reklama

Mamy z Irlandii!!

Wyczuwam tutaj jakąś agresję. :baffled:
Nie pochwalam i nie toleruję żadnych przejawów nacjonalizmu czy rasizmu, jednak nie możesz porównywać tego jak Irlandczycy nas traktują z tym jak Polacy traktują przedstawicieli innych narodowości pracujących w Pl. W Polsce zatrudnia się obcokrajowców po to żeby Polakom nie płacić więcej (czytaj-godnie). I pewnie w tym momencie odezwą się głosy, że Irlandczyk tez woli zatrudnić Polaka za minimalną stawkę niż rodaka, bo ten będzie chciał więcej.Jest jedno małe ale....Mianowicie najniższa stawka w Irl nie jest stwaką głodową (a w Pl i owszem).
Heh, chyba bym mogła wypracowanie napisać.
A dlaczego chcę rodzić tutaj, a nie dorobić się i urodzić w Polsce??? Bo swojej decyzji o macierzynstwie nie uzależniam od stanu konta, posiadania mieszkania czy jakichś jeszcze innych dziwnych czynników. Poczułam, że właśnie teraz pragnę mieć dziecko, to się na nie zdecydowałam, i zdecydowałabym sie bez wzgledu na to czy byłabym w Polsce, Irlandii czy na Grenlandii. To chyba sensowne. Gdybym czekała aż sie dorobię wszystkiego czego chcę, to pewnie przed 40-tką bym się nie zdecydowała.

Anineczka ktoś tylko wyraził swoje zdanie na temat Irlandczyków, ich (braku) kultury itp.
Nie oczekuję, że będą kłaniać mi się w pas, nie zależy mi na tym absolutnie. I nie jest mi tutaj źle, bo gdyby tak było, zmyłabym się już dawno. Tak samo nie sądzę, że w Polsce jest pięknie i kolorowo, ale nie wszystko jest albo białe albo czarne..............
A zaczęło się od kwestii paszportu..........

Pozdrawiam.

reklama
O paszport irlandzki dla dziecka moga sie starac rodzice, ktorzy przed porodem w ciagu ostatnich 4 lat trzy lata przebywali w iralndii . Wystarczy, ze jedno z rodzicow spelnia te kryteria.

O paszport irlandzki dla dziecka moga sie starac rodzice, ktorzy przed porodem w ciagu ostatnich 4 lat trzy lata przebywali w iralndii . Wystarczy, ze jedno z rodzicow spelnia te kryteria.
Dokladnie.
I wtedy kiedy dziecko otrzyma paszport irlandzki rodzice tez moga sie o niego starac-jako rodzice.

Wyczuwam tutaj jakąś agresję. :baffled:
Mozliwe,ze sie troche wkurzylam,ale bron Boze zaraz agresja :sorry:;-)
Mnie po prostu szlak tfafia jak ludziom nieda sie dogodzic.
Nie mowie tu zaraz o Tobie.

Tym bardziej powinnismy sie wkurzyc,ze Polak w Polsce okrada Polaka! :eek::baffled:

Poprawiam sie z tym paszportem!Rzeczywiscie wyczytalam w internecie, ze wystarczy byc 3 lata z 4 w Irlandii.
Z tym, ze moja znajoma, ktora wystapila pare miesiecy temu o paszport dla swojego Malucha, uslyszala, ze musi udowodnic, ze mieszka juz 5 lat w Irlandii. A ze mieszka, to dzidzius dostal paszport. Kiedys, gdy rozmawialam z facetem, ktory zajmuje sie sprawami cudzoziemcow, powiedzial mi tak samo- musisz byc 5 lat, zeby dziecko dostalo obywatelstwo albo dziecko musi miec ukonczone 3 lata i byc urodzone tu. Wiec teraz sie zakrecilam i nie mam pojecia, co jest prawda. Bo pisze jak byk czarno na bialym, ale zycie pokazuje inaczej. Ale fakt- tak pisze na stronie glownej irish citizenship.

anineczka- probujemy kupic, bo juz mnie krew zalewa, gdy pomysle ile splacamy rocznie KOMUS za wynajecie. Wole splacac swoje. Jednak wiadomo- suma ograniczona. W marcu przeprowadzamy sie do two bedroom apt, bo one bedroom(placimy 600 e miesiecznie) juz zbyt ciasne dla naszej 3. Ale jak pomysle, ze placic komuc 800 euro miesiecznie za wynajecie mieszkanka...raaaaaaaany!Dlatego oczy i uszy mam dookola w poszukiwaniu domu.

No to sie afera rozpetala :-) A zaczelo sie od glupiego paszportu, napisalabym swoje zdania, ale z racji na moj stan nie bede sie denerwowac:rofl2::-) A jak pozostale "oczekujace" mamcie sie czuja??

Paulineczka, Ty masz jeszcze tylko 18 dni??!!???!!!!!!
Ale fajnieeeeeeeeeeeee:-):-):-).
Moja Dzidzia nauczyła się już wchodzic pod zeberka mamy, boli jak cholera, ale niech sobie Franio zwiedza:-).
Pozdrawiam:-D.

anieczka ja myśle ze za dwa dni opieki trzeb by było zapłacić komuś ok 150 euro a znajomym jak sie ugadasz mniej:)

Z tymi paszportami to jest zamiesane bo kazdy mowi inaczej jak bylam w ambasadzie to mowili co innego w citizen inf co innego oni sami dokladnie nie wiedza byle tych paszportow za duzo nie wydawac....

ale wam zazdroszcze tego kopania w brzuszku okres ciaży milo wspominam i z checia to powtórze hihih

pozdrowienia

Załączniki

• 100_9965ol.JPG
    100_9965ol.JPG
    126,7 KB · Wyświetleń: 58
Z paszportami chodzilo mi o afere na temat obywatelstwa, ktora to powstala odnosnie do pytania na jego temat:-p:-p:-p:-p
Mi zostalo juz 17 dni. Z jednej strony bardzo sie ciesze, doczekac sie nie moge- budze sie rano i mysle ile mi dni zostalo:-Da z drugiej mam obawy co do porodu. Ale pocieszam sie ostatnio,ze od pierwszych narodzin na swiecie dzieci sie rodzily ta droga i tak strasznie wiele kobiet nie ucierpialo.:tak:
Robimy zaklady czy ta dzisiejsza pogoda to juz wiosna irl?? Ja myslalam ze dzis po miescie bede lazic w koszulce- jednak ze wzgeldu na dzidzie zalozylam kurtke:-p

faktycznie robi sie juz milutko.cieplutko.
17 dni...to niemal za chwilke.super.
ja wyrobilam malemu dowod i nie musze latac za paszportem.i kosztowalo tylko 30 zl.i jest wazny 5 lat.
problem byl z peselem.nie chcieli mi wydac.ale w koncu po kilku telefonach sie udalo.
a o paszporcie nie mysle,bo i tak wracamy w tym lub przyszlym roku do polski.

reklama
Pogoda faktycznie rewelacja, ja jestem dobrej myśli, wiosna idzieeeeee!!!!!!!:-):-):-):-):-)

Jakoś spokojnie tu ostatnimi czasy, to ja żeby Was postraszyć/rozbawić(??) wkleję fotkę swojego "maleńkiego":-D brzunia:happy:.
Uwaga......

grubamama0.jpg

Czy to prawda, ze tutaj niemal kazde dziecko przychodzi na świat za pomocą, nazwijmy to, "przyssawki"???? Jakto u Was wyglądało???

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry