reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Mamy z Irlandii!!

Ja tylko wpadlam powiedziec Dzien dobry i zaraz zmykamy na dwor!!!

Widze ze piszecie o sudocrimie heh jeszcze nie uzywalam,kilka razy tylko bepanthenu jak maial bardziej czerwona dupinke a takto Tescowego zelu nazywa sie "Petroleum jelly B.P" jest rewelacyjny od urodzenia go uzywamy i maly jeszcze nie mial odparzen.
Przywiozla mi go znajoma Irladnka i od tamtej pory tylko to kupuje,zawsze 2 albo 3 bo u nas w Tesco szybko wykupuja.
Aaaa i cena to 1,58e a kiedys 1,85 chyba pojemniczek ma 150ml - to dla informacji:-p

reklama
No tak-polowanie się nie powiodły:no:Pan od oleju nie przyjechał jeszcze:no:znając życie jak tylko nos z domku wystawię on zadzwoni i powie,że czeka:-p
Ale za to-obiadzio gotowy:tak:okna pomyte,posprzątałam pralnię i kuchnię jeszcze przedpokój odkurzę i w domku ędzie nawet czysto:szok:Chciałam autko ogarnąć jeszcze-ale co skończę jedno i chcę lecieć z odkurzaczem-dyszcz:-(No niestety-u nas deszcz.Dobrze,że chociaż Wam słonko przyświeca:cool2:pranie teżzrobiłam,ale musiałam w domku rozwiesić:eek:
A teraz lecę,bo jeszcze parę rzeczy trzeba zrobić:tak:|Miłego popołudnia moje drogie Panie:-)

na gwalt potrzebuje namiary na jakiegos taniego tlumacza w Galway!!! Od dzis juz mozna skladac papiery na studia 2010roku i mam duzo do zalatwienia,a nawet nie mam swiadectw przetlumaczonych.Ktos ma namiary na tlumacza?

Madbebe-ja też już się borykam z problemem antykoncepcji:-(Jak to mówi moja mamusia-z Twoją płodnością;-)(ciekawe po kim-w końcu 8-ro rodzeństwa mam:-D)...I nie wiem jak sprawa tu wygląda z plastrami-o ile dobrze pamiętam(moja siostra stosowała)raz w miesiącu się nakleja:tak:-zawsze to lepsze(jak dla mnie)niż codzienne-wez tabletkę:dry:

owszem-plastry rzecz wygodna ale ja karmie piersia i to niestety odpada..W okresie karmienia przeciwskazane są wszystkie środki zawierające estrogeny (więc plastry również):-(wyczytalam, ze wybor masz taki:
- prezerwatywa
- globulki, żele, pianki
- antykoncepcja hormonalna - MTG(minitabletka gestagenowa) i iniekcje,
- IUD (czyli wkładki domaciczne).
albo wstrzemiezliwosc:-)o co mnie akurat nie chodzi:-).Pytanie jest tylko co wybrac.Do kazdej z metod jest jakies ale,mniejsze albo wieksze i wlasciwie kazdy organizm reaguje inaczej wiec chyba nie przekonam sie dopoki nie sprobuje:-(

Pierwsza wizyta, nigdy wczesniej nie bylismy a ty chodzilas? Jak wrazenia?
ja chodzilam ale jak kiedys pisalam w okrojonym wymiarze godzin,bo tylko 2spotkania z 4ch.Byla to czesc teoretyczna tylko dla kobiet(rowniez sie wybralam z moim A. i musial sie blakac w oczekiwaniu bo go grzecznie wyproszono).Praktyka czyli cala fizjoterapia odbywala sie w zupelnie innym miejscu i trzeba sie bylo na nia oddzielnie zapisywac-tam juz mozna z chlopami pojsc:-),ale ja nie skorzystalam.Generalnie polecam i bardzo sobie chwale.:tak:

Dziewczynki mam pytanko odnosnie kosmetykow dla noworodka. Na liscie rzeczy potrzebnych do szpitala mam plyn do kapieli i wazeline. Co do plynu to jaki jest dobry? A co do wazeliny nie da sie jej czyms zastapic bo jakos nie przemawia do mnie:sorry2: Moze jakis krem czy cos?
Z gory dziekuje za podpowiedz i sorki jesli pytania sie glupie wydaja:zawstydzona/y:

...ciagle pada...
plynu do kapieli brac nie trzeba bo kapia tylko raz,w 2giej dobie, jesli jeszcze jestes w szpitalu i sobie tego zyczysz.Ja chcialam zeby mi pokazali co i jak,bo mamy do pomocy nie mam,na wlasne zyczenie z reszta.Potrzebowalam do tego jedynie recznika i ubranek(plus czapeczka).Teraz tez uzywam Oilatum bo nivea jest od 1miesiaca,a pozniej mam zamiar nivea.Slyszalam ze Jonson uczula,nie praktykowalam, wiec nie moge potwierdzic - wolalam uniknac stresu :-)
co do wazeliny - ja sie dostosowalam i nie narzekam.Tzn teraz juz uzywam rowniez sudocremu, na zmiane z kremem nivea przeciw odparzeniom i wszystko jest OK. Wlasnie w szkole rodzenia nam powiedziano ze warto wziac wazeline ze wzgledu na to ze latwiej jest z pielegnacja pupy - latwiej wytrzec cala to smolke ktorej zawsze jest cala pielucha:-) - nie przykleja sie takdo skory.Dla mnie zabrzmialo sensownie wiec uzywalam i teraz tez czasem uzywam zeby natluscic skore.
To i tak Twoja decyzja.

doklejam na zyczenie (cytat oczywiscie):
Wstrzyknięcia, czyli iniekcje progestagenowe:
metoda polega na podawaniu progestagenu w formie iniekcji (zastrzyków domięśniowych) o przedłużonym działaniu. Pomimo podobnego składu, iniekcje w zasadniczy sposób różnią się od MTG. Mechanizm ich działania polega bowiem na hamowaniu owulacji – stąd znacznie większa skuteczność.
Wskaźnik Pearla dla tej metody wynosi 0,1. Zahamowanie owulacji jest efektem wysokiej dawki podanego preparatu. Stężenie hormonu w organizmie wprawdzie obniża się stopniowo, nigdy jednak nie spada do poziomu, pozwalającego na odblokowanie owulacji. Ze względu na domięśniową drogę podania, nie ma możliwości interakcji z większością innych leków np. antybiotyków i obniżenia skuteczności antykoncepcyjnej.

Aktualnie stosuje się dwa rodzaje iniekcji: octan medroksyprogesteronu i enantan noretysteronu. Zdecydowanie bardziej popularny jest octan medroksyprogesteronu – nazwa handlowa - Depo-Provera (preparat dostępny w Polsce).
Depo-Proverę podaje się w ciągu pierwszych trzech dni krwawienia (dodatkowe zabezpieczenia antykoncepcyjne nie są wtedy konieczne). Kolejne zastrzyki podaje się w odstępach 12 tygodniowych. Po porodzie pierwszą dawkę możesz przyjąć między 6 a 8 tygodniem połogu.
Uwaga! Jeżeli zażywasz leki przyspieszające metabolizm hormonów w wątrobie, należy skrócić odstępy między zastrzykami do 10 tygodni.
Zalety stosowania iniekcji Depo-Provera są podobne jak w przypadku MTG:
:: podobnie jak MTG można stosować iniekcje w trakcie karmienie piersią
:: brak efektów ubocznych lub zagrożeń dla zdrowia, związanych z zażywaniem estrogenów;
:: zabezpieczenie przed zapaleniami przydatków (zagęszczony śluz stanowi barierę dla bakterii);
:: obniżenie ryzyka ciąży pozamacicznej i powstawania torbieli jajnika;
:: wygodne dawkowanie - raz na 3 miesiące;
:: iniekcje można stosować z powodzeniem, jeżeli z powodu przewlekłych schorzeń zażywane są inne leki lub, gdy inne metody antykoncepcji są przeciwwskazane;
:: badania wykazały, że np. w przypadku anemii sierpowatej Depo-Provera jest nie tylko nieszkodliwa, ale wręcz powoduje poprawę parametrów krwi i zmniejszenie liczby nawrotów w przebiegu choroby;
:: do korzystnych oddziaływań ogólnych na organizm należy zaliczyć pięciokrotne zmniejszenie zagrożenia rakiem endometrium (trwające jeszcze co najmniej przez 8 lat od zaprzestania stosowania iniekcji) i brak wpływu na częstość występowania raka szyjki macicy;
Wady metody
Rozważając wady metody należy wziąć pod uwagę fakt, że wszelkie niedogodności, które mogą się pojawić musisz znosić tak długo, jak długo trwa działanie leku, czyli 3 miesiące. Do niepożądanych skutków ubocznych należą:
:: możliwy przyrost wagi ciała na początku stosowania preparatu;
:: możliwość wystąpienia depresji u kobiet mających do niej predyspozycje;
:: rzadko: trądzik, przetłuszczanie się włosów, obniżenie libido.

Dla niektórych kobiet wadą będzie też zablokowanie miesiączkowania, występujące w przypadku więcej niż 40% kobiet w ciągu pierwszego roku stosowania iniekcji. Dla kobiet, które cierpiały z powodu miesiączek lub zespołu napięcia przedmiesiączkowego będzie to oczywista zaleta metody. Niestety istnieje też prawdopodobieństwo występowania nieregularnych, czasami zbyt częstych krwawień miesiączkowych lub ciągłego plamienia. Dłuższe stosowanie iniekcji daje Ci większą pewność zablokowania krwawień.

Dla niektórych kobiet wadą metody jest również powolny powrót naturalnej płodności trwający od 6 miesięcy do 1 roku. Ciążę musisz, więc zaplanować z dużym wyprzedzeniem lub zastosować metodę, pozwalającą na znacznie szybszy powrót płodności.
Ważną informację stanowi również fakt, że Depo-Provera może powodować obniżenie poziomu HDL (dobry cholesterol), zwiększenie zapotrzebowania na insulinę (jeżeli chorujesz na cukrzycę zastosuj raczej MTG) oraz nieznaczne zwiększenie ryzyka rozwoju raka piersi kobiet, stosujących ją przez dłuższy czas (kilka lat) przed 25 rokiem życia. Jeżeli stosujesz Depo-Provera dłużej niż 5 lat (zwłaszcza gdy przekroczyłaś 40 rok życia), powinnaś wykonać badanie, w kierunku osteoporozy.

Pozwolę sobie w tym miejscu jeszcze raz podkreślić, że decydując się na zastosowanie iniekcji musisz liczyć się z koniecznością tolerowania działań ubocznych (np. plamień) przez około 3 miesiące tj. do czasu wygaśnięcia działania hormonu, ponieważ indywidualnej reakcji Twojego organizmu nie jesteśmy w stanie przewidzieć. Jeżeli działania uboczne nie wystąpią, staniesz się kobietą wolną od zażywania tabletki i od krwawień miesiączkowych.

Ostatnia edycja:
reklama
Ojojoj....jak mi się dzisiaj nic nie chce:shocked2:Nie mam coś dziś weny do niczego:no:Obiad mam taki,że praktycznie sam się zrobił,tylko odkurzacz sam nie chce poodkurzać:wściekła/y:To chyba jednak muszę się za niego złapać:blink:Mam leniwca pospolitego:dry:Żeby mi się tak chciało jak mi się nie chce:happy2:Mamcie też gdzieś powywiewało,mało czytania:sorry2:.No,nic chyba jednak odkurzę,bo wstyd być takim nieruchawym:zawstydzona/y:

Do góry