reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Mamy z Irlandii!!

reklama
Witam Dziewczyny!!
Jetsem tu nowa i bardzo liczę na Waszą pomoc. a mianowicie. Jestem w 8 tc.. mieszkam jeszcze w Polsce, mój partner miesiąc temu poleciał do pracy do Irlandii właśnie, wieść o dziecku spadła na nas nagle ;)
Podjeliśmy decyzje, żebym przeniosła się tam w styczniu/lutym, tam rodziła i żebyśmy tam założyli rodzinkę gdyż w Polsce T. nie mógł dostać pracy a szkoda by było, żeby rezygnował ze wszystkiego i wracał do polski.
Napiszcie mi proszę jakie formalności musiałabym dopełnić aby móc rodzić tam? Jak wyglądają jakieś opłaty? będą przysługiwały mi jakieś zasiłki? Pytam ponieważ jestem w tym całkowicie zagubiona.. a nie mam nikogo z tamtąd kogo mogłabym spytać o wyjaśnienia.
Dodam iż ja i Tomek nie jesteśmy jeszcze małżeństwem.
Będę wam niesamowicie wdzięczna za pomoc..

To zagubienie jest najgorsze.. mój język jest słaby, chodź zaczęłam ostro się go teraz uczyć, ale mimo to i tak najlepsze są rady kogoś doświadczonego ;-)

Sa5mia...witaj.generalnie jest wątek"sprawy socialne"i tam wszystkie odpowiedzi na nurtujace Cię zagadnienia na pewno znajdziesz,ale tak po krótce-jesli wyrobisz tu PPS'a(odpowiednik Pl pesla)to opiekę zdrowotną i poród,a potem opiekę poporodową(dziecko objete opieką zdrowotna do 6tygodnia zycia)masz za free... jesli tylko Twój partner bedzie pracował to zaraz po urodzeniu się Dziecka złóżcie wniosek o CHB(formularze dostaniesz w szpitalu)-czyli zasiłek na dziecko,FIS(cotygodniowa zapomoga-otrzymaujesz jesli dochód na rodzinę nie przekracza jakiegoś tam pułapu-przepraszam,ale nie pamietam jak to wygląda na jedno dziecko;))i Medical Card-czyli opieka powiedzmy,że za free(przynajmniej ta podstawowa)...Polecam zajrzeć również na stronke citizeninformation.ie...Jest po prawej stronie język pl do wyboru(w wiekszości interesujacych Cię zagadnieniech;) pozdrawiam i na koniec jeszcze-gratulacje !!!

Dziękuję ;-) Bardzo Nam pomogłaś. Byłam przerażona, gdyż szukając na własną rękę w internecie, nic nie mogłam znależć;/

jeszcze jedno ostatnie pytanie, czy to wszystko będzie przysługiwalo,. nawet jesli nie jesteśmy małżeństwem?

Ostatnia edycja:
Witam nowa przyszla mamuske:)a do jakiego miasta przylatujesz?nawet jesli nie jestescie malzenstwem wszystko wam sie bedzie nalezalo.ale nie zwlekaj z przyjazdem tutaj bo pierwsza wizyta u gp powinna byc do 12tyg ciazy a pozniej wizyta w szpitalu,niewiem jak to sie odbywa jak przyjedziesz i pojdziesz w polowie ciazy,ale mysle ze powinno byc ok.musisz koniecznie wyrobic sobie pps bo bez tego ani rusz:)
Barmanko jak bede miec juz lozko w sobote to zrobie fotki i wkleje bo kupilismy ze sklepu na capel street tam gdzie sa materace i nie mam linka:(
A moje pieczenie wrocilo:(wiec wizyta u lekarza murowana:(

reklama
AsienkoM dziekuje za odwiedzinki.
Lubiczanko
:-DPanowie starsi :-).
Sa5mia Witaj i powodzenia.
A my z Igoriem wrócilismy z dworku,wrescie sie pogoda poprawiła.Panowie jeszcze robia,wiec narazie sprzatac nie moge.Miłego popołudnia.

Do góry