reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Menu naszych dzieci

Dziękuję aneczka, właśnie dziś się wybieramy do biedronki to kupię ten kleik :tak: a Ty go dajesz raz dziennie, np. wieczorem? sorry że tak dopytuję ale zielona jestem w tych sprawach a Marcelowiec niedługo skończy 4 m-ce i myślałam żeby od kleiku zacząć:confused: :zawstydzona/y:

reklama
tu o miesku dla dziecka-prawdy i mity Cała prawda o mięsie - Dziecko w INTERIA.PL - ciąża i wychowanie dzieci, planowanie ciąży, forum dla rodziców
a tu o hormonach w miesie: " Nie należy się też przejmować doniesieniami o karmieniu zwierząt, a zwłaszcza drobiu, hormonami. To zbyt kosztowny sposób tuczenia, by mógł być stosowany na dużą skalę."
rozdzial zatytulowany ZAGROZENIA PRAWDZIWE I FALSZYWE: Ile mięsa w diecie najmłodszych?

i na dobra sprawe w Polsce nie martwila bym sie o podanie dziecku kurczaka...gorzej z ty pewnie u nas bo wszystko pedzone sztucznie na chemii:-(

tutaj wszystko jest pakowane chemia:wściekła/y:kurczaki nawet takie tluste ze jak zawsze lubilam kurczaka obsmazyc na zloto i skorke zjadac to tutejesza kura sie nie nadaje-trzeba skore zdjac:no:ogorki takie jak w pl na ogrodku mialam -tu nie ma tylko te duze takie:no:wrrrr jak chce np schabowe to chudego tez ze swieca szukal-czasem tylko ladne mozna wybrac u rzeznika ale straaaaasznie drogo i przez to rzadko tam bywam a czesciej w tesco:zawstydzona/y::-(

dziewczyny ja myslę że nie ma się co za bardzo ekscytować różnicami w podawaniu innych niz mleczko pokarmów bo wiele pokoleń przerabiało rózne sposoby i jakoś żyjemy i zdrowi w większości jesteśmy :)
wg mojego lekarza porządek jest taki
4ty miesiąc (czyli teraz ale czekamy jeszcze aż pozdrowiejemy i wtedy zaczne) wprowadzamy soki owocowe jednoskładnikowe- jezeli sa gęste to rozcieńczyć, w ilości od 5 do 30 ml stopniowo powoli zwiększając ilość żeby przyzwyczaic żołądek i przygotować...
5ty miesiąc zupki warzywne
6ty miesiąc - zupki warzywne z mięskiem
potem dopiero deserki
i jak dla mnie to jest logiczne-ma uzupełniać to czego maluch nie dostaje w mleku a nie tylko nabijać kalorie- kalorie faktycznie się przydadzą ale dla tych maluchów co słabo przybierają - mojemu na pewno długo nie będą jeszcze potrzebne kleiki i kaszki no bo po co-skoro waga dobija do 8 kg a je wcale nie częściej niż co 3h...no może jak będę wracać do pracy a nadal będzie problem z 2 karmieniami w nocy to spróbujemy z kaszką wieczorem, ale to będzie za ok 4 miesiące jak młody będzie miał prawie 8

no i ja będę kupować słoiczki żeby sie nie zastanawiać ile chemii czy czegoś innego jest w każdym składniku którego zamierzam użyć...

Ostatnia edycja:
dziewczyny ja myslę że nie ma się co za bardzo ekscytować różnicami w podawaniu innych niz mleczko pokarmów bo wiele pokoleń przerabiało rózne sposoby i jakoś żyjemy i zdrowi w większości jesteśmy :)
wg mojego lekarza porządek jest taki
4ty miesiąc (czyli teraz ale czekamy jeszcze aż pozdrowiejemy i wtedy zaczne) wprowadzamy soki owocowe jednoskładnikowe- jezeli sa gęste to rozcieńczyć, w ilości od 5 do 30 ml stopniowo powoli zwiększając ilość żeby przyzwyczaic żołądek i przygotować...
5ty miesiąc zupki warzywne
6ty miesiąc - zupki warzywne z mięskiem
potem dopiero deserki
i jak dla mnie to jest logiczne-ma uzupełniać to czego maluch nie dostaje w mleku a nie tylko nabijać kalorie- kalorie faktycznie się przydadzą ale dla tych maluchów co słabo przybierają - mojemu na pewno długo nie będą jeszcze potrzebne kleiki i kaszki no bo po co-skoro waga dobija do 8 kg a je wcale nie częściej niż co 3h...no może jak będę wracać do pracy a nadal będzie problem z 2 karmieniami w nocy to spróbujemy z kaszką wieczorem, ale to będzie za ok 4 miesiące jak młody będzie miał prawie 8

no i ja będę kupować słoiczki żeby sie nie zastanawiać ile chemii czy czegoś innego jest w każdym składniku którego zamierzam użyć...
ehhh i jak widac co kraj to obyczaj -u nas mowia ze sokow sie nie podaje wcale a jesli juz to 1 do 10 z woda:eek:i tak chyba kazdy zna swojego maluszka zeby moc powiedziec co mu bardziej odpowiada i na co jest gotowy.i fakt ktos(lekarz,pielegniarka itp) kto widzi maluszka przez 10-15 min nie jest w stanie powiedziec co dla niego bedzie najlepsze jesli chodzi o karmienie.mamusia wie lepiej wiec kazda i tak zrobi jak uwaza choc porady sie przydaja:tak::-)

ehhh i jak widac co kraj to obyczaj -u nas mowia ze sokow sie nie podaje wcale a jesli juz to 1 do 10 z woda:eek:i tak chyba kazdy zna swojego maluszka zeby moc powiedziec co mu bardziej odpowiada i na co jest gotowy.i fakt ktos(lekarz,pielegniarka itp) kto widzi maluszka przez 10-15 min nie jest w stanie powiedziec co dla niego bedzie najlepsze jesli chodzi o karmienie.mamusia wie lepiej wiec kazda i tak zrobi jak uwaza choc porady sie przydaja:tak::-)

Azorek z sokami uslyszalam to samo co Ty...a nawet sugeruja, ze sama woda bedzie lepsza od jakichkolwiek sokow...
Dorwalam juz jakis czas temu ksiazke ,,Pierwszy rok zycia dziecka,, , z tego co wiem jest tlumaczenie na polski...jest to dla mnie swojakiego rodzaju biblia, bo jako jedna z niewielu ksiazek an temat rozwoju dziecka jest napisana bardzo jasno i konkretnie.
Nie bede cytowac co zawiera rozdzial na temat wprowadzania karmienia ale przytocze kilka waznych wedle mnie istotnych informacji:

1) Jesli chodzi o czas wprowadzania innego jedzenia niz mleko to proponowany jest okres po 4 miesiacu dlatego iz wtedy SOK TRAWIENNY posiada wszelkie elementy potrzebne do prawidlowego trawienia. Wprowadzenie jedzenia wczesniej niz zalecane objawia sie :
- zaparcia lub rozwolnienia
- lzawienie oczu
- bol brzucha(dziecko prezy sie)
- objawy alergiczne...jest ich wiele( zarowno problemy z oddychaniem!!!)
oraz wiele innych...
2) Zaleca sie wprowadzanie jako pierwszych kleiku ryzowego , pozniej warzyw a na koncu owocow. Owoce na koncu ze wzgledu na to iz sa slodkie i dziecko nie bedzie chcialo jesc innych potraw.
We wprowadzaniu nowych pokarmow nie chodzi o dokarmianie ale o wprowadzenie zdrowego nawyku zywieniowego.

Azorek z sokami uslyszalam to samo co Ty...a nawet sugeruja, ze sama woda bedzie lepsza od jakichkolwiek sokow...
Dorwalam juz jakis czas temu ksiazke ,,Pierwszy rok zycia dziecka,, , z tego co wiem jest tlumaczenie na polski...jest to dla mnie swojakiego rodzaju biblia, bo jako jedna z niewielu ksiazek an temat rozwoju dziecka jest napisana bardzo jasno i konkretnie.
Nie bede cytowac co zawiera rozdzial na temat wprowadzania karmienia ale przytocze kilka waznych wedle mnie istotnych informacji:

1) Jesli chodzi o czas wprowadzania innego jedzenia niz mleko to proponowany jest okres po 4 miesiacu dlatego iz wtedy SOK TRAWIENNY posiada wszelkie elementy potrzebne do prawidlowego trawienia. Wprowadzenie jedzenia wczesniej niz zalecane objawia sie :
- zaparcia lub rozwolnienia
- lzawienie oczu
- bol brzucha(dziecko prezy sie)
- objawy alergiczne...jest ich wiele( zarowno problemy z oddychaniem!!!)
oraz wiele innych...
2) Zaleca sie wprowadzanie jako pierwszych kleiku ryzowego , pozniej warzyw a na koncu owocow. Owoce na koncu ze wzgledu na to iz sa slodkie i dziecko nie bedzie chcialo jesc innych potraw.
We wprowadzaniu nowych pokarmow nie chodzi o dokarmianie ale o wprowadzenie zdrowego nawyku zywieniowego.

ja mam ta książke,po straszych pociechach
wiec musze do niej wrocic i poczytać teraz

reklama
Ja zaczełam od soków i tartego jabłak a i tak marchew lubi najbardziej,Nie ma reguły.;-)
Pewnie , ze nie ma reguly. Zreszta marchew zawiera naturalny cukier w sobie:-)

Jak widze Twoje bejbe Chogata ma ledwie ponad 3 miesiace. Powiedz jesli mozesz , jakie argumenty kierowaly Toba , ze tak szybko wprowadzasz inne posilki?
Bastian to moje pierwsze dziecko( no i pewnie ostatnie:-D) i fakt, ze moglabym zrobic mu krzywde tym, ze za wczesniej dam mu inny pokarm niz mleko przeraza mnie. Bo niby najlepiej wie matka czy dziecko jest gotowe(argument wielu mam) ...ale niby skad mam wiedziec, ze zoladek jest juz gotowy...

Do góry