kochana co do nosidełka to mamy z serii maxi cosi Famillyfix bo one pasuja do wozkow Taco...a my taki wlasnie kupiliśmy....maja dobra opinie no i zupełnie inaczej wygląda nz ten co był w komplecie do wozka....jest konkretny i na pierwszy rzut oka o wiele bezpieczniejszy...baza do samochodu tez z tej serii wiec wszystko ladnie pasuje)

co do macierzyńskiego to cos sobie zle policzylas.....bo po pierwsze to ojciec ma 14 tygodni tacierzynskiego i nim nie może się dzielic z toba....czyli nie może pojsc tylko na 10 tygodni......
a ty biorac macierzyńskie na 100% w lipcu to będziesz je konczyc w. marcu.......a jezel 80% to w maju.......
ja macierzyńskie zaczynałam 9 czerwca ( bo najpóźniej mozna zacząć 3 tyg. przed terminem porodu) i gdybym poszla na 100% to konczylabym je cos kolo 14 lutego.....ale poszlam na 80% i będę je konczyc 20 kwietnia. ( na wniosku miałam wpisane do 15 kwietnia ale decyzja z Navu przyszla do 20 kwietnia bo placa za pelne tygodnie a 15-sty wypadal w srode wiec o te dwa dni czyli czw. i pt. wydluzyli)
być może zle sobie to policzylas bo te 49 lub 57 tygodni liczysz tylko dla siebie...a to jest do podzialu......12 obowiązkowe twoje, 14 obowiązkowe taty a reszta jak chcecie- czyli zazwyczaj dl mamy

):

plus musisz zacząć je liczyc najpóźniej 3 tyg. przd terminem porodu.....
a co do tacierzynskiego to ja skladalam tylko o macierzyńskie tam wpisujesz dane taty......i oni wysylaja do taty decyzje ze ma prawo do tacierzynskiego....i tam jest dokładnie opisane w jego decyzji kiedy może je wybrać, kiedy najpóźniej zlozyc wniosek ile mu przysługuje itp......
z tego co pamiętam to najpóźniej trzeba zlozyc wniosek o tacierzynskie 3 tygodnie przed koncem twojego macierzyńskiego....inaczej przepda.....