reklama

Mamy z FRANCJI!

marzenka : moj maz niestety nie moz epracowac w zadnym innym miescie niz paryz, ani maryslii ani tuluzie...no zadnym. musi w stolicy, tu jest oddzial jego banku.
a zakupy ja robie w monoprix. ale nie online bo online nie pokazuja wszystkich produktow i nie znajduje czetso tego co znam i chce!
ale oni f-cjonuja o tyle dobrze ze idziesz do sklepu wkladasz rzeczy do wozka, podjezdzasz do specjalnej kasy "dowozenie do domu" podajes znr telefonu ( mas zkarte klienta) i oni maja od razu twoj adres, ja nawet nieczekaml w kolejce zeby placic na miejscu ( mozna) tylko mowie ze zaplace w domu - czekiem. i takim cudem ogromne zakupy takie raz na 2 tyg zajmuja mi 20minut :) tyle co sie po rehonie krece i wybieram :)
i w ciagu max. 3h przywoza mi je do domu. z karta klienta monoprix dowoz jets z adarmo od 50 euro. to zasem zeby nie dziwgac, obladowac wozka kupie 2 -3 rzeczy na kolacje 2 duze paki pampersow i juz mi za free to przywoza ;) absolutna wygoda :)

a online jeszcze masz auchan ale nie wiem jak to u nich funkcjonuje... carrefour tez chyba robi... ale nie wiem czy nie tzreba jechac odebrac zakupow... moze dziewcyzny poradza co do innych sieciowek

reklama
Josephine-to ja sie pytałam o sklepy spożywcze online:)
Dziekuje jednak.
Auchan mam bardzo daleko i jeszcze nigdy tam nie byłam.Najbliżej mam Leclerc,albo Carrefour,Lidl,Aldi-to już takie mniejsze.Szkoda że w Fr nie ma Tesco:(Albo Asdy:((((((((

Nadal czytam stare posty:)))))))))))))

Temat pomocy meżów:
mój jest bardzo pomocny,choć w większości wole robić sama niż patrzeć jak on to robi:)Ale...dobrze gotuje i robi to codziennie:)))))))Ja gotuje w weekendy.Ściele łóżka i robi ręczne pranie bo nie mamy pralki jak na razie,czasami robię większe w tych płatnych pralniach.Zakupy czy śmiecie-bez problemów.Masaż na obolałe plecy-ooooon jest pierwszy:))))))))Mieszkamy na parterze więc jak ten mistral wieje to sporo liści i śmieci wala sie przed jak i w klatce-mój łapie za szczotkę i sprząta!Nie czeka na środe kiedy sprzątaczka u nas posprząta!

Josephine-
z tego co zauważyłam to chyba jesteś najdłużej z nas w Fr???Czy sie mylę?
Na dzień dzisiejszy masz chyba 28 lat i chybaaaa 10 lat tutaj???

Jak się czesze że jutro juz piatek...no i mój ostatni weekend wolny:(((Więc musze go jakos wykozystać.
Na dzien dzisiejszy padammmmmmmmmmmmmmm,tydzien był strasznie pracowity,wykańczający wręcz.
Czekam na mężówski masaz...i ide spać.
Dobrej nocki kochane i do juterka!

Mistralka dzieki, ale się uśmiałam :-)
A co do lekarza to jakaś masakra, na pewno bym gdzieś to zgłosiła, co za cham :wściekła/y:

Josephine nieźle z tymi zakupami, szczególne ułatwienie dla matki z dzieckiem, zamiast to nosić to można wracając ze spacerku z wózkiem kupić co trzeba i czekać aż do domu przywiozą. Super :-)

U mnie dzien zleciał o dziwo szybko, coś tam porobiłam, a potem przyjechała do mnie koleżanka i dopiero co wyszła.
Fajnie było sobie pogadać na babskie tematy :-)
No i maluszek dzisiaj zrobił mi niespodziankę na dzien kobiet chyba i porządnie dał o sobie znać, także nie mogło to być nic innego jak jego ruchy :-)

P.s. rozmawiałam z koleżanką na temat porodu i znieczuleń i nei wiem zupełnie co robić - brac znieczulenie czy iść na żywca? Wolałabym ze znieczuleniem chyba, ale strasznie się boję tego kłucia w kręgosłup :-( mam dyskopatie i ogólnie jestem przwrażliwiona na jego punkcie, kiedys miałam takie masaże rehabilitacyjne, strasznie bolesne i mam złe wspomnienia i nie daje nikomu go dotknąć. nawet jak mi M. robi masaż to od kręgosłupa z daleka musi się trzymać :no:
A chyba tylko to zewnątrzoponowe dają? Plis o jakies porady mamuski :-)

