reklama

Mamy z FRANCJI!

u nas z cyca nic nie bedzie:/ kurcze ogromne to one sa, ale mleka kilka kropelek- poddalam sie juz... maz pociesza, ze z drugim moze sie uda :p
a co do mleka to znalazlam w koncu to nestle nadial excel 1 HA u nas w aptece i lecialam po mleko w srode bo mala znowu zaczela "fontanny puszczac" po Galli:/ narazie mam spokoj, mala wczoraj zrobila pierwsza kupke po tym mleku teraz juz z gorki... bo wzoraj ja brzuszek troszke pobolewal... od tamtej pory juz ze 3 kupki byly takze jest oki:) szybko sie jej odbija i wypija juz okolo 110ml:))
milego popoludnia :*

reklama
mona w fr tez 5 latki obowiązkowo. a 3 latki i 4 latki to bardzo preferowane jest by sie uczyły. możesz zawsze tu Nadii puscic do 3 i 4 latek a później przenieść ja do pl przedszkola. inna kwestia czy dla niej będzie to korzystne czy nie. to juz sama musisz ocenić.
magda no mówi sie trudno. ważne ze je i ze mleko mleko dla niej dobre znalazłaś

marys, mona : 5 latki obowiazkowo do skzoly???? bylam pewna ze dopiero CP jets obowiazkowe czyli 6 lat ...

pozdrowienia dla wszystkich :) u nas wiosna 19-20 stopni :)
tylko synek starszy mi zwymiotowal 2 razy, nie wiem co jets... oby nie wirus...

mona : wygralas dodatkowy rok we francji :)
sprawdzilam bo mi to nie dawalo spokoju :) szkola obowiazkowa od lat 6 :)

cornelka : a jelsi moge zapytac dlaczego zdecydowaliscie sie na wyjazd ???? twojego partnera wyslali z pracy czy tak po prostu rzucacie sie na gleboka wode ? :)
jesli maz podepnie cie pod jego ubezoieczenie to na 100% bedziesz miec prawo do bezplatnego porodu. Wiem z ejest jakas prcedura ze mozna to wykonac po tym 12 tygodniu. Bo normalnie trzeba do 12 tyg zglosic do CAF ( to zeby dostac beckowe i inne) i do Securite sociale tez oddzielny papier wyslac (papier daje gin; francuski) wtedy mas zporod za darmo i zwaracne wizyty ciazowe leki itp
ale pozniej tez jakos mozna to przeskoczyc tylko nie wiem jak... Przeciez s akobiety ktore sie dowiaduja o ciazy dopiero po 12 tygodniu! nie mozna ich zostaiwc na lodzie!!!

ddatkowe ubezpieczneie, mutuelle - pozwoli pokryc koszty dodatkowe. porod jest w calosci za darlo, ale jak np trafisz na lekarza ktory przekracza stawki to wtedy np do jakiejs kwoty zwroci ci ubezpieczalnia a reszte wlasnie to prywatne. Mi mutuelle np pokryl przekroczenie honorariow chirurga anastezjologa i 6 dob w pokoju indywidualnym.
troche skomplikowanie to wyglada ale powoli sie z tym polapiesz :)

a na dlugo planujecie przyjechac tu ????

magda : oby bylo lepiej po tym mleku !!!!

ja dzis zaliczylam wycieczke do marsyliipo meza na lotnisko, byla sliczna pogoda :) wkoncu idzie wiosna !!! :)

papatki !

Czesc dziewczyny:)
magda dobrze ze po nowym mleczku juz lepiej corci!:tak:
marys no bede musiala pogadac z mezem i sie zastanowic czy tu puscimy Nadie na jakis czas do przedszkola czy nie.Jeszcze mam czas:-)
josephine a jednak od 6 roku zycia-dzieki:-) dokladnie zawsze to dodatkowy rok-wiecej pieniazkow!
Po 16 marca musze Nadie zaszczepic,recepte juz dostalam na Hexe 44 euro.Nie mam zapisanej Nadii u pediatry tylko jest u naszej lekarz rodzinnej,kurde az sie obawiam ze ona ma jej to szczepienie robic.Bylabym jakas spokojniejsza gdyby to byla pediatra-wiem pewnie panikuje:zawstydzona/y:
Milego Dnia dziewczyny:-)

mona ale w pl chyba musi isc do zerowki jak ma 5 lat. ja bym do przedszkola puscila bo nic nie straci na ty Nadii tylko zyska. bedzie z dziecmi i bedzie lepiej sie rozwijac a przy okazji nauczy sie fr. ja w przedszkolu widze duzo plusow.
josephine tak jak pisalm wczesniej. ja mimo iz jestem ubezpieczona caly czas w fr to u francuskiego lekarza bylam dopiero pod koniec 5 miesiaca ciazy. i mnie nastraszyli ze moze byc juz ciezko z ubezpieczniem bo ciaza musi byc koniecznie zgloszona do 6 miesiaca. do 12 czy tam 14tc trzeba zglosic by miec becikowa

Witam się z deszczowej Polski :-p

Dzięki za odpowiedzi w sprawie tych ubezpieczeń, becikowych, etc. Jeszcze raz poprosiłam mamę M. o sprawdzenie tego dokładnie, bo jak już tutaj złoże wypowiedzenie to nie będzie odwrotu. Na becikowym to mi jakoś nie zależy, tym bardziej, że nie mieszkam tam i nie pracuję, więc nawet się nie nastawiam na to. Zależy mi tylko na tym żeby być ubezpieczonym , mieć zapewniona opiekę zdrowotną i bezpłatny poród.
mam nadzieję, że się to uda załatwić, bo już się nastawiłam na ten wyjazd :-)

Magda moja siostra tak miała, przy pierwszym dziecku po cesarce nie miała pokarmu i tez na nic się zdały próby, za to przy drugim normalnie piersią karmiła bez problemu. Najważniejsze, że mleko juz małej nie uczula i jest ok.

Josephine głównie ze względu na pracę, ale też trochę z chęci zmian i szukania lepszego życia. Oboje już żyliśmy na emigracji i kiedy teraz natrafiła się okazja to postanowiliśmy spróbować :-) Co by nie ukrywać ciężko trochę w Polsce za normalną pensję utrzymać mieszkanie ( nie mamy własnego ), siebie, teraz jeszcze dziecko i jeszcze odłożyć coś na przyjemności typu wakacje czy realizowanie pasji i zainteresowań.

A jakie były u was powody przyjazdu? na jak długo chcecie tu zostać? Załujecie czasem tego, że przyjechałyście i zamieszkałyście we Francji?

Hej!
Magda mam nadzieje ze zmiana mleka u Olivci pojdzie szybko i ze bedzie juz dobrze:-)
U nas do przedszkola czy zerówki zostalo jeszcze sporo czasu,ale pewnie szybko zleci:tak:Poki co sie tym nie martwie. Ale jakbym byla na miejscu Mony to bym puscila dzieciaczka do przedszkola chociaz na rok czy dwa lata...

Josephine
mam nadzieje ze to nie wirus:crazy:Zdrowka dla synka!
Wypoczywaj!
U mnie tez cieplutko, zaliczylismy nawet dzisiaj spacerek. Mój synek juz wyrósł mi z gondoli i jezdzimy w spacerówce:-D
Duuuuze to moje ''malenstwo'':happy:

Cornelka a co do powodów wyjazdu u nas byl dosc prosty, podobnie jak ty nie mamy w pl wlasnego mieszkania, wynajmowalismy a z jednej pensji nie da rady sie utrzymac a gdzie tu jeszcze dziecko. Wiec wyjechalismy po "lepsze zycie".Narazie jest dobrze i mam nadzieje ze tak zostanie;-)

Chcialabym zeby moj Alex mial kiedys lepiej i latwiej w zyciu.Mam nadzieje ze we Fr bedzie nam dobrze. Jestem tutaj najkrócej ze wszystkich dziewczyn na forum, ale juz co nieco moge powiedziec:rofl2:Aha a jak dlugo mamy zamiar tu zostac??? No chyba tak dlugo jak sie da i w najblizszych kilku-kilkudziesiecu latach do pl nie wrocimy.No chyba ze nam sie noga powinie, ale mysle ze bedzie dobrze:laugh2:

Dobrej nocki!

a ja tam tesknie za pl i czasami zaluje, ze wyjechalismy... ze wzgledu na rodzine- tesknie okropnie:/
zyje nadzieja, ze M. znajdzie lepiej platna prace bo z tego smica ciezko utrzymac 3 os i pooplacac wszystko:/ Ale wierze, ze moze byc lepiej:))

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry