przepisy na ogórki na ostro. Wkleje wam może którać biedzie miała ochote zrobić- ja robie tylko małosolne na teraz i kiszone na zime bo tego u nas najwiecej schodzi- zamiast lizaka Misiek bierze w reke ogóra i sobie go zajada
ok podaje przepis na ogórasy w zalewie curry:
3kg ogórków
3 cebule
3liście selera
gorczyca (sypiemy do słoika tak na oko)
Ogórki obrać, pokroić na paski lub ćwiartki (wdłuż) a cebulę w plasterki- upchnąć do wyparzonych słoików , wsypać trochę gorczycy dodać odrobinę liści selera.
Zalewa:
1 szklanka octu
4 szklanki wody
2 szklanki cukru
1,5 łyżki soli
3 łyżki przyprawy curry
Wszystkie składniki zagotować w garnku
Zalewą zalać sloiki i gotować jeszcze trzy minuty (od momentu wrzenia)
I jeszcze drugi przepis na ogórki w zalewie musztardowej:
3kg ogórków
ziele angielskie
liście laurowe
pieprz czarny w ziarnach
pieprz czarny mielony
gorczyca
5szklanek wody
3/4 szklanki octu
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
5 łyżek bardzo ostrej musztardy
Ogórki obrać, pokroic na ćwiartki. Do słoików wkładamy po dwa listki laurowe, po trzyziarenka ziela angielskiegoi pieprzu, oraz jedną płaskąłyżeczkę pieprzu mielonego i ogórki.
pozostałe składniki zagotować i zalać ogórki gorącą zalewą. Pasteryzowac 10min i gorące ustawić do góry dnem..... Smacznego
Ups... właśnie sie zorientowałam ze wy chyba macie wątek kulinarny... mam to jakoś przenieść????