hej

magda : zdrowka dla olivki ! jak sie boisz to idz doi lekarza, ale u dzieci takich malych kaszel i kataarek trwaja bardzo dlugo u na sbyl chyba jakos 3 tygodnie. najwazniejsze zeby nie zszedl do oskrzeli, wiec plukanie plukanie i jeszcze raz plukanie ! jelsi mala nie ma goraczki to nic nie powinno sie dziac ( przy myciu noska)

mistralka: ooo przepraszam :) juz nie wiedzialam komu pisze :) ale jak masz blisko leclerc to super! oni maja dobre produkty, carrefour tez wszystko mozna znalezc, reszty kolo, mnie nie ma wie cnie wiem
ale ja bym bardzo chciala miec leclerca lub wlasnie carrefoura kolo siebie, bo monorpix zdziera ze szok... ale tu carrefoury i wieksze sa poz amiatsem trzeba dojechac a ja bez prawka... :/

a czy jestem najdluzej na pewno nie. ja mam 27 lat (poki co jeszcze 26 ale rocznikiem 27) i we fr. 8 lat
parisienne ktora zalozyla ten watek jest tu sporo dluzej bo przyjechala jak miala chyba jakies 15 lat. a jest ciut ode mnie starsza ;)

cornelka : super mialas prezent na dzien kobiet

ide pod prysznic i powoli rozkrecac szykowanie siebie i malego do pediatry, dzis 2 szczepienia....

cornelka : ja bym brala znieczulenie. ale to tylko moja opinia. nie jetsesmy w sredniowieczu zeby cierpiec. rozumiem z eboisz sie klucia, ale uwierz mi ze kilkunastosekundowe wklucie w kregoslup to nic w porownaniu ze skurczami i zycze iby nie byly wielogodiznne i ...krzyzowe!
zniecuzlenie czujesz takie dretwienie/cieplo przez kilkanascie sekund i tyle. A porod/skurcze : mas zrwazenie ze kregoslup ci wyrywa... wie cja nie wiem co gorsze ;)
ja pierwszy porod wzielam zniecuzlenie przy 4cm rozwarcia i sonbie pieknie kilka godizn odpoczelam, nawet jakies 3 przespalam :) zaczelam odczuwac bol na jakies 30min przed akcja
takze nie mam bolesnych wspomnien :)

bez znieczulenia sobie nie wyobrazam...:no::baffled:

Zadzwonie do poloznej moze zrobi mi wizyte domowa i doradzi!
Ja tez polecam znieczulenie! Tyle, ze ja mialam bole krzyzowe i nikomu ich nie zycze!! A josephine ma tacje, ze lepidj przebolec to wklucie niz np 14 godz jak w moim przypadku porod!!!

reklama
Zoe bardzo sie ciesze ze szkoła sie spodobala!Najwazniejsze ze jestes zadowolona!

Josephine wczoraj weszlam na ta strone C&A i powiem Tobie ze sa tam fajne ciuszki i nie dorogie! Myslalam ze jest tam wiele drożej:-)Co do marketów to ja mam chyba wszystkie- Auchan, Carefour, Leclerk, Geant, Lider Price i duzo inych jeszcze wiec mam w czym wybierac:-)
A co do Twojego pobytu we FR to i tak jestes dlugo, mi sie juz chce do PL...
Powodzenia na szczepieniu!

Magda
jesli chcesz sie upewnic ze Olivci nic nie jest to ja bym pojechala do lekarza...Z moim Alexem mialam podobnie, tez kaszel i charczenie, lekarka powiedziala ze kaszel moze byc i to nie koniecznie oznacza chorobe, poprostu tak jest. A co do charczenia to polecila mi klasc mokre reczniki na grzejniki albo kupic nawilzacze powietrza( to byl sezon grzewczy i poprostu suche powietrze powodowalo charczenia).

Cornelka co do porodu ja rodzilam bez znieczulenia i nie wspomina tego najlepiej:no:
Gdy w moim szpitalu bylo znieczulenie to napewno bym je wziela bez dwoch zdan!Ale decyzja oczywiscie nalezy do Ciebie.Z mojej strony powiem ze wszystko jest dp przezycia jesli martwisz sie o kregoslup...Aha!!!Grtuluje pierwszego kopniaczka!!!Super uczucie prawda???I to w taki dzien!:-D

Antylopka jedz poki mozesz...Potem stracisz na wadze jak sie malenstwo urodzi:happy2:

Mistralka z Alexem lepiej, juz nie goraczkuje ale zbytnio nie chce jesc, chyba jeszcze te dziasla ma obolale:zawstydzona/y:
A dowcipy super-zwlaszcza ten o prostytutkach hihihihi:-D:-D:-D

Milego weekendu kobietki!

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry