reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Marcowe mamy 2021

reklama
Jaki kupiliście fotelik nr 2?
Babysafe rhodesian. I chyba będzie dla niej wygodniejszy od joie I-spina, bo widzę wadę że w i-spinie jak zaśnie to głowa czasem jej leci do przodu że muszę stawać na poboczu aby jej głowę podnosić, no i baza jest taka trochę że na nodze się buja, a tutaj sprzedawca jak nam montował to już po wpięciu w isofix mega solidnie to siedziało.

mycie zębów maluszkowi na pewno oswoi go z tą czynnością i nie będzie się buntował jakbyśmy zaczęli jakby miał np. 1,5roku.
Wg mojego doświadczenia i obserwacji to raczej podłoże genetyczne, jeśli rodzice mieli/mają zdrowe, mocne zęby to dziecko też takie odziedziczy bez względu na to czy zaczęliśmy myć jak miał 6mcy czy 1,5 roku
A to tu się akurat nie zgodzę. Ponieważ tak samo jak my dorośli jemy posiłki i osadza nam się osad na zębach, tak samo takim maluszkom po jedzeniu też się zbiera osad na zębach. Dlatego ważne jest by myć dzieciom, żeby ten osad usunąć i nie miały zepsutych zębów 😜 Jasne, że genetyka też dużo daje, ale ona nie jest kwestią mycia zębów 😉
Uff laski już cicho w domu...

Ciężki był powrót z malutka z lotniska, około godziny trwa powrót ale tak mi płakała, że stawałam dwa razy żeby ją uspokajać.

A teraz to ja płaczę i przeżywam, że rodzice już tak daleko... Dopadło mnie 😭
Wierzę, taka pustka teraz😭 a oni tak daleko.. Ale minie kochana, na Święta znów się zobaczycie 😘 A to już za 2 msc 😍 Kocham Święta! ❤️
W biedronce promocja na wszystkie pampersy dada 1+1 gratis, jakby ktos używał a nie wiedział 😉ja zakupiłam moje ulubione zielone 😉
Czajo byliśmy u pediatry i też dostaliśmy receptę na neocate, więc od jutra będziemy testować 🙈 myślałam że będzie chciała dać nam ten nutramingen ale sama zaproponowała neocate.
Czajo A jak dzisiejsza noc?
O dzięki! Dzisiaj skorzystaliśmy z pampersów Dada złote. 😄

A ja Twojego zdj też nie widzę...
Oczywiście :)

Pozdrawiamy wszystkie mamuski
Ale prześliczna 😍 Widać, że jej też smutno za dziadkami 😊
My też pozdrawiamy, tzn. w imieniu Martyny, bez jej wiedzy się wypowiadam 😁

Dziewczynki dyskutują 🙂
Ale super dziewczyny!!! Fajnie, że się tak spotykacie, bomba 😍😄 A dziewczynki słodkie 🥰
No to Anastazja ma problem z kapciami. Gdzieś dojrzy kapcie to zaraz chce się nimi bawić.
Zresztą zacznijmy od tego czym ona nie chce się bawić 🙉
Jak każde dziecko bawi się wszystkim, doslownie 😅 A najbardziej tym co nie jest zabawką dla niego 😂

Ostatnia edycja:
A to tu się akurat nie zgodzę. Ponieważ tak samo jak my dorośli jemy posiłki i osadza nam się osad na zębach, tak samo takim maluszkom po jedzeniu też się zbiera osad na zębach. Dlatego ważne jest by myć dzieciom, żeby ten osad usunąć i nie miały zepsutych zębów 😜 Jasne, że genetyka też dużo daje, ale ona nie jest kwestią mycia zębów 😉
Popieram po całości.
Powiem więcej, już teraz wiem, że od początku powinno się myć ząbki minimalną ilością pasty z fluorem. Tak się naczytałam o pastach z ksylitolem, że takie super, żeby nie używać z fluorem i... Dobrusia ma ubytki, których prawdopodobnie by nie było. A mycia zębów pilnowałam. No, przyczyną próchnicy mógł też być dziadek 🤬 karmiący dziecko swoim widelcem, nie wiem do końca, ale już po fakcie czytałam na ten temat artykuł i zdębiałam. A tu stomatolog się wypowiada Link do: higiena jamy ustnej od pierwszego ząbka (cz.2 ) - Tata Stomatolog

