reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Mamy z Austrii

reklama
Witam poniedzialkowo w tak piekna pogode.Rano zalatana bylam a teraz mam chwilke odsapki :-)
Poziomeczka ja tez kupilam szybko wozek i sobie czekal i czekal i sie doczekal.Moja mama byla przerazona wczesnym kupnem ale ja sie uparlam bo tez mnie w sklepie zawolal wiec rozumiem o czym piszesz :-)Nawet krzyczal co bym go nie przegapila ;-)

Dzis mamy w przedszkolu na 17 Dzien Sw.Marcina wiec mala popijawka bedzie ;-) i pewnie po 19 dopiero do domu wrocimy,jak nie pozniej.W zeszlym roku bylam zachwycona mimo,ze maly nie chcial isc z cala grupa sam i bylam z nim(na szczescie nie jedyna mamusia bylam) a w tym roku mezus zobaczy to po raz pierwszy.Naprawde fajowa sprawa...

no wlasnie, wolal - i to jak! wiec sama rozumiesz vici!
:-)

a co to ten dzien Marcina? co tam dzieci robia? bo matki widze sie alkoholizuja :-p

Nie tylko matki heheh przylaza cale rodziny :-D na pysznego grzanca i rzarelko ;-) a dla maluchow cieply kompocik bezalkoholowy jest heheh
Dzieci chodza z lampionami i spiewaja piosenke o Sw.Marcinie jak to podzielil sie plaszczem z bezdomnym.Mowia wierszyki i wogole takie wystepy przygotowywane w przedszkolu.Jak pogoda dopisuje to zawsze jest na zewnatrz i super,bo juz ciemno jest o 17 i wyglada to imponujaco :-) W sumie Letrnfest to nazywaja ale ,ze to zwiazane z Dniem Sw.Marcina to mozna uzywac obu nazw :-)

A dziekuje bardzo :-) spic sie nie spijemy bardziej dla rozgrzania i smaku trzeba sie napic ;-) no i autem jedziemy wiec...
Ja spadam obiadek machnac ,do juterka bo dzis pewnie juz sie nie zamelduje

Witam wszystkie mamuśki na "wygnaniu":-) mieszkam w Austrii od niedawna, nie pracuje, jestem tu z mężem który tutaj pracuje:tak: jestem w 34tc i chciałabym się dowiedzieć od bardziej doświadczonych kobitek co i jak tutaj wygląda tzn poród bo mam zamiar tutaj rodzić:tak:i mam wieleeee obaw:-(co do tego.
Wogóle jak tu wygląda wszystko jeśli chodzi o pieniążki na dziecko, tzn jakie warunki trzeba spełnić, cały czas chodziłam do lekarza w polsce i on prowadził mi ciąze teraz ze względu na to że jestem tak "daleko" w ciąży zaczęłam chodzić tutaj, ale mam obawy że za pózno i nie spełnie wszystkiego co oni wymagają. pozdrawiam

Agusia1986 bez obaw pieniadze na lauszka bez problemu powinnas dostac.Ja cala ciaze prowadzilam w Pl i co prawda tam rodzilam a ty chcesz tu to i tak nie ma wiekszego znaczenia.Potrzebujesz tylko swoja ksiazeczke ciazowa i bedziesz z nia musiala isc do lekarza co by poswiadczyl do mukpass,ze mialas wizyty i badania.Tak bylo ponad 3 lata temu ale mysle,ze teraz jest podobnie.Potrzebujesz tez paszport malucha aby dostac kindergeld.Kolezanka teraz rodzila i to byla jedyna zmiana,ze najpierw paszport a potem kasa no ale zracaja od daty urodzenia wiec jest oki.No i pieniadze mozesz wziasc na 30 miesiecy lub krocej(wtedy wychodzi wiecej kasy miesiecznie ale przez krotszy okres).

My po laternfest i bylo super.Victor spiewal slicznie i glosno bylo wesolo choc troche zimno.Szybko sie zmylismy bo mezul marudzil na maksa i tym mnie wkurzyl no ale coz...Wazne,ze maly zadowolony :-)

Agusia1986, ja tam sie nie znam na tym ale tez bym powiedziala, ze musisz ksiazeczke zdrowia z PL pokazac tutejszemu lekarzowi.
A najlepiej pojdz do Magistratu albo do Krankenkassy i sie dowiedz. Jak z Twoim niemieckim?

O szpital chyba nie powinnas sie martwic, bo uwazam, ze warunki tutejszych szpitali sa o niebo lepsze niz w PL. Tak wiec nie ma problemu.

vici, moj mazus tez czasami marudzi i mnie wkurza, normalka! :-)
nie powinnysmy sie tym przejmowac. Ale przynajmniej dziecku sie podobalo a to najwazniejsze - w koncu to bylo dla niego.

cos nasza Beabea zniknela....

milego dzionka!

reklama
jestem.jestem ,nie zniknelam
po prostu nieraz trudno mi na spokojnie do kompa usiasc,bo mala na moich kolanach stuka w klawiature,wierci sie,zmiata wszystko co na biurku,itd.
teraz akurat spi,to cos skrobne:biggrin2:
poziomeczko a propos salatki to jest to taka salatka bardziej na slodko:ananas,kukurydza,seler konserwowy,cebula,jaja,jablka,szynka i majonez.Wszystkim smakowala:tak:ale nie kazdy preferuje taka mieszanke .Jesli cie interesuje to podam ci proporcje.
a jesli chodzi o suwaczki to niezle sie gimnastykowalam,bo jakims cudem ten pierwszy z wiekiem corki mi zniknal,po kilku dniach sie pojawil wiec zrobily sie dwa bo zaraz uzupelnilam innym,a jak sie stary pojawil to sprubowalam zastapic ten 2 nowym i sie udalo.W sumie powinny ci sie 4 linie zmiescic,bo tak tam pisze.
A tak wogole to gratuluje wozka!Tak powinny wygladac zakupy-ten i zaden inny:laugh2:
agusia 1986 witamy!!!!!
wiesz juz gdzie bedziesz rodzic? w jakim szpitalu?I kiedy data porodu?Jesli tylko maz pracuje legalnie i jestes ubezpieczona naleza ci sie wszystkie swiadczenia.A jakie masz obawy?
vici to fajnie ze fest sie udal,a zrzedzacym mezem sie nie przejmuj:biggrin2:jak ja bym chciala zliczyc ile moj mnie wnerwia razy w ciagu tygodnia np. to dziwne ze ze soba jeszcze jestesmy:confused2::biggrin2:A jeszcze teraz jak mi hormony szaleja,echhh....

Do góry