reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

MAMY Z WARSZAWY i OKOLIC :)))

Ja też wyciskam prosto do buźki te witaminy z kapsułek, ja nie zdawałam sobie, że ta witamina K jest taka droga, bo mi dwie koleżanki z bb po swoich dzieciach przysłały niedokończone opakowania vitaK (dzieci z kwietnia 2009), prawdę mówiąc prawie całe te opakowania i dopiero w tamtym tygodniu poszłam do apteki i mało mi oczy na wierzch nie wyszły, w sumie niezły prezent mi zrobiły :cool2:.

reklama
Witam :tak:

Mi zalecili wit K, lekarka stwierdziła, że wcześniak, żeby podawć :tak:

A cenę, rzeczywiście ma mało sympatyczną :eek: Ja dostałam trzy opakowania próbek, czyli miesiąc miała gratis :-p

Ale można dostać receptę na wit K w kropelkach takich samych jak wit D :tak: Nawet ta sam firma robi :tak: Tylko nie wiem jak z ceną w tym przypadku...

Malina mam chustę Polekont elastyczną i jestem bardzo zadowolona! Smoka również nie kupiłam, wczorajszy wieczór spokojnie upłynął, mam wrażenie, że po woli rozumiemy swoje dziecko. Na brzuszek pomaga mu masaż i tak sie wycisza :))) O smokach dziś poczytam, żeby w razie czego wiedzieć jaki kupić. Olaf wkłada sobie palec wskazujący i środkowy do buzi i ssie :)))
Dzięki dziewczyny za info o witaminach. Dziś kupiłam za zaleceniem pediatry i D3 i K. K powinno sie podawać od 8 doby życia podobno, D3 od 15 doby życia..

A co myślicie o podwójnym pieluchowaniu? Dziś była u mnie położna i ona uważa, że powinno sie to robić profilaktycznie! Ja nie mam zdania póki co!

Co do pieluchowania, tak jak to zwykle bywa zdania sa podzielone :sorry: Ale teraz zalecają pielęgnację w pozycji na żabkę :tak: Ale to też dopiero jak maluch skończy 6tyg :tak:

Dzięki dziewczyny za info o witaminach. Dziś kupiłam za zaleceniem pediatry i D3 i K. K powinno sie podawać od 8 doby życia podobno, D3 od 15 doby życia..

Nie chce podwazac zdania Twojego pediatry, ale ma podejscie rodem z lat 80.
Teraz nie faszeruje sie malucha "na wszelki wypadek" D3 bo jej nadmiar przynosi wiecej szkod niz pozytku. Powinno sie zrobic badania krwi i moczu i sprawdzic stos. wapnia do kreatyniny. Moje dziecko mialo takie badania w 3 tyg zycia i cale szczescie, bo okazalo sie, ze ma znacznie wzmozone wydalanie wapnia (5-cio krotnie ponad norme) i w takim stanie przyjmowanie D3 powodowaloby wapnienie nerek i ich uszkodzenie. Ciagle jestesmy pod opieka CZD i mala nigdy nie przyjmowala d3 a rozwija sie wysmienicie. Jesli ufasz temu pediatrze, to ja i tak domagalabym sie badan np. po miesiacu aby zobaczyc jak organizm na nia reaguje. Teraz naprawde bardzo duzo dzieci ma zabudzenia gospodarki wapniowej.

Cześć, jakie śliczne dzieciaczki :-D Raz jeszcze gratuluję!!!!

mój Michaś większy 3920g i 56cm :-)

Igorek jeszcze większy - 60 cm :tak: ale ciut lżejszy 3890 g.

Tak właśnie podawałam Igorkowi :tak:, Daria witaminy K nie dostawała, jeszcze nie było takich zaleceń. A odnośnie witaminy D3 to moja pediatra powiedziała, że według najnowszych badań wszystkie dzieci powinny ją dostawać w okresie jesienno-zimowym (nie tylko niemowlaki) a nawet i dorosłym by się przydało :tak:

Nie chce podwazac zdania Twojego pediatry, ale ma podejscie rodem z lat 80.
Teraz nie faszeruje sie malucha "na wszelki wypadek" D3 bo jej nadmiar przynosi wiecej szkod niz pozytku. Powinno sie zrobic badania krwi i moczu i sprawdzic stos. wapnia do kreatyniny. Moje dziecko mialo takie badania w 3 tyg zycia i cale szczescie, bo okazalo sie, ze ma znacznie wzmozone wydalanie wapnia (5-cio krotnie ponad norme) i w takim stanie przyjmowanie D3 powodowaloby wapnienie nerek i ich uszkodzenie. Ciagle jestesmy pod opieka CZD i mala nigdy nie przyjmowala d3 a rozwija sie wysmienicie. Jesli ufasz temu pediatrze, to ja i tak domagalabym sie badan np. po miesiacu aby zobaczyc jak organizm na nia reaguje. Teraz naprawde bardzo duzo dzieci ma zabudzenia gospodarki wapniowej.
pierwszy raz słyszę o takich badaniach. Pisze to w takim sensie, ze generalnie sie tego u nas nie robi. Wszystkie dzieciaczki dostają D3 i nikt tych badań nie robi.

Wszystko zależy od pediatry, moja niunia nie dostaje D3. Pierwszym przeciwskazaniem, było szczelinowe szybko zarastające ciemiączko. Nie można wszystkich dzieci traktować identycznie.

Teraz mam wątpliwości i do wit.d a właśnie dziś kupiłam. A tak swoją drogą to mi w szpitalu zalecili stosowanie tych witamin, nie pediatra z rejonu..
Pojechałam zapisać dziś małego do przychodni i miałam ochotę zwiać stamtąd.. Najpierw zetknięcie z paniami w rejestracji (na zasadzie: czego tu, nie przeszkadzaj, właśnie liżemy lizaka"-dosłownie), później stwierdziły, że małego nie zapiszą bo to spoza ich rejonu, więc jak coś się będzie działo to lekarz nie przyjedzie do mnie.. ewentualnie mogę porozmawiać z panią doktor i może ona wyrazi zgodę.. Jakiś czeski film!
Dziubasek, czyli Twoja chusta jest wiązana?? Ja mam kółkową i wydaje mi się jakaś płytka.. Jakbym miała malucha zgubić..

reklama
współczuję takiej przychodni :no:

Wsadzasz swojego malucha do chusty :szok: Ja bym się bała :sorry: A to nie za wcześnie?? Mi rehabilitant ogólnie odradził wszelkie takie rozwiązania, no ale moja niunia z napięciem mięśniowym więc może dla tego :tak:

Do góry