Wierzę, taka pustka teraz😭 a oni tak daleko.. Ale minie kochana, na Święta znów się zobaczycie 😘 A to już za 2 msc 😍 Kocham Święta! ❤️

O dzięki! Dzisiaj skorzystaliśmy z pampersów Dada złote. 😄

A ja Twojego zdj też nie widzę...

Ale prześliczna 😍 Widać, że jej też smutno za dziadkami 😊

Ale super dziewczyny!!! Fajnie, że się tak spotykacie, bomba 😍😄 A dziewczynki słodkie 🥰

Jak każde dziecko bawi się wszystkim, doslownie 😅 A najbardziej tym co nie jest zabawką dla niego 😂
W kwestii ząbków i genetyki. Mój 18 ma wszystkie zęby całe, bez najmniejszej plombki, a skubaniec do czasu, gdy nie miał dziewczyny mył lub nie mył, jak mu się przypomniało to mył.
Fakt, że przeglądy dentystyczne miał co pół roku, bo Przychodnia Sportowa tak ma.
Ja jestem za myciem oczywiście i wiecznie goniłam go by to robił.
Ma takie geny po ojcu.
Obaj mają takiego farta.

Popieram po całości.
Powiem więcej, już teraz wiem, że od początku powinno się myć ząbki minimalną ilością pasty z fluorem. Tak się naczytałam o pastach z ksylitolem, że takie super, żeby nie używać z fluorem i... Dobrusia ma ubytki, których prawdopodobnie by nie było. A mycia zębów pilnowałam. No, przyczyną próchnicy mógł też być dziadek 🤬 karmiący dziecko swoim widelcem, nie wiem do końca, ale już po fakcie czytałam na ten temat artykuł i zdębiałam. A tu stomatolog się wypowiada Link do: higiena jamy ustnej od pierwszego ząbka (cz.2 ) - Tata Stomatolog
Ja też właśnie czytałam o tym i u niego właśnie na profilu pokazywał, że dzieciem od pierwszego ząbka do 3 lat myjemy zęby pastą z fluorem, ale dajemy jej tylko jak ziarenko ryżu, pisał, że taka minimalna dawka nie jest szkodliwa dla dziecka. A od 3 do 6 lat pasty dajemy jak ziarenko grochu.

W kwestii ząbków i genetyki. Mój 18 ma wszystkie zęby całe, bez najmniejszej plombki, a skubaniec do czasu, gdy nie miał dziewczyny mył lub nie mył, jak mu się przypomniało to mył.
Fakt, że przeglądy dentystyczne miał co pół roku, bo Przychodnia Sportowa tak ma.
Ja jestem za myciem oczywiście i wiecznie goniłam go by to robił.
Ma takie geny po ojcu.
Obaj mają takiego farta.
I pozazdrościć, ja mam bardzo słabe zęby. Mam nadzieję ze Anastazja będzie mieć po mężu bo on ma ładny zgryz i zęby.

reklama
Czy Wasze maluchy to glodomory, czy tez zauważyliście ze mniej jedzą. Nie wiem czy to problem z ząbkowaniem czy taki wiek. Karmie Julkę 5 razy dziennie po 210 ml. Z czego przed większość dni jeden posiłek zamieniam na słoiczek. A od kilku dni zauważyłam ze mniej je np. rano wypija 60-90 i starczy. Potem z dwa posiłku zje prawie całe i znowu tak mało wypije. Poza tym nic się nie zmieniło jest radosna nie płacze wiec nic jej nie boli. Co to może znaczyć ?

Do góry