reklama

Mamy z FRANCJI!

A to jest cos w rodzaju zlobka??? Mozna tam np isc z dzieckiem na poczatek???

A gdzie mozna zapytac o takie miejsce i gdzie wtedy zapisac dziecko? I duzo placisz za cos takiego? Ja tez jestem niepracujaca mama ;-)

Sorki ze tak dopytuje ale zainteresowalo mnie to baaaaaardzo...

reklama
marzenka : musisz zapytac w merostwie. czasem trzeba zapisac dziekco w merostwie, my np. w tej garderie zapisywalismy malego " na miejscu' a dyr. garderie dossieer przekaze merostwu.
Musisz pytac o garderie, albo halte garderie. to takie jak zlobek, ale na raz-dwa w tygodniu, na kilka godzin. No i jest adaptacja, ja 2 tyg zostawalam z malym! coraz mniej coraz mniej czasu zostawalam, az zostal sam :)
co do ceny to musisz sie pytac w danej garderie, ale to jets uwarunkowane zarobkami. Musisz wykazac ile zarabiacie ( fiches de salaire, avis d'imposition) i oni wowczas wylicza ci stawke ZA GODZINE.
tu masz link z cenami w regionie paryskim, nie powinno byc duzych roznic :) :

Co

Parisienne- wakacje przyspieszyly ciążę:) bedzie chlopak, najprawdopodobniej Kacper:)
josephine- Adaś zaczyna tydzien adaptacyjny od poniedziałku, bedie poniedziałki i czwartki w Jardin d'enfants

dziś bylam u poloznej i skurcze są, a szyjka nieruszona. Pewnie sie skończy jak z Adasiem

hej

antylopka : powodzenia dla adaska!
a ty szyjka;..hmmm... no pewnie sie skonczy tak samo... chociaz szyjka to i rapem kilka dni moze sie zmienic... i na pocztaku 37tyg mozesz rodzic...
ja tak mialam z drugim dziekciem... lekraz w piatek dal mi date cc, oddalona o 9 dni... szyjka byla jakbym miala rodzic za 2 m-ce... i co ? 3 dni pozniej skurcze i porod!

Josephine baaaaaaardzo ci dziekuje za informacje ;-)

Magda witaj ponownie we Fr:-)
Odpoczełas w Pl??? Dosyc dlugo bylas, teraz czas juz wracac do rzeczywistosci:happy2:

Antylopka- powodzenia dla synusia Adasia.
Bedzie mial braciszka!!! Napewno sie cieszy ;-)

A ja dziewczynki od przyszlego tygodnia zaczynam francuski ;-) Umowilam sie z narzeczona naszego kolegi- jest ona francuska- bedzie mnie uczyla 2 razy w tygodniu. Nie wiem jak sie dogadamy bo ja po fr tyylko troche a ona po polsku nic :happy2:Zobaczymy....

Cos trzeba robic ze soba:-)

Milego weekendu babeczki!

Marzenka- super, takie lekcje najwiecej dadzą:)
Jnosephine- wszystko możliwe... Zobaczymy jak bedzie:)

Dzis byłam na pierwszych zajęciach Bebe nageurs z Adasiem:) podobało Mu sie bardzo!

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry