Mistralka- długość urlopu jest zależna od tego, ktore to dziecko. Przy pierwszym to 16 tygodni, z czego 6 tygodni jest przed data porodu. Dodatkowo mozesz wziac 2 tygodnie conge pathologique przed macierzyńskim. Po porodzie tatusiowi przysługuje 11 dni conge paternite. Mozesz wziac (Ty lub tatuś dziecka) conge parentale, gdzie pol roku moze byc płatne z CAF(nie znam szczegółów). Co do zlobka- przyjmują dzieci od 4 miesiaca, nie wczesniej. Macierzynski nie jest płatny przez pracodawcę, tylko przez assurance maladie. Oni sie rozliczają z pracodawca, ktory Tobie przelewa w terminie wypłaty.
Co do Mutuelle- jesli masz mozliwosc to polecam Pro BTP. My za cala rodzine placimy 103 euro miesięcznie. Mam praktycznie wszystko w pakiecie, w aptekach nie place, nie musze wysyłać faktur, bo sa połączeni systemowo z Assurance maladie i mi przelewaja na konto w ciagu 3-4 dni. Za hospitalizacji w ogole nic nie placilam, bo szpital od razu sie z nimi rozliczal.
anuc-
ha- rzecz gustu. Mi juz powoli wystarczy siedzenia w domu. Od 7 czy 10 lipca jestem w domu i juz mi wystarcza!! Najpierw mialam 3 tygodnie urlopu, potem 2 conge pathologique potem juz macierzynski, ktory jutro mi sie kończy

Dalej ciagne zaległy urlop z 2012 i wracam do pracy.
Zoe- no to trzymam kciuki!! Chusta i spiworek czekają razem ze mna na kolejne spotkanie!