reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Marcowe mamy 2026

wtrącę się.
Równie dobrze możesz prowadzić ciążę i na NFZ i prywatnie. Ja tak robię. Na NFZ jest dość mało usg. Np. Moja lekarka wogóle nie ma sprzętu do USG w gabinecie i wystawia mi skierowania na usg. Na NFZ byłam na jednym USG i kolejne to dopiero prenatalne. Tak więc chodzę prywatnie, głównie dla tych usg co 4 tygodnie. A zawsze to lepiej, bo wszelkie badania z krwi itp możesz ogarniać na NFZ i lekarz prywatny też takie przyjmie. Nie muszą o sobie wiedzieć i możesz mieć nawet 2 karty ciąży.
Jedynie jeśli się przymuje jakieś leki to i jeden i drugi lekarz wystawia recepty to nie wiem jak na to potem NFZ patrzy ;)
I jeszcze l4, jeśli onaj będą chcieli wystawić to trzeba dla jednego znależć jakąś wymówkę

reklama
No ja w drugiej ciąży miałam podobną różnicę z OM do USG jak teraz w trzeciej, ale w drugiej niestety miałam później powiększone NT i skończyło się na amniopunkcji. Obawiam się, że tym razem może być podobnie… 😞

No ja w drugiej ciąży miałam podobną różnicę z OM do USG jak teraz w trzeciej, ale w drugiej niestety miałam później powiększone NT i skończyło się na amniopunkcji. Obawiam się, że tym razem może być podobnie… 😞
Trzeba myśleć pozytywnie, każda ciąża jest inna. U mnie aktualnie też tydzień różnicy, tylko ja owulację miałam w 24dc dopiero potwierdzona na USG, może się wyrówna wszystko.

Jedynie jeśli się przymuje jakieś leki to i jeden i drugi lekarz wystawia recepty to nie wiem jak na to potem NFZ patrzy ;)
I jeszcze l4, jeśli onaj będą chcieli wystawić to trzeba dla jednego znależć jakąś wymówkę
ja mówię, że nie potrzebuje l4 i tyle. Lekarz Cię nie sprawdzi, czy jesteś gdzieś zatrudniona czy nie 😅 z lekami może być problematyczne. U mnie na szczęście na receptę aktualnie mam już tylko Euthyrox i mi wystawia recepty endokrynolog. Ogólnie lekarze nie powinni robić problemu, że prowadzisz ciążę tak i tak. A prawda jest taka, że te wszystkie badania krwi itp. To i tak już spory wydatek. Też u mnie lekarz na NFZ wyznaje jak najrzadsze wizyty więc aktualnie mam przerwę prawie 6 tygodni między wizytami 🙈

Dzień dobry!
Witam wszystkie marcowe mamy 🙂 serdecznie gratuluję dwóch kreseczek ❤️
To moja trzecia ciąża, niespodziewana 🙈
Termin z OM na 06.03.2026r. Z USG (16.07.) niestety (jak zawsze) przesunięcie o jakieś +-6 dni. Lekarz oczywiście zaniepokojony, następną wizytę mam na 31.07. Aby sprawdzić czy różnica się zmniejszyła. Według OM miałam 6w5d a według USG 5w6d. Cykle miałam dość regularne 28/29 dni. Owulacja prawdopodobnie ok 13 czerwca, choć wydaje mi się, że mogła byc ciut wcześniej, może 10 czerwca.
Na USG widoczny pęcherzyk, ciałko żółte, widzieliśmy też jakby bijące serduszko ale bez pomiaru. Bety nie robię, bo stwierdziłam, że nie będę się katowac jak w poprzednich ciążach z przebojami i w ogóle jej nie zrobiłam. 3 pozytywne testy wystarczyły 😂
Cześć, a masz już dzieci?

reklama
Do góry