reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mamy z U.K - wątek główny

PRZESYLAM NOWE FOTKI MOJEGO SZKRABIKA ;D ;D ;D
SLONECZKO MNIE RAZI,ALE ZE MNIE MUCHA ;D
mucha10rk.jpg

MOJE DUZE OCZY ;D
natalka12gb.jpg

ODPOCZYWAM SOBIE W TEN UPALNY DZIEN ;D
odpoczywamnalezaczku19yi.jpg

A TU NIE CHCE PUSCI MAMY,NIE BEDZIE PILA PIWA,BE BE BE ;D
niepuszczemamy14jv.jpg

I TU Z MAMUSIA LEZE ;D
mamaicorka11db.jpg

reklama
Hej babeczki!Ja na moment bo maly pewnie zaraz sie obudzi.Straszny z niego zarlok, obawiamy sie ze mam za malo pokarmu bo on ciagle by jadl i ciagle jest glodny a wtedy placze.Malo ostatnio spi w nocy bo jest glodny.Nie wiem czy nie bedzie konieczne dokarmianie go:(Nie chcialabym tego bo wolalabym aby przynjamniej 3 miesiace jadl z piersi no ale jak bedzie trzeba to damy butle.A wogole to Oskar jest bardzo silny, lekarz mowi ze bardzo silny, podonosi glowe niezle i wogole wyglada jak miesieczny bobasek.No i wazy juz 4310:)
Maxin-mala cudna, i ty tez ladnie wygladasz.Hehe mamy taki sam bujaczek niebieski dla malucha:)A jak tam u was, jak mala, jak ze spankiem i jedzonkiem?A ty jak sie masz i jak twoj brzuszek?Czy juz wszystko sie zagoilo?U nas ok, ja mam sie dobrze, szew ladnie sie goi i juz raczej funkcjonuje normalnie.Jeszcze tylko na bardzo twardym nie moge siedac, ale generalnie jest ok:)
Evoska-juz niedlugo do Polski, super, korzystaj ile sie da:)A co do mnie to noga nie boli, czyli tak jak mowil lekarz, ze po porodzie wszystko przejdzie no i tak tez jest:)Milego pobytu w Polsce, pewnie wszyscy beda zachwycali sie twoim brzusiem:)
Pogoda nadal ladna choc u nas w nocy padalo.Ale to dobrze bo powietrze jest lepsze:)Wiec dzis znowu na dwor wychodzimy:)
Sciskam pozostale mamy:)
Milego dnia!

hejka

napisalam rano ale cos mi stronka sie zawieszala
wiec cagladam jeszcze raz

Maxinka - malutka boska!!! a i Ty niczego sobie mamunia ;)

Izunia - ja juz tym wyjazdem zyje, tym bardziej ze w koncu udalo mi sie prace dla taty zalatwic
ufffff - i wraca z nami do londynu ;)))
wiesz jak to jest bez jezyka - narazie na 3 m-ce a potem jakos sie ulozy;)

tak pieknie ze sama bym poszla na spacer - a ja sie kisze w tej galerii ale juz nie dlugo;)
buziaki

Dziewczynki mam prosbe, czy wiecie gdzie mozna zalatwic i jak to zrobic child tax credit czyli pieniazki dla dzidzi , bo child benefit to wiem ale ten child tax to ni bardzo a wiem ze nam sie naleza wiec chcielismy sie o nie uiegac.Jesli wiecie to plis napiszcie, bede wdzieczna:)
Anya-mam nadzieje ze Jsh ma sie dobrze, pewnie duzy chlopczyk juz z niego:)I do ciebie tez mam prosbe:czy mozesz napisac ile trwa wyrobienie paszportu dla dziecka i jakie potrzebne papierzyska trzeba do konsulatu zabrac ze sob?Bede ci bardzo wdziczna:)
Nio to zmykam porobic par rzeczy poki maly spi:)
Buzki raz jeszcze!

Izusia dzieki,ze pytasz u nas ok,mala rosnie jak na drozdzach nie moge uwierzyc,ze ma juz 4tyg ;D dziekuje ze mile slowa na nasz temat ;D w nocy jak na razie spi,budzi sie na jedzonko przewijanie i przy cycu na lezaco zasypia,bo jak ja karmie na rekach,przez te upaly klei sie do mojej reki i jak ja klade to sie budzi,wiec wpadalm na sposob i karmie ja na lezaco.Czasami budzi sie co 4h,a czasmi co 2h,w ciagu dnia badzo mal spi,moze nawet i 5h nie spac,troche sie porozglada,potem placze,usnie moze na 5-10min na rekach,ale jak jak odkaldam to sie budzi i jest placz,przytulac sie uwielbia i juz taka mala a robi z nami co chce,w lozeczku nie chce spac,ale musze powoli ja przyzwyczaja,tylko jak na razie jest moj tato i on spi u malej w pokoju bo tam tylko wchodzi pojedynczy materac.Ale ogolnie jest cudowan,zaczyna sie usmiechac i tak slotko to wyglada,obserwoje nasze twarze,wodzi wzrokiem jak przesuwam glowe,w piatek ide ja zwarzyc wiec zonacze ile przybrala,ale widze ze rosnie.
Co do paszportu to najpierw Izsuai musisz zarejestrowac dziecko tutaj,potem dostaniesz akt urodzenia,ktory trzeba w kraju przetlumaczyc,zarejestrowac malca w Urzedzie,gdzie wydadza Polski akt urodzenia i znim dopiero tutaj do konstulatu.Anya pisala: Gdy bede w Polsce musze zarejestrowac Josha w Urzedzie Stanu ...
... jego akt urodzenia u tlumacza przysieglego i wtedy starac sie o ...
... kobiety sa tak glupie, ze same nie wiedza czego chca i o czym mowia i nie wiem ...
... dokumenty od Was zechca, dlatego wezcie najlepiej wszystko. ...
... , ze jedna kobieta musiala przyniesc jakies rachunki, aby potwierdzic miejsce ...
... zamieszkania. Ja tego nie mialam i nikt mi ...
... dwa- takze skrocony akt urodzenia), paszport (wzielam takze Grahama, gdyz nie byl ze ...
... ), list od Grahama ze zgoda na polski paszport- wlasnorecznosc jego podpisu ...
... przez adwokata (lub notariusza)- to tylko w wypadku, gdy partner nie ...
... byc z wami w konsulacie. Poza tym wzielam National Insurance Number ( ...
... moj jak i tatusia), 3 zdjecia dziecka zrobione ...
... profilu z odslonietym lewym uchem. Poza tym na miejscu juz wypelnilam dwa ...
... (wpisac trzeba tam dane osoby dla ktorej jest paszport, m.in jego wzrost ...
... dnia na dzien i dzis moze miec 55cm, a za tydzien to sie zmieni), wypelnialam ...
... . Jezeli chodzi o numer ewidencyjny dla dziecka to formularz o nadanie numeru ...
... dostepny w konsulacie i mozecie to zalatwic poprzez konsulat. Ogolnie to ...
... paszportu 10-letniego to troche zachodu, jesli ...
... sie za granica i wtedy zalatwia sie wszystko ...
... konsulat- dlatego zajmuje to tyle czasu. Wiekszosc ...
... najpierw paszport tymczasowy (wydawany na rok), a wtedy w ...
... majac wszystkie potrzebne dokumenty zalatwic juz ten wlasciwy. Musicie miec ...
... nie mozna placic karta ani czekami. Poza tym za oplata dodatkowych £4 paszport

A synus wyglada uroczo i faktycznie jak podrosl,zycze udanego spacerku.Zyrafki popularne sa,ja tez mam posciel w kremowe zytarfki,hi,hi,hi,ciekawa co jeszcze podobnego mamy,oj te strzelce,podobne gusta mamy ;)

Evoska tobie rowniez dziekuje za mile kaplementy ;)Jeszcze 4dni i bedziesz odpoczywac w kraju ,super,oby pogoda ci dopisla.Odocznij sobie nalezy ci sie.JAK W OGOLE SAMOPOCZUCIE???

ALE CISZA U NAS NA FORUM,mamuski gdzie jstescie?????????
CIEKAWA JAK TAM BETA????Mam nadziej kochana,ze lepeij sie czujesz i fasolka rowniez,myslami jestem z Wami???Mam do kiedy zostaje???

Ok uciekam posprzatac w domku,a potem na spacer ;D
BUZIAKI
PA

Maxin-dziekuje za informacje ale z tym paszportem to chodzi o to ze jak mam to zalatwic tutaj w Anglii bo chcemy jechac do Polski na wakacje wiec potrzebujemy chyba paszport.A zarejestrowalismy juz Oskarka i mamy pelny akt urodzenia i to wlasnie wiem co tam w Polsce trzeba zrobic ale nie wiem jak tutaj zalatwic paszport aby maly mogl przekroczyc granice:)Bede wdzieczna jak napiszesz bo wiem ze wy tez wybieracie sie do POlski wiec moze juz cos zalatwiliscie:)
Buzki:)

Izusia wlasnie o tym pisze,musisz przetlumaczyc Angielski akt urodzenia na Polski i tutaj w kosulacie dostarczyc oprocz kwestionariusza,zdiec,polski akt urodzenia.Ja wyslalam do tesciowej angileski pelny akt urodzenia i ona mi przetlumaczy,zarejestruje mala w urzedzie i przesle mi juz nasz akt urodz.Dziwie sie,ze dzieci tutaj urodzone musza pokazac Polski akt w konsulacie i tyle zachodu,a babki wogole sa nie pomocne.Tak jak radzi Anya,ja wezme ze soba wszystkie mozliwe dokumenty,aby sie nie przyczepili,ze czegos nie mam,bo wracam po tysiac razy tam nie chce...........A mala wpisze na razie do mojego paszportu.
TO ZNALAZLAM NA STRONIE:Jak wyrobić dziecku paszport?:
Zeby zaczac myslec o wyrobieniu dziecku polskiego paszportu, najpierw trzeba zainteresowac sie uzyskaniem polskiego aktu urodzenia, który jest niezbedny do rozpoczecia staran o paszport. Jak to zrobic? Nalezy przeprowadzic procedure umiejscowienia.

1. Zeby wpisac dziecko do paszportu, wyrobic mu paszport lub uzyskac numer PESEL trzeba zaczac od rejestracji aktu urodzenia wydanego przez angielski Register Office w Urzedzie Stanu Cywilnego wlasciwym dla ostatniego miejsca zamieszkania w Polsce

2. Umiejscowic brytyjski akt urodzenia w polskich ksiegach stanu cywilnego mozna:

- odwiedzajac wlasciwy USC w Polsce, dokument nalezy najpierw przetlumaczyc u tlumacza przysieglego w Polsce;

- wysylajac oryginal aktu urodzenia oraz tlumaczenie poczta do wlasciwego USC w Polsce; wczesniej trzeba potwierdzic zgodnosc przeklad na jezyk polski u Konsula; w przypadku, kiedy nie ma mozliwosci podpisania oswiadczenia przed Konsulem, mozna to zrobic przed notariuszem miejscowym (Notary Public), który poswiadczy podpis, zgodnie z wymogami prawa brytyjskiego i opatrzy go swoja sucha pieczecia. Nastepnie tak sporzadzony dokument powinien zostac poswiadczony przez Foreign & Commonweath Office (Old Admiralty Building, Whitehall, London SW1A 2LG, tel. 020 70081111).

- za posrednictwem pelnomocnika w Polsce, któremu nalezy wyslac oryginal aktu urodzenia i pelnomocnictwo; tlumaczenie aktu pelnomocnik moze zlecic tlumaczowi w Polsce;

- za posrednictwem Konsulatu, do którego nalezy dostarczyc:

* wniosek o umiejscowienie aktu adresowany do USC, który zawiera w szczególnosci adres ostatni adres zamieszkania w Polsce oraz aktualny adres i nr tel. za granica

* oryginal aktu urodzenia

* tlumaczenie aktu.

Po zakonczeniu procedury umiejscawiania Konsulat doreczy ci polski odpis aktu urodzenia. Sredni okres oczekiwania na zalatwienie sprawy za posrednictwem Konsulatu wynosi 3 miesiace. Za przygotowanie dokumentów, umiejscowienie i dostarczenie ich Konsulat pobiera oplaty:

- poswiadczenie tlumaczenia (za kazda strone - do odbioru za ok. 4 dni) - 22.00 L.

- poswiadczenie podpisu - 22.00 L

- przygotowanie dokumentacji dotyczacej wpisania brytyjskiego aktu urodzenia do polskich ksiag stanu cywilnego oraz doreczenie - 34.00 L

- doreczenie dokumentu przekazanego przez polski urzad na wniosek osoby przebywajacej za granica - 22.00 L lub 26.00 (do odeslania poczta).

Konsul poswiadcza podpis na podstawie waznego paszportu lub notarialnie potwierdzonej kopii.

Do wydania paszportu dla dziecka wymagana jest zgoda obojga rodziców. Wyjatkiem od tej reguly jest sytuacja, kiedy z orzeczenia sadu wynika, ze prawo decydowania w tej sprawie jednemu z rodziców nie przysluguje. Jesli takiej zgody nie mozna uzyskac, postanowienie wydaje sad opiekunczy.

Zeby uzyskac paszport dla dziecka nalezy dostarczyc do Konsulatu:

1. Dwa druki podania-kwestionariusza paszportowego.

Kwestionariusz wypelnia w imieniu dziecka jedno z rodziców i podpisuje w miejscu podpis wnoszacego podanie.

2. Wniosek o nadanie numeru ewidencyjnego (PESEL) wraz z oryginalem polskiego odpisu skróconego aktu urodzenia dziecka (nie dotyczy dziecka, które ma juz nadany numer PESEL). Wzór wniosku o nadanie numeru PESEL jest dostepny w Konsulacie.

3. Poprzedni paszport dziecka, a jezeli jest to pierwszy paszport dziecka, oryginal polskiego skróconego odpisu aktu urodzenia dziecka.

4. Polskie paszporty rodziców.

5. Trzy odbitki fotografii twarzy dziecka bez nakrycia glowy i okularów o minimalnych wymiarach 4,5x3,5 cm.

6. Pisemna zgode obojga rodziców na wystawienie dziecku paszportu (dotyczy to równiez ponownego wydania paszportu dla dziecka). Oboje rodzice powinni stawic sie w Konsulacie i zlozyc podpisy przed urzednikiem konsularnym, przedstawiajac wazne paszporty lub dowody osobiste. Jesli jedno z rodziców nie moze odwiedzic konsulatu osobiscie, jego podpis powinien zostac poswiadczony notarialnie.

7. Jezeli dziecko jest wpisane do paszportu rodzica (rodziców), to urzednik konsularny ten wpis uniewaznia.

Oplata za wydanie paszportu dziecku do lat 16 wynosi 34 funty, powyzej 16 lat - 68 funtów. Jesli dziecko nadal sie uczy, przysluguje mu znizka 50 procent - nalezy zalaczyc aktualne zaswiadczenie ze szkoly. Oplaty sa przyjmowane w gotówce, czekach lub Postal Order. Za odeslanie gotowego paszportu poczta placi sie dodatkowo 4 funty.

Jak wpisać dziecko do swojego paszportu?

Na wniosek rodziców Konsulat moze wpisac dzieci do lat 16 do waznego paszportu polskiego jednego z rodziców.

W tym celu nalezy dostarczyc do Konsulatu:

1. Dwa druki podania-kwestionariusza paszportowego.
2. Oryginal polskiego odpisu skróconego aktu urodzenia dziecka.
3. Dwie odbitki fotografii twarzy dziecka bez nakrycia glowy i okularów o minimalnych wymiarach 4,5x3,5 cm.
4. Poswiadczona notarialnie lub przez adwokata pisemna zgode drugiego rodzica. Jesli oboje rodzice moga stawic sie w Konsulacie, poswiadczenie nie jest wymagane.

Oplata za wpis dziecka do paszportu wynosi 34 funty. Koszty ewentualnej przesylki pocztowej to 4 funty.

MAM NADZIEJE,ZE TO TROCHE ROZJASNI CI SPARWE I POMOZE ;) ;) ;)

WROCILISMY Z SPACERKU,PIEKNA POGODA ;D
POZDOWIONKA ;)

reklama
HEJKA

Tylko 1 dzien i lecimy jutro do Polski - tak sie bardzo ciesze, ze juz jutro zobacze sie z moja rodzinka
w koncu poznaja Simone i zobaza mnie grubiutka;)))

wlasnie wrocilam od GP - posluchalam jak bije serduszko Rocco, dostalam
list potwierdzjacy wiek ciazy - na wypadek jak poprosza jutro w samolocie
jeszcze ni spakowana hmmmmm
urwanie glowy

gdzie jest sklep z herbatami w londynie???? ktos wie?
z gory dzieki za podpowiedz
moja mama uwielbia jak przywoze jej hebatki:))

a co wy zawozicie rodzicom ciekawego z UK?
oprocz perfum itp - chodzi i o smakolyki hmmm
piwko napewo kupie dla taty;)))
>:D

ponoc w Polsce ciepelko;)

Do góry