reklama

Mamy z Manchesteru

ewiki- nie zanudzasz oj nie- wrecz przeciwnie- uwielbiam czytac i wspominac jak to bylo, gdy Klaudka byla w brzuszku..oj teskni sie za brucholkiem- :-D bardzo cicho cos tu u mam z Man:?...
pozdrawiamy!

ps- pogoda nam sie zepsuła:-(

reklama
ach - Eternity..oczywiscie- Kajka - sliczniunia- taki mały słodzias- qrcze musimy sie spotkac - moja Klaudka tu nie ma zadnej rowiesniczki:confused:

no to zapraszamy na kawe:) wprawdzie dzieci w tym wieku nie sa zainteresowane soba ale mamy moga pogadac przynajmniej;-)
Wpadnij do nas Rusalka:) nie masz daleko. nawet taxi od ciebie kosztuje ok 5 funtow, wiem bo jechalam kiedys. zapraszamy
zimno jak w pisarni dzis...az mnie trzepie:baffled: wlaczylam kaloryfery na chwile bo strasznie mi zimno, mam nadzieje ze sie nie pochoruje!
pozdr

a to kilka zdjec z dzisiaj:):tak: Kaja wcina swoje nogi:-D agentka z niej sie robi nieprzecietna!:-)jak mamusia;-)
DSC_0293.jpg

DSC_0278.jpg

DSC_0277.jpg

Witam:-)

alez przyjemnie sie oglada zdjecia. No Kajeczka coraz wieksza i wieksza i taka pocieszna. Ja tez bede robic mnustwo zdjec mojemu mieszkancowi brzuchalka, hihi.

Dziewczyny macie pomysl gdzie mozna kupic przescieradelka do luzeczka i wozka? No i cala reszte do wozka potrzebna i do luzeczka zreszta tez:-)
Bo tak sie zastanawiam czy jak kupie zestaw do moses basket to bedzie do wozka pasowal? Wydaje mi sie ze powinien ale tak do konca nie jestem pewna.
No i oczywiscie ciagle mysle o kupieniu jakiedos zestawu do luzeczka, no wiecie fajowej koluderki i ochraniacza i cale reszty. Ale oczywiscie pamietam ze mowilyscie ze na poczatek to wystarcza kocyki i przescieradelka:-(
No ale przyznajcie sie nie kupilyscie takiego zestawu?

No i jeszcze jedno pytanko lepsza zwykla wanienka czy taka z przeijakiem i cala reszta? Bo zazwyczaj jak cos jest dowszystkiego to jest do niczego, hihi. Ale kto wie moze to jest bardzo wygodne?

Dobra koncze juz
odezwe sie po parent education:-)

pozdrawiam wszystkich baaardzo goraco , zeby ogrzac troche ten dzien:-D

witam wszystkich
dawno mnie tutaj nie bylo....

oczywiscie na poczatek musze pochwalic ze sliczne zdjecia Kaji :tak: a co do spotkania u Ciebie Magda to ja chyba sie nie pisze bo jak dla mnie to za daleko bo autkiem maz jezdzi do pracy :-( a szkoda chyba ze Danka ma auto i by nas zabrala ze soba????:confused:

Danka - dzisiaj widzialam sie z kolezanka i mowila mi ze sie poznalyscie przypadkowo na placu zabaw :tak: :-D jaki ten swiat maly a my sie zgadac nie mozemy...ale jak bedzie teraz ladna pogoda to dzwonie do Ciebie i sie umawiamy :cool2: na spacer :tak:

Ewiki co do kolderki to ja zaczelam dopiero teraz uzywac jak Zuzia jest juz wieksza bo przez pierwszy prawie rok to uzywalam kocykow i szczerze mowiac kolderka byla zbedna (walala sie po pokoju bo zbyt duzo miejsca nie mamy :no: ) a do wozka to adnej poscieli nie mialam tylko takze kocyk... a tak poza tym to po co ci????? przeciez Dzidzius urodzi sie na lato???:confused:

my tez przez ostatni tydzien mielismy gosci- przylecieli do nas nasi przyjaciele z Pl...super bylo ale szkoda ze tak szybko minelo :-( chociaz msze powiedziec ze tak zaplanowalismy im czas ze sami padlismy jak wyjechali :-p :tak: ;-) Zuzia tez odsypiala to wszystko....
a tak po za tym to Zuzi wyszly kolejne dwa zabki - czworeczki na gorze - a trojeczek wcale nie widac wiec bedzie smiesznie wygladac jak sie usmiechnie...w ogole zrobila sie strasznie fajna a czasami bardzo niedobra...Urwis z niej jest, nawet nie moge z nia zakupow zrobic bo nie moge jej utrzymac bo chce wszedzie sama biegac :wściekła/y: i jeszcze na dodatek dyskutuje ze mna :happy: ale potem np jest taka fajniutka ze ni jak sie zloscic na nia :tak: jest strasznie kochana.....chyba bym ja z milosci zadusila :tak: :-D

hmm.... auto...

trzeba wlaczyc wsteczny...

i jeszcze tutaj cos przekrecic...

no i mozemy juz jechac :-)

Hej:-)

No to zdaje relacje z parent education:-D

Najpierw informacja dla Neety. Sala z basenem jest tylko jedna i wanna niestety cieknie:happy: Jesli bedzie akurat wolna to oczywiscie mozna z niej skorzystac. Co do przebiegu porodu w wodzie musisz sie jednak zapytac midwife na nastepnej wizycie. Ona musi ci wszystko opisac i wyjasnic. Dzisiaj niestety nie bylo czasu na zglebienie tego tematu, bo tylo ja bylam zainteresowana:no:

No i moze tak po krutce co sie dzialo. Najpierw bardzo dokladny opis porodu krok po kroku, z obrazkami, plastikowym bobasem i miednica, oczywiscie miednica w sensie ukladu kostnego, hihi. Calkiem pozytywnie.
Potem ogladanie sali porodowej i pokoii w ktorych sie zostaje po porodzie i stolowki.
Nastepnie nauka masarzu pleckow podczas skurczow. Ponoc przyunosi to jakas ulge.
Potem wszystkie mozliwe sposoby zlagodzenia skurczow w domku.
Opis wszystkich srodkow usmierzajacych bol.- jak dzialaja i jak sie podaje.

Dali nam tez liste sugerowanych rzeczy do zabrania do szpitala.

A na koniec mozna bylo zadaac pytania. Co prawda czasu za wiele juz nie bylo, ale mozna sie bylo dowiedziec roznych ciekawych rzeczy.

Jesli chodzi o plan porodu to nalezy go sobie przygotowac samemu wedlug zielonej ksiazeczki, mozna tez to zrobic z midwife.

No i pewnie jeszcze milion innych rzeczy ale teraz to juz nic nie pamietam:-)
Jakby co to oczywiscie postaram sie wszystko przypomniec:tak:

Zuzia 24 super fotki;)

pozdrawiam goraco

Tylko jeden basen i w dodatku cieknacy??? hmmm, tego sie nie spodziewalam po tym szpitalu ale nie poddaje sie i za tydzien jak bede miala spotkanie z midwife to na pewno wypytam o wszystko zwiazane z porodem w wodzie :-)
...ewiki czy mozesz mi przeslac te liste rzeczy ktore trzeba spakowac do szpitala?
...i jeszcze pytanko: jak dlugo po porodzie trzymaja w tym szpitalu? moze bylo cos o tym wspomniane?

Hej:-)

Suggested Requirements for Your Stay In Hospital Including Labour Kit:

For Yourself

- Nighties/T shirt ( for the labour) you may wish to wear your day clothes on the ward.
[ jednym slowem cos wygodnego i niekoniecznie nowego]
- Slippers/socks - bare feet i hopital is not recomended.
- Toiletries - toothbrush, toothpaste, soap, comb, hair bobbles and anything else you feel you may need.
- Towel for self - 1 bath and 1 hand recomended.
- Food (particulary snacks for partner)
[zeby i tak biedny zestresowany strasznie nie zaslabl z glodu, hihi]
- Battery operated miusic player and tapes.
[najlepiej kilka roznych plyt, bo sluchanie jednej przez pare godzi moze byc troche irytujace podczas skurczy;-)]
- Massage cream / oils.
- Water spray.
- Fan.
- Books / magazines / newsparers (what happen the day baby was born).
- Camera.
- Address book.
- Change for the phone, ypu are permitted to use a mobile phone as long as it is left on vibrate and not charged up on the hospita premises.
- Feeding or good suportive bra.
- Breast pads.
- Disposable / confortable knickers.
- Maternity thickness sanitary pads x2 packs.

For Baby

- Nappies - approx. 6 - 8 per day.
- Clothes - vests, babygros/ nightgowns, cotton scratch mitts.
( Soap, towels, cotton wool and cot bedding are supplied by the hospital)
We recomended you use a car seat where possible, when travelling by car.

reklama
A co do pobytu w szpitalu to najszybciej mozesz wyjsc po 6 godzinach od porodu.
Ale przy pierwszym dziecku oni zalecaja zeby chociaz ze 2 dni zostac.

Jesli chodzi o pokoje czy jak to nazwac - to sa jednoosobowe i czteroosobowe.
Do jedynki trafiasz jesli potrzebujesz specjalnej opieki, albo jesli sobie zaplacisz. Jesli jestes ainteresowana to mam ulotke jak zabukowac taki pokuj i wszystko na ten temat.
No a do czworki jesli wszystko jest w pozadku.
Nie wiem czemu ale mnie sie bardzie podobalo w czworce, bylo jakos tak bardzie przytulnie. Oczywiscie kazde luzko i troche miejsca wokol niego posiadalo zaslone.
Bo w tej jedynce to jakos tak strasznie szpitalnie bylo.

Dzieciatko oczywiscie caly czas jest przy tobie, nie wazne w ktorym pokoju jestes.

No i tak naprawde to podali jeszcze duzo ciekawych informacji, ale jest tego tak duzo ze trzeba po prostu pogadac:-)

Ale moze kilka ktore jakos tak utkwily mi w pamieci.
- parkowac przed samym szpitalem mozna tylko 20 minut
- jesli potrzebujesz mozna uzyc wozka inwalidzkiego
- do szpitala nalezy sie udac jesli skurcze sa czeste i reglarne, albo jezeli odeszly ci wody
- przy porodzie jest tylko jedna midwife- jesli wszystko jest w pozadku, ale moze sie tak dazyc ze jedna bedzie obslugiwala 2 rodzace. Jesli zgodzisz sie na midwife studentke to ta jako dodatkowa bedzie przy tobie siedziala caly czas. Lekarze oczywiscie caly czas sa na oddziale jakby sie cos niedobrego zaczelo dziac.
- jesli po porodzie bedac w lazience zobaczysz jakis niezidentyfikowany obiekt w toalecie (hihi) to nalezy sie powstrzymac przed naturalnym odruchem szybkiego spuszczenia go - trzeba go pokazac poloznej;-)
- mozesz miec ze soba 2 osoby
- naturalny porod lozyska moze trwac okolo godziny
jesli natomiast decydujesz sie na zastrzyk, to okolo 3 minuty.
- po gas&air moga wystapic haluny, znaczy halucynacje:-)
- epidural nie jest mobilny:no: Mozna tylko poruszc stopami i przekrecac sie na luzku, o chodzeniu nie ma mowy.

No i milion innych rzeczy, uff.
Na szczescie w przyszlym tygodniu bedzie duzo o dzieciaczkach, jak sie nimi zajmowac itd.

pozdrawiam goraco:-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry