reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Marzec 2009

Myfa, ale jak czytam, to powyżej 180 jest już zagrożenie cukrzycą ciążową.... Mam nadzieję, ze ginek w piątek zleci mi powtórkę badania.

Maniulka, miałam pobieraną krew w 60 min od wypicia glukozy.

reklama
Maniulka, ja też uważam, że to dużo, mam tylko nadzieję, że to nie będzie jednak cukrzyca ciążowa, tylko może jakiś błąd. Zobaczę w piątek co powie lekarz.

Miroslava ja juz slepa jestem nie wiem jak przeczytalama ze 119 a nie 190..

nie wiem czy to pocieszy Cie, ale w pierwszej ciazy po wypiciu 50 ml glukozy mialam wynik 75 - lekarz zalecil powtorzyc badanko i bylo juz dobrze...w labolatorium zdazaja sie pomylki....
zauwazylam tez ze w zaleznosci od tego co robimy po wypiciu glukozy przez ta godzine wynik jest rozny...tzn jesli siedzimy w miejscu jest male spalanie i wynik wyzszy bedzie a jak chodzimy np nizszy...sprawdzilam to na sobie..

vinniki....zarządzac to ja nie bede :-)co najwyzej technicznie moge w niektórych rzeczach pomóc, a przynajmniej bede sie starała pomóc

monis...zeby wysłac prywatna wiadomosc klikasz na nick osoby do której chcesz napisac, potem pod tym nikiem masz opcje wyslij wiadomosc-wybierasz wyslij prywatna wiadomosc i juz...piszesz a ja to dostaje! mam nadzieje ze nie wytłumaczyłam zawile:-)

co do badania obciazenia glukowa zasada jest taka ze po pierwsze trzeba zbadac poziom glukowy na czczo, potem wypija sie 50 gr glukozy ze 200 ml wody-albo 100 ml teraz nie jestem pewna-i sie czeka...nie powinno sie chodzic-raczej siedziec...jesli wynik po godzinie jest wyzszy niz 180 to ponowne badanie wynkonuje sie juz wypijajac 75 gr glukowy i badajc po godzinie i po dwóch...tak mi tłumaczył lekarz..dopiero po badaniu obciazeniem 75 gr mozna potwierdzic lub wykluczyc cukrzyce ciazaowa-bo nie tylko wazne jest ile wzrosnie cukier po godzinie,ale rózwiez to jak organizm radzi sobie z jego rozkładem przez kolejna godzine i po to bada sie po 2 godzinach...

ja miałąm to badanie robione jeszcze przed ciaza, wraz z krzywa insulinowa i pamietam ze wyniki miałam nieciekwae

Kochane, a przypomnijcie mi jak to jest z tą glukozą - moja ginka nic mi nie wyjaśniła zakładając że pamiętam z poprzednich ciąż, a to było przecież 10 i 11 lat temu!
Rozumiem, że mam sobie kupić taką glukozę w aptece, potem rano na czczo do przychodni, tam pobrać krew, wypić glukozę... i co dalej? Godzinę siedzę w przychodni i czekam? I potem znowu kłucie?

moniś80 klikasz na nazwe uzutkownika nad awatarem i tam wyświetla Ci się rozne opcje m.in. ta

co do badania na cukrzyce to ja jeszcze nie mialam ojjjj i napewno mnie czeka teraz da mi skierowanie i bede musiala jechać taki kawal

Ostatnia edycja:
Ja też jeszcze nie miałam obciążenia glukozą - tylko takie normalne wskazanie ilości cukru we krwi i mi wyszło 79. Jeśli na następnej wizycie lekarz o tym nie wspomni to sama go o to poproszę - bo to chyba standardowe badanie, prawda?

Ja też po kiepskiej nocy - od wczorajszego popołudnia bolała mnie głowa, dość mocno - znacie jakieś sposoby, żeby sobie pomóc, bo chcę jak najdłużej uniknąć tego Apapu. Dziś wstałam już OK, ale ostatnio dość często boli mnie głowa - czy Wy też tak macie?

Modroklejka - fajna fryzurka, ja mam trochę podobną, tylko że z grzywką i ciemne włosy;-)

reklama
miotlica...to standardowe badanie tylko wykonuje sie je najczesciej po 24 tyg ciazy...czasami odrobine wczesniej

kurna...a ja mam znowu jakies schizy...mały znowu sie nie rusza-od wczorajszego rana...wypiłam juz mleko i leze, a on nic...

Do góry