• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Marzec 2009

Witam Was wszystkie i zapraszam na poranną kawę...inkę:-)
kawamb9.jpg

a właśnie pijecie kawę, czy zdecydowanie nie? ja czasem wypijam cappucino słabiutkie.

Widzę, że wczoraj był dzień bolących brzuchów:-( mam nadzieję, że dziś jest już dobrze a jak nie to marsz do lekarza:tak::tak: zawsze lepiej sprawdzić i się nie martwić.

Maniulka gratiluję zdanego prawka:-D:-Dteraz będzie Ci dużo łatwiej. Tylko, uważaj na innych kierowców i sie nie denerwuj:-)

Ola zazdroszczę, że słyszałaś serduszko:happy2: dobrze, że wszystko ok, ja też już czekam na usg połówkowe i zastanawiam sie też nad 3d, będziecie robić??

Wczoraj z okazji dnia chłopaka zabrałam męża na kolację do restauracji (a raczej on mnie zabrał:-p). Fajnie było się wyrwać z domku. Dziś koniecznie muszę się wybrać na basen... tylko przez tą pogodę nic mi się nie chce:-(

Buziaki

reklama
czesc wam:tak:
Jesli chodzi o bole brzucha to tez mnie czasem cos kluje i ciagnie,ale bardziej niepokojace sa podobno bole podobne do miesiaczkowych a takie tez miewam.No ale lekarz kazal brac duphaston 2 razy dziennie i sie nie martwic.
Co do kawy to pije tylko zbozowa Inke :-D , ale herbate pije normalna czarna i zielona a w ciazy przynajmniej czarnej tez powinno sie unikac ze wzgledu na teine czy cos tam.Ale nie dajmy sie zwariowac,herbata czy 1 kawusia to nie grzech,ja nawet kilka razy na lampke wina sobie pozwolilam w ramach rozluznienia i odstresowania i moja ginka powiedziala OK:cool2:

Ja niestety limit alkoholu wyczerpałam jak jeszcze nie wiedziałam, ze jestem w ciąży. Byliśmy akurat na wakacjach i winko było codziennie:zawstydzona/y:. Na początku bardzo się tym martwiłam ale lekarz mnie uspokoił;-)

Magmart, pociesze cie choc moze dosc kontrowersyjnie.Moja ginka zazartowala ze za czasow naszych babc,przy zagrazajacym poronieniu i grozbie przedwczesnego porodu bylo wrecz wskazane wypic lampke wina na rozluznienie.Nie wiem czy u ciebie byly to akurat "lampki" czy naczynia wiekszego kalibru ale my tez bylismy na weselu jak jeszcze nie wiedzialam ze jestem w ciazy i tez sobie co nieco pozwolilam:baffled:
Ale co juz bylo sie nie cofnie i trzeba zyc przyszloscia;-)

sara z tego co wiem to zielona nie jest polecana w ciazy chyba ze bardzo słaba-mocna zielona herbata ma garbniki czy cos takiego...wiem ze mozna pic rumianek, miete, herbatki ziołowe...

co do usg to ja mam na kazdej wizycie...lekarz robi sam z własnej woli a ja sie z tego ciesze...na 3d chce sie wybrac ok 20-22 tyg

dziweczyny! jesli któras nie jest na liscie...dajcie mi znac-dopisze!

Dziewczyny pierwsza przejażdżka za mną :-):-):-):-)
Trochę się bałam ale jakos poszło teraz kwestia przyzwyczajenia się do auta uczyłam się na benzynie a mam disela więc trochę jest różnica ale dam rade.
magmart ja na pewno będę robić 3D pamiątka na całe życie dla mnie i dzidzi która się urodzi jak dla mnie to jest niesamowite że tak pięknie wszystko widać i twarz dla samego siebie zrobię na pewno.:tak:

Magmart, aleapetyczna ta kawusia! Aż mnie jej aromat doleciał. :-) Ja w ogóle lubię kawę, zawsze na szczęście na początku ciąży mnie od kawy odrzuca, ale później zawsze pozwalałam sobie na jedną słabą dziennie. Fakt, że znów odstawiłam jak dostałam krwotoku z powodu krwiaka, bo kofeina nasila krwawienia. Od tygodnia znów piję małą słabą - co pomaga mi też na moje niskie ciśnienie.
Ja też piłam winko na początku ciązy. Dzidzia poczęla się na wakacjach w słonecznej Italii, gdzie bez winka obejść się trudno :-) Teraz nie piję i nie będę pić bo za dużo zagrożeń mam w tej ciąży, nie będę dodawać.;-)
Sara, też słyszałam taką opinię, że wino wzmacnia (moja Babcia miała przepisane w ciąży na anemię! Lampkę dziennie winka czerwonego. I urodził się zdrowiutki, pulchniutki mój tato). A nawet jak byłam w 1 ciąży i też się martwiłam, że piłam wino nie wiedząc że jestem w ciąży, to gin się roześmiał i powiedział, że wino to nie alkohol tylko pokarm:-D
Modroklejka, jeszcze raz podpytam, co to są te świadczenia reahabilitacyjne w ciąży?
Idę na drugie śniadanko z ową kawusią :-)
Maniulka, GRARTULACJE!!! Bardzo się cieszę.

Ostatnia edycja:
vinniki-na zwolnieniu mozesz byc max 182 dni...i zanim minie te 182 dni, mniej wiecej 6-8 tyg przed idziesz do pracowadcy i informujesz ze bedziesz sie ubiegac o swiadczenie rehabilitacyjne az do porodu, wtedy kadrowa da ci odpowiedni druk, drugi druczek wypełnia lekarz, opisuje historiw choroby-czyli ciazy, zagozenia itp...i z tym idziesz do zusu i składasz wniosek o przyznanie takiego swiadczenia...i oni maja na odpowiedz ok 5-6 tyg....swiadczenie rehabilitacyjne to nic innego jak dalsze L4 tylko ze zazwyczaj przynaja je od razu na 2-3 mc....płacą 100 % wynagrodzenia, a potem automatycznie przechodzisz na urlop macierzynski....musisz policzyc od kiedy jestes na zwolnieniu i kiedy ci mija te 182 dni... ja juz wiem ze bede miała to na ostatnie 6 tyg ciazy...

a jesli chodzi o pensje to pracodawca jak jestescie na zwolnieniu płaci tylko pierwsze 30 dni...potem płaci tylko składki, a to co dostajecie to płaci zus...wiem bo sama jestem pracodwaca:)

Modroklejka, dzięki, widzisz, tego wszystkiego nie wiedziałam, a to ważne info. Jutro idę do ginki i okaże się co dalej z moim zwolnieniem. Jak będzie dobrze, będę chciała wrócić do pracy - to tylko 25 godz. w tygodniu. Zobaczymy. A czy ZUS płaci w terminie wypłaty czy z opóźnieniem?

reklama
Witam!
U mnie pogoda do bani niby swieci slonce a jest zimno:-(:-(:-(mialam wybrac sie do miasta ale.....juz mi sie odechcialo.
Przydalo by sie posprzatac domek....nie chce mi sie jak cholera!!!!

Co do kawy to tez pije jedna dziennie,rozpuszczalna z mlekiem.
Winko pilam dwa razy,ale pijam tez piwko jak jeszcze nie wiedzialam o ciazy.

J tez wybieram sie na to USG 3d i 4d.chyba takto sie zwie.
Slyszalam ze najlepiej jaks sie je robi miedzy 22-26tyg ciazy.prawda to?
Wybiore sie okolo 23tyg,chyba musze juz zadzwonic i umowic sie na wizyte.

A ile to kosztuje w PL,bo w Irlandii w Polskiej klinice to okolo 230euro.
W tym tez jest juz badanie ginekologiczne.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry