reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mamy z Londynu

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
hej
oj dzisiaj bez kawy to ani rusz;-) częstujcie się:-)
moi-original-36954.jpg

bulkaasia ano można wyrobić,bo sa takie przepisy,ze dzieci urodzone po roku bodajże 2006 w UK mogą dostać brytyjski paszport,pod warunkiem ze dostarczysz dokumenty potwierdzające ze Ty lub mąż przepracowaliście tu legalnie 5lat-rowne 5 lat wstecz od dnia narodzin dziecka.I takim sposobem nasz młodszy ur w 2011 się załapał,wysłaliśmy te dokumenty i wiadomo zdjęcie,czek,birth certificate itd.. i w ciągu chyba 2 tygodni przyszedł paszport poczta i mamy małego Brytyjczyka w domu:-p a najlepsze jest,ze tez nawet o tym nie wiedziałam i dopiero tu na bb któraś dziewczyna dala znać,ze Polacy tak wyrabiają swoim dzieciom.Moja koleżanka,zaraz po mnie złożyła i tez jej dziecko dostało.

reklama
bulkaasia na 5 lat i narazie jak ma ten,to mu polski nie potrzebny,za dużo z tym załatwiania i komplikacji,meldować w Pl,wyrabiać pesel itd... starszy ma polski i niedawno jak byłam w Pl,to musiałam zawozić zaświadczenie,ze tutaj chodzi do szkoły.
Ale w przyszłości sadze,ze małemu wyrobie polski,nic mu nie zaszkodzi podwójne obywatelstwo..

Jak tam kawka smakowała??:-)

Moje dziecię walczy z ostatnim ząbkiem i wczorajsza noc do przespanych nie należy:sorry2: Siedzę od rana bez energii,jeszcze ta pogoda..mały już zdążył odespać nockę:tak:

wierka kawka pyszna no i ciacho niczego sobie;-) U nas noc fatalna bo Mlody jakos nie chcial spac, obudzil sie o 1 na mleko i do 3 sie bawic chcial a jak zasnal do tylko na 2h i piac od nowa. Jestem zmeczona a do tego jeszcze pogoda przytlaczajaca. My chyba tez wyrobimy Mlodemu brytyjski, a masz moze linka gdzie co i jak trzeba zalatwic?

bulkaasia mi znajoma poleciła wypełnić formę online,potem oni Ci ja do tygodnia czasu przysyłają,gdzie jest prawie wszystko drukiem wypisane,jedynie musisz własnoręcznie podpisać i jeszcze jest taki myk ze jedno zdjęcie musi Ci podpisać ktoś kto ma brytyjski paszport,ze zna Ciebie przez 5 lat i potwierdza,ze dziecko na zdj. to faktycznie to dziecko;-) acha i jak wypisujesz ta forme online,to tam jak nie masz pochodzenia,tak jak w naszym przypadku,oboje Polacy,to oni potrzebują jeszcze dane dziadków dziecka.A i ta forme możesz wypełniać na raty,nie musisz od razu tu masz link :
https://www.gov.uk/get-a-child-passport/the-application-form
klikasz w fill in the form online i jedziesz:-) milej zabawy:-D

wpadne później,bo chłopcy w parku dzisiaj nie byli i roznosi ich energia

aaaa jeszcze mi się przypomniało,jak dzwoniłam do uk border&immigration upewnić sie czy naprawdę te paszporty się nam należą,to babka mowila ze tak,ale nie można brać benefitow jak council tax i housing benefit.Na formie nie ma o benefity pytania,takze nie wiem,czy sprawdzają to czy nie,ale tak mi mówiła.

Ostatnia edycja:
dzieki dziewczyny za odpowiedzi. Tak wlasnie myslalam ze 800 w zwyz. znalezlizmy fajnego flata za 800, ale na pietrze... teraz mamy dwa odrodki (z przodu i tylu domu) wiec ciezko sie przestawic... no i nie mielibysmy co zrobic z rzeczami typu piaskownica bujaczka itp poszukiwania trwaja wiec trzymajcie kciuki bo jak najszybciej musimy cos znalezc, przed pojawieniem sie synka ... pozdrawiam i milego wieczoru :-)

co do paszportu , to ja wyrabialam corce w Manchester (\masakra,na termin sie dlugo czeka kolejki straszne ) mojej siostry synek trez ma angielski paszport i cale procedury nie trwaly nawet miesiac, wiec jak ktos moze to polecam :-)

Ostatnia edycja:
kornasia &&&& zaciśnięte:-) ja w tamtym roku się przeprowadzałam i jak oglądałam mieszkania,to się załamać można było.Niektóre to nawet nie można nazwać mieszkaniami,tylko norami.Az w końcu natrafiłam na flat,co prawda na pietrze,ale za to ładny,czysty,dużo przestrzeni do tego garaż i ogródek,podzielony żywopłotem,także każdy flat ma swój:-)
a pochwal się na kiedy masz termin z syneczkiem?

ale dzisiaj nam kwiecień plecień poprzeplatał,co?:-)

wierka dzieki sliczne za pomoc, jestes nieoceniona:happy: Maz dzisiaj wszystko popatrzy na spokojnie i zrobimy Mlodemu brytyjski, oby sie udalo.
kornasia ​mam nadzieje, ze znajdziecie cos fajnego. A kiedy masz termin?

dzieki dziewczyny :-) termin mam na 19 sierpien, niby sporo czasu, ale tez duzo zalatwiania. nie chce odkladac wszystkiego na ostatnia chwile np. szpital, przychodnia, szkola dla mlodej... no i trzeba tez posprzatac po przeprowadzce ...
BULKAASIA sliczne imie ma Twoj synek

reklama
Hej dziewczyny;-)
U nas leci do przodu. Maja juz ponad tydz ma.. Jej leci czas tak szybko.. A dni przy dziecku uciekaja ze nawet nie wiadomo kiedy..
Ciagle karmie cycem. Pokarmu mam duuuuuzo, nie placze to i chyba pozywny jest;)
W nocy przesypia tez ladnie co 2godz sie budzi.
We wtorek siostra juz wraca szkooda bo duzo pomaga.. Ale dzis mialam dzien probny w sumie. Bo pojechala na carboot, T w pracy i jak wrocili to pojechali do centrum na Big Bena. Wiec ja caly dzionek sama z niunia. Musze sobie plan dnia ustalic. Robie to co mam do zrobienia jak ona spi. Pranie prasowanie i sprzatanie. Chociaz dzis troszke przesadzilam ze wszystkim bo sie narobilam jak glupia i az mi sie w glowie pozniej krecilo..
Nawet wyskoczylysmy na spacerek ale kurcze tak zimno ze 20min tylko i do domku ucieklysmy.;-)

My tez bedziemy szukac mieszkanka i zapewne tez nim znajdziemy odpowiednie to troche zejdzie.. Ale coz juz chce mieszkac sama;-)
Ja kuzynce T z ktora mieszkamy jak jej sie syn urodzil to pomagalam jak glupia.. A ona teraz nawet na rece jej nie chce wziasc jak chce pojsc do wc na 3min bo ona mowi ze sie boi..;/ juz jej o nic wiecej nie prosze i jak cos musze zrobic to robie jak niunia spi.

Milego wieczorku;-)

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.