reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Marcowe mamy 2021

no właśnie, z takim niemowlakiem to nie wiadomo na co alergie ma, to takie celowanie na ślepo. ale faktycznie najczęściej jest to nabiał i proszki do prania. a czy ulgę może przynieść kąpiel w krochmalu? sama nie musiałam tego stosować więc nie wypowiadam się, ale słyszałam, że pomaga

Tak krochmal bardzo polecany ale u nas się nie sprawdził. Nic nie polepszył a mam wrażenie że jeszcze bardziej zaognił, stosowaliśmy tydzień.

reklama
Jak ja byłam mała to Wsadziłam sobie do nosa szklaną kulkę 😂 Sąsiadka pomogła ją wydostać 😬 Ja jestem strasznie przeczulona jeżeli chodzi o gorące napoje. Niestety mój starszy syn gdy miał 11 m-cy chwycił za kubek z gorącą herbatą i oparzył sobie rączkę. Było to bardzo małe oparzenie i wypuścili nas ze szpitala, przyjeżdżaliśmy tylko na zmianę opatrunków. Niestety w naszym wspaniałym szpitalu ranka została zakażona podczas wymiany opatrunku i to powaznie i mały musiał mieć przeszczep skóry na to miejsce (wielkość 5 zł). Oczywiście to już robiliśmy w większym mieście i pożądanym szpitalu. Ale co tam się napatrzyłam na dzieci z o wiele gorszymi oparzeniami całego ciała to pamiętam do dziś....😭..Na szczęście blizna jest niewielka.....Na bank jak młody zacznie chodzić to chowam czajnik i broń boże żadnych kubków z gorącymi napojami..... Jak widzę, że ktoś pije kawę w drugiej ręce trzymając niemowlę to mi się włos jeży.....To tylko tak ku przestrodze.....
O też miałaś niezłe przeżycia. Ja z małym czasem siadam przy stole ale właśnie widzę, że się zrobił tak ruchliwy ,że już nie jestem w stanie przewidzieć jego ruchów 🙈

A o to i wspomniane placki☹️
Moja ma identyczne...ale ja dalej twierdzę , że to po jedzeniu tylko nie wiem którym🤔
Tak krochmal bardzo polecany ale u nas się nie sprawdził. Nic nie polepszył a mam wrażenie że jeszcze bardziej zaognił, stosowaliśmy tydzień.
Mam kupiony ten krochmal, już chyba z 3 miesiące leży i jakoś zawsze zapominam go użyć a może z drugiej strony dobrze:)
uff chyba nadrobiłam brak czasu dziewczyny :o
my mieliśmy chwile grozy, temp spadła i na szczęście w nocy z sb/ndz się nic nie działo.
W ndz byliśmy u dziadków i mały przewrócił się i uderzył centralnie tyłem głowy o płytki takie wieloformatowe🥲
myślałam, że serce mi pęknie. Od razu lód i pojechaliśmy do szpitala ale dostaliśmy tylko zalecenia na co mamy uważać itd i jakie objawy mają nas nie pokoić. Ja tu myślałam, że zrobią rentgen tk cokolwiek ale powiedzieli, że nie zrobią tylko przy ekstremalnych wypadkach robią bo za mały. Odesłali nas z kwitkiem i jeszcze pani dr (też kobieta), że jesteśmy lekko przewrażliwieni chyba cyt. dziecko musi nabić sobie guza żeby zrozumiało, że boli:mad:
Byłam zrozpaczona bo chciałam wiedzieć czy ok wszystko? Zadzwoniliśmy do naszej pediatry i powiedziała żeby przyjechać do szpitala gdzie miała dyżur i zleciła zrobienie usg główki.
u takiego malucha jak nie zarosło ciemiączko można sprawdzić na usg czy nie ma obrzęków i czy wszystko ok
jaka nasza radość jak się okazało że wszystko ok no oprócz guza i siniaka, no i oczywiście dalej obserwować tak do 2 dni.
dziadkowie uspokojeni, do nas też spokój wrócił a ja znowu uwierzyłam w drugiego człowieka z ludzką twarzą i przede wszystkim też mamę więc rozumiejąca mnie a nie patrząca jak na wariatkę (serio tak walnął i był huk że myśleliśmy że kość pękła) 🥶

PS co do proszków do prania, płynów, mleczek itd ja nie używałam wgl płynów zalecenia są żeby nie używać nawet do lat 3
a z proszka też zrezygnowałam
Lovela może i była kiedyś dobra ale zmienili skład i moi zdaniem jest do d...a najgorsze, że ma certyfikat instytutu matki i dziecka🙄
ja używam piorące orzechy indyjskie (wszystko wyprałam z czym mały ma kontakt w tym również nasze rzeczy) wysypka jakby przygasa (wywaliłam wszystko co dali dermatolodzy i zakupiłam nam i małemu kosmetyki firmy Hermz Healpsorin).
żeby pozbyć się zapachu octu używam soli magnezowej (wsypuje do komory z płynem na płukanie) i tam w kradłam 3 -4 krople olejku eterycznego z drzewa herbacianego (działa przeciwbakteryjnie i antyseptycznie) a jak pościel to lawendowy (działa uspokajająco)

Ja podejrzewam na podstawie tych placków, że albo egzema albo alergia kontaktowa na coś???🤷‍♀️ napewno nie pokarmowa bo to kompletnie wygląda inaczej.
NIE POLECAM na razie nic bo każde dziecko inne a i nie wiem czy też to będzie to czas pokaże...
Uff...jak dobrze , że wszystko się dobrze skończyło....Ściskam mocno🤗
Dla lekarzy to rutyna takie matki z dziećmi które upadły itp ale dla nas to jest koszmar....ja też bym pruła na sor aby sprawdzili czy wszystko w porządku...oj trzeba mieć oczy dookoła głowy:(
Moja jeszcze nie mobilna a już się obawiam o wszytko....:oops:
Jak ja byłam mała to Wsadziłam sobie do nosa szklaną kulkę 😂 Sąsiadka pomogła ją wydostać 😬 Ja jestem strasznie przeczulona jeżeli chodzi o gorące napoje. Niestety mój starszy syn gdy miał 11 m-cy chwycił za kubek z gorącą herbatą i oparzył sobie rączkę. Było to bardzo małe oparzenie i wypuścili nas ze szpitala, przyjeżdżaliśmy tylko na zmianę opatrunków. Niestety w naszym wspaniałym szpitalu ranka została zakażona podczas wymiany opatrunku i to powaznie i mały musiał mieć przeszczep skóry na to miejsce (wielkość 5 zł). Oczywiście to już robiliśmy w większym mieście i pożądanym szpitalu. Ale co tam się napatrzyłam na dzieci z o wiele gorszymi oparzeniami całego ciała to pamiętam do dziś....😭..Na szczęście blizna jest niewielka.....Na bank jak młody zacznie chodzić to chowam czajnik i broń boże żadnych kubków z gorącymi napojami..... Jak widzę, że ktoś pije kawę w drugiej ręce trzymając niemowlę to mi się włos jeży.....To tylko tak ku przestrodze.....
Historia dające wiele do przemyśleń...szkoda ,że musiałaś doświadczyć tego sama ale dobrze , ze skończyło się tylko niewielką blizną...
Będę baczniej zwracać uwagę na gorące napoje itp...

O też miałaś niezłe przeżycia. Ja z małym czasem siadam przy stole ale właśnie widzę, że się zrobił tak ruchliwy ,że już nie jestem w stanie przewidzieć jego ruchów 🙈
To właśnie tak było, że usiadłam przy stole a ta herbata była daleko ale on się wyrwał do przodu i złapał.... No trauma do końca życia... I te dzieci na oddziale.....😢

Ostatnio spotkałam znajomą i opowiadała mi ,że jej córka ale była starsza bo miała około 5 lat też miała problemy ze skórą i im pomogły kosmetyki dr.Nona.Ona strasznie je wychwalała chociaż cena niestety do najtańszych nie należy.A może któraś używała?
Muszę sama poczytać na ten temat.

Haha dokładnie ostatnio koleżanki syn 3 latka połknął 2 złote, co się z nim najeździła po lekarzach zanim wydalił to jej, stwierdziłam że nasza alergia to pikuś 😅😉
Takich historii jest całe mnóstwo jak któraś ciekawą zna niech się podzieli, będziemy wiedziały jaką fantazję mają dzieciaki.
Z mojej strony dwie takie:
Koleżanki synek 2 latka nagle zamilkł na cały dzień, pod wieczór już się zaniepokoiła, zaczęła go ogladać i okazało się , że z porannego spaceru przyniósł... kamień w ustach. Nosił go tak sobie cały dzień. Przez to nie mówił. ( koleżanka bardzo się o niego troszczy a młody szatan tak się zakamuflował)
Na plaży gdzie byly wywalone na brzeg sinice dziewczynki 4-5 lat rozmawiają:
- O zobacz algi. Algi są zdrowe. Możemy je jeść.
I taki miały zamiar 😳

Melania miała takie placki w ok.4 miesiąca. Wtedy uznałam, że to od tych długich kąpieli.
Nie kąpałam jej przez 5 dni i zaczęło znikać.
Byla wtedy tylko na piersi, a ja bez diety, więc nie wiem na 100% od czego to miała.
Teraz kąpię ją w samej wodzie i jak jest w wannie smaruję odrobiną emulsji Allergoff.
( kupiłam to przed jej urodzeniem, na podstawie wpisu Srokao )
Wtedy przeszło. Do tej pory placków nie miała.

Ma suche czerwone policzki.

To właśnie tak było, że usiadłam przy stole a ta herbata była daleko ale on się wyrwał do przodu i złapał.... No trauma do końca życia... I te dzieci na oddziale.....😢
Mam to samo przewrażliwienie.
Gdy Melania miała 2 tygodnie, wylałam jej na pupcię bardzo ciepłą wodę z termosu.
W termosie miałam wodę do płatków kosmetycznych do przecierania pupy przy zmianie pieluszki. W nocy używałam tego termosa by nie biegać po mieszkaniu i nie podgrzewać co chwilę.
Biedna, moja malutka, jak ona wtedy pierwszy raz w życiu płakała.
To nie był wrzątek, ale taki lęk o gorące płyny mi został jak Tobie 😪

Mam to samo przewrażliwienie.
Gdy Melania miała 2 tygodnie, wylałam jej na pupcię bardzo ciepłą wodę z termosu.
W termosie miałam wodę do płatków kosmetycznych do przecierania pupy przy zmianie pieluszki. W nocy używałam tego termosa by nie biegać po mieszkaniu i nie podgrzewać co chwilę.
Biedna, moja malutka, jak ona wtedy pierwszy raz w życiu płakała.
To nie był wrzątek, ale taki lęk o gorące płyny mi został jak Tobie 😪
Tak, trzeba bardzo uważać bo u dzieci poparzenia mogą mieć naprawdę duże konsekwencje, ich skóra jest bardzo delikatna i nie regeneruje sie tak szybko stąd bardzo często stosuje się przeszczepy skóry. Dobrze, że to był pośladek, tam więcej tłuszczyku😉

reklama
Do góry