Ewa potwierdzam to co napisały dziewczyny odnośnie przedszkoli, przyjmują maluchy już od 6 miesiąca ale nie przyjmują ich zbyt dużo więc dość wcześnie należy rozglądać się za przedszkolem i zaklepać sobie miejsce. Ja za przedszkole płaciłam 650 na miesiąc za full time ale wiadomo że można się starać o dofinansowanie do przedszkola i myśmy mieli więc w sumie z własnej kieszeni płaciłam 150 miesięcznie. Child minder to też dobre rozwiązanie lub pogodzenie pracy z opieką nad maleństwem tak aby dodatkowa opiekunka nie była potrzebna.
Co do macierzyńskiego to ja myślę że zależy to od firmy, owszem płatne jest tylko 9 miesięcy z czego chyba 4 tylko te trochę ponad 400 z job center ale u mnie nie ma zależności odnośnie stanowiska czy wróce po 9 czy 12. Moje stanowisko na mnie czeka. Ja niestety bede wracac po 12 bo zaczelam we wrzesniu wiec to akurat przypadaja wkacje w szkole wiec tak czy tak bede miala Kube w domu i bede musiala sie nim zajac.
doveinred ja tez zastanawiam sie nad powrotem do pracy na nocki ale u mnie ten system jest bardzo dziwny i nie wiem czy mi sie uda, jak nie to pozostaje mi zalatwienie przedszkola.
Co do poloznej to oczywiscie sie z nia nie dogadalam, powiedziala ze oni robia tylko jeden scan chyba ze jest to ciaza problemowa a moja nie jest, jedynie co to nie podobaly jej sie moje wyniki moczu, znalazla tam jakies proteiny i wysyla mnie na jakis bp test bo w poprzedniej ciazy mialam problemy z cisnieniem i teraz tez puchne i podejrzewa ze cos moze byc nie tak. Jutro bede znala wwynik tego testu i dopiero po nim ona ustali mi nastepna wizyte. Co oznacza "long" w fetal lie/position? I "ceph" w presenting part? To mi wpisala do ksiazki ale nic nie powiedziala wiec nie wiem o co chodzi czy oznacza to ze dziecko jest glowka w dol?