marti mi w szpitalu mowili,ze jesli dziecko nie ma alergi to mam podawac normalne pre ale nie wiem jak z wczesniakami wiec jesli wy takie dostawalyscie to dalej dawaj.
gabi ja szybko zrezygnowalam z butli ze smokiem,kupilam niekapek z nuby i mlody szybko zalapal i mleko wlasnie z niekapka dawalam

Teraz tez tak bede robic no chyba,ze dalej cyc bedzie to w niekapku bedzie woda czy herbatki a nie mleko :-)
ola och z butami to nie taka prosta sprawa.Na pewno musza byc dobrej firmy z atestami my dla Victora pierwsze mielismy Bartek z Pl a tu polecam elephant z deichmann.But ma miec usztywniona kostke ale nie mocno twarda,ma zginac sie w 1/3 od strony palcow i ogolnie podeszwa ma byc elastyczna.Nic nie zaszkodzi jak wybierzesz sie do ortopedy.W domu zalezy co macie na podlogach dzieko powinno chodzic boso tyle ile sie da ,wiosna na trwaie,piasku tez sciagajcie buty bo to jest najzdrowsze.Jak sie boisz,ze sie poslizgnie to kupc do domu (nawet w deichmann,reno czy innym obuwniczym) takie skorzane "baletki" z cienka gumowa odeszwa i niech w tym biega.W przedszkolu zrobili takie specjalne kolko dla dzieciako i podzielone bylo na czesci i w kazdej cos innego kora,szyszki,piasek,kamienie (zaokraglone) ,trawa i tam na boso biegaly.
Co do meningo to w necie jest 35-80 euro ale nie wiem od czego ta cena zalezy.