reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mamy siedzące w domach z dziecmi

u nas pięknie! pojedziemy później na plażę :tak:
na plażę? :shocked2: Skąd jesteś ? :rolleyes2:

A co to towarzystwo pochorowało się? :huh:
fanta na anginę lody dobre. :tak::-D Rata spora.:sorry2: Nie na naszą kieszeń.:no:
aguśka a może to potówki? :tak:
gimpelka kuruj się. :tak: W zeszłym roku narobiłam chyba ze 25 słoików korniszonów i 15 słoików pikli łagodnych i pikantnych. :tak: Wszystko zniknęło w ciągu 4 czy 5 m-cy.:tak: Ja tam wolę takie domowe przetwory. :tak:

Zeszły rok bogaty był w grzyby:tak: . Toteż zasuszonych grzybków to mam na 2-letni zapas. :cool2:

Pogoda za oknem słoneczna z umiarkowanym wiaterkiem.
Nic mi się nie chce. :baffled:

Ostatnia edycja:
reklama
OGŁOSZENIE:

Serdecznie Was zapraszamy do zapoznania się z nowym portalem BB.
Znajdziecie tu wiele ciekawych informacji dotyczących literatury dla dzieci, polecimy Wam wiele interesujących książeczek.
Dowiecie się też jak czytanie wpływa na naszych milusińskich. :-)

Zajrzyjcie na bbCzyta - bbCzyta ! :-)

na plażę?
shocked2.gif
Skąd jesteś ?
rolleyes9im.gif
u nas 25 stop w cieniu i piekna pogoda a plaże są przepełnione więc nie wiem czemu sie dziwisz :-D mamy lato!!!
a my z Fiolem to plażowicze :-):tak:

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Aguska, nie nawidzę takich mixtur pić, ale nie ma rady, bo jak by nie patrzeć one pomagają :sorry2:. Może jak Bartek będzie starszy, to wybierzesz się z nim na testy alergiczne? Myślałaś nad tym może?
Kinga, no to zazdroszczę jak masz blisko do morza :tak:.
Justa, jak to w tamtym roku nie było grzybów? :szok: My nie mogliśmy na nie patrzeć :-D. Rata dla nas nie jest duża :tak: i damy radę, a jak pójdę do pracy <planuję tak za 4 lata>, to będzie tylko lepiej, bo jedna wypłata będzie na czysto :-) <mam taką nadzieję>. Też mi się nic nie chce, a muszę kanapę przeprać :dry:, pranie już wstawiłam, zaraz się za obiad biorę... Po południu znów przyjeżdża siostra T z mężem i trują mi tyłek bym babeczki upiekła... No coż jak mus, to mus.
Dobrze, że pogoda jest ładna, to pranie na balkon wyrzucę :tak:

fanta ja czekam aż Bartuś skończy 2 latka to wtedy idziemy na testy
u nas też gorąco dlatego dopiero koło 15 z małym wyjde bo jak dla niego to za gorąco
justa on ma potówki ale te plamysa tak jak przy pokrzywce tylko że dostaje ich tylko pare i zaraz znikaja
ja robiam słoiki 2 lata temu teraz liczę tylko na mame:-p
byłam na mieście ale nic ciekawego nie kupilam
Bartuś spał mi 3 h:szok:ciesze sie bo może nie będzie taki marudny

Cześć dziewczyny !!!
Podczytuję ale nie mam czsu zbytnio odpisywać bo sioe ucze (dzisiaj egzamin z mojego kursu - trzymajcie z amnie kciuki o 15)

Lyla super że jedziecie do męża :)

Gimpelka , fanta, Aguska co do przetworów to podawałam na wielodzietnych przepisy na ogórki na ostro. Wkleje wam może którać biedzie miała ochote zrobić- ja robie tylko małosolne na teraz i kiszone na zime bo tego u nas najwiecej schodzi- zamiast lizaka Misiek bierze w reke ogóra i sobie go zajada:-D

ok podaje przepis na ogórasy w zalewie curry:

3kg ogórków
3 cebule
3liście selera
gorczyca (sypiemy do słoika tak na oko)
Ogórki obrać, pokroić na paski lub ćwiartki (wdłuż) a cebulę w plasterki- upchnąć do wyparzonych słoików , wsypać trochę gorczycy dodać odrobinę liści selera.

Zalewa:
1 szklanka octu
4 szklanki wody
2 szklanki cukru
1,5 łyżki soli
3 łyżki przyprawy curry
Wszystkie składniki zagotować w garnku

Zalewą zalać sloiki i gotować jeszcze trzy minuty (od momentu wrzenia)

I jeszcze drugi przepis na ogórki w zalewie musztardowej:

3kg ogórków
ziele angielskie
liście laurowe
pieprz czarny w ziarnach
pieprz czarny mielony
gorczyca
5szklanek wody
3/4 szklanki octu
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
5 łyżek bardzo ostrej musztardy

Ogórki obrać, pokroic na ćwiartki. Do słoików wkładamy po dwa listki laurowe, po trzyziarenka ziela angielskiegoi pieprzu, oraz jedną płaskąłyżeczkę pieprzu mielonego i ogórki.
pozostałe składniki zagotować i zalać ogórki gorącą zalewą. Pasteryzowac 10min i gorące ustawić do góry dnem..... Smacznego :)

Ups... właśnie sie zorientowałam ze wy chyba macie wątek kulinarny... mam to jakoś przenieść????

Od mamuski pisze , a tu jej klawiatura szwankuje...:wściekła/y:

z Iławy (mazury)
u nas 25 stop w cieniu i piekna pogoda a plaże są przepełnione więc nie wiem czemu sie dziwisz :-D mamy lato!!!
a my z Fiolem to plażowicze :-):tak:
Ooooooo . A my zwykle na wakacje na Siemiany nad Jeziorak pod namioty jezdzimy , a w Ilawie korzystamy z marketow, bankomatow , sklepow.:-D:-D:-D
W zeszlym roku ze wzgledu na Amelke mala pojechalismy dalej, bo nad Baltyk.:-)
W tym roku, prawdopodobnie pod koniec sierpnia znowu jedziemy na Siemiany pod namiot. :tak::-D:-D:-D

Kinga, no to zazdroszczę jak masz blisko do morza :tak:.

Do morza nie tak blisko z Ilawy. :no:Jakies 100 km.:-D

Justa, jak to w tamtym roku nie było grzybów? :szok: My nie mogliśmy na nie patrzeć :-D.
Przejezyczylam sie.:zawstydzona/y: Mialo byc bogaty rok, nie ubogi.:-p

dziewczyny to super ze tez robicie słoiki, juz myslałam ze tylko starsze pokolenie je robią. Tez słyszałam ze to szkoda kasy, czasu itd.

W Biedronce sloik korniszonow to koszt 2,99 zl , w sklepie 3, 50-4,50. To nie wiem co sie bardziej oplaca... swoje czy kupne?:sorry2: Swoje wiesz z czego zrobione.:tak::-)

Iława to nie daleko mnie a ja mam jeszcze bliżej nad Morze:-p
ewuniaf w zalewie musztardowej też robiam a te curry nie i dzięki może zrobie jak mi sie będzie chciało;-)
bartuś zjadł obiadek dzis miał mix zupe bo kalafior ziemniaczki i brokuł marchewka pietruszka seler wszystko zmiksowałam mu na krem i zjadł wszystko!później dostanie kawałek kurczaczka :-)
Teraz ogląda stacyjkowo zgrałam mu kilka odcinków na płyte i tak leca w kółko:-Dwczoraj zauważyłam że moje dzieko pięknie rozumie bajki zaczął sie nabijać wczoraj ze słonia w bajce:szok::-D z mężem siedzimy baja leci a on sie chichra my na siebie spojrzenie a on pokazuje na słonia i sie śmieje.

reklama
Witam laseczki jestem zdrowa korzonki odpuściły:-D:-D:-D:-D 3 dni leżenia plackiem w łózku pomogły bardziej od wszystkich lekarstw :tak::tak::tak::tak::tak::tak:
Nie nadrobie wszystkiego ale teraz jakem zdrowa mogę być codziennie i na bieżąco :tak::tak::tak:
Od soboty jestem sama w domku bo moi pojechali na wakacje do jednej babci na wieś ,do drugiej nad morze i bawią się w najlepsze a ja ładuję akumulatory na kolejne mama mogę,mama dasz,mama,mama,mama a to podobno melodia dla uszu :-p:-p:-D:-D:-D:-D:-D
A doczytałam o przetworach ja ich nie robię ale bardzo lubię no ale przetwory zawsze mam :-):-)Mama Pietruszkowa zaopatruje nas w przepyszne dżemiki i konfitury,moja mama w grzybki w occie ,korniszony,mój tata w sałatki warzywne a moja babunia w mrożone owoce i przepyszne kompoty:-D:-D:-D

Do góry