reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Menu naszych dzieci

A ja po ostatniej wizycie u pediatry zastanawiam sie jak te szwedzkie dzieci wyrosly majac takich lekarzy:wściekła/y::wściekła/y: Nam kazala od 4 miesiaca poawac... ZIEMNIAKI ZMIKSOWANE Z WARZYWAMI I MIESEM:szok::szok:
Jak spytalam o jablko to powiedziala ze od jablka sie nie zaczyna bo to jest deser. A marchewka owszem moze byc ale z... ZIEMNIAKAMI :szok::szok: Ja juz wogole od dluzszego czasu nie slucham co oni gadaja ale nieraz poprostu mnie zadziwiaja ich metody. A najlepsze jest to ze tu sie smieja z Polskich metod i za kazdym razem mi wytyka ze tu nie jest Polska a ze moj maz to szwed to dodaje z glupim wyrazem twarzy: "...przeciez Twoj maz tez tak sie wychowywal na takich zwyczajach i zobacz zyje...":wściekła/y::wściekła/y:

reklama
Dzięki dziewczyny. No poczekam poczekam. Nie cieszy mnie odciągnięcie butli żeby ten kleik dodać. W ogóle mam jakiś niesmak jak pomyślę o laktatorze. Wolę jak mała ssie.
Ale wprowadzam małą zmianę. Jedzenie tylko co 2-3 godziny a jak będzie chciała pić np. po godzinie to dam jej pociumkać tego samego cycka (choć dziś nie chciała się nabrać). Mam nadzieję, że zgłodniała zje pierś "do końca". No i zamierzam regularnie raz w tygodniu ją ważyć. A, i przede wszystkim pójdę do pediatry i poproszę skierowanie na badanie krwi i moczu. Tak dla świętego spokoju.

Dzięki dziewczyny. No poczekam poczekam. Nie cieszy mnie odciągnięcie butli żeby ten kleik dodać. W ogóle mam jakiś niesmak jak pomyślę o laktatorze. Wolę jak mała ssie.
Ale wprowadzam małą zmianę. Jedzenie tylko co 2-3 godziny a jak będzie chciała pić np. po godzinie to dam jej pociumkać tego samego cycka (choć dziś nie chciała się nabrać). Mam nadzieję, że zgłodniała zje pierś "do końca". No i zamierzam regularnie raz w tygodniu ją ważyć. A, i przede wszystkim pójdę do pediatry i poproszę skierowanie na badanie krwi i moczu. Tak dla świętego spokoju.

i bardzo dobrze,moaj jak chce pić miedzy posiłkami zawsze jej podaje ta samą pierś co wczesniej jadła,a jak widze ze bardziej głodna to daje dopiero drugą

bardzo madrze EFE myslisz, najwazniejsze to nie panikowac:tak:tez mam nadzieje ze u mnie tez sie to dokarmianie raczej odwlecze

z tym odciaganiem mleka do kleiku to u mnie tez nie przejdzie,
sa chyba takie ze wode sie dolewa?

:no: no wiec kleik odpada
zatem marchewka bedzie pierwsza

a przypomnialo mi sie jakie dzis rewelacje slyszalam w tv na temat wprowadzania pierwszych stalych pokarmow u dzieci, a zatem angielscy eksperci sie zebrali i stwierdzili ze podawanie stalych pokarmow przed 6 msc zycia to szkodliwe jest:laugh2: i dziecko gotowe jest na nie dopiero jak siedzi i umie lapac male przedmioty- nie wczesniej
i uwaga- robi sie zeby to sprawdzic test z banana- maly kawalek banana przed dzieckiem sie kladzie - jak zlapie i wsadzi do buzi to znaczy ze gotowe na stale produkty:rofl2:

A jaka to telewizja podaje takie rewelacje??:confused2: przeciez jak sie przed malym dzieckiem obojetnie co nie polozy to zlapie i wlozy do buzi...to niekoniecznie musi byc banan:eek:

Ja kupilam dzisiaj sloiczek mlodej marcheweczki i lyzeczki specjalne...hehe:-p
Tylko co dalej?
Mi sie wydaje,ze moja mala jest jeszcze za mala.:confused2:...na sloiczku data waznosci 12.2010...wiec moze spokojnie poczekac.
Chcialam jej dac odrobine soczku jablkowgo....o jeny,krzywila sie tak,ze myslalam,ze sie udlawi...to co bedzie z marchewka:szok:

Siostra mowi,ze dawala po 3 miesiacu,znajoma znowu,ze mam zapomniec...po 4 mozna dopiero...Wy tutaj tez roznie

A ja mysle,ze jeszcze poczekam...
Chociaz juz bardzo chcialabym sprobowac i zobaczyc czy je,czy sie krzywi...Ale raczej to drugie...tak mi jakos serce podpowiada....ze jeszcze nie gotowa.

mitemil a ile kleiku dajesz na ile mleka??

1 miarke (ta sama, która odmirze proporcje mleka) na 40 ml mleka.

Wiesz co, na konski rozum...idz do sklepu i porownaj dokladnie sklad miedzy mlekiem do 6 miesiaca a od 6 miesiaca...ja porownywalam moje mleko i roznica byla tylko w ilosci tluszczu i witamin. Innych skladnikow nie bylo dodatkowych.
Ja uzywam Cow and Gate to odpowiednik polskiego bebiko.

W takim razie musze poczytać...

a jak to jest z podawaniem maluszkom kurczaka? koleżanka podawała swojej córeczce, takiej ponad rocznej i zaczęły jej rosnąć piersi (córce, nie koleżance;-))!!! pediatra kazała jej nie podawać mięsa kurczaka kupionego w sklepie, chyba że wiadomo z jakiej hodowli i jest pewność, że nieszczęsne zwierzę nie było hodowane na sterydach...

Kurczak jest faszerowany hormonami (stąd pewnie rosnący biust u dziewczynki). W rodzinie mam hodowce gołębi, a to podobno bardzo dobre mięsko dla malutkich dzieci. Słoiczki z mięskiem jednak najbezpieczniejsze.

Szczerze przyznam, ze nie jadłam i pierwsze słysze, żeby gołąb mało smaczny.

Czyli albo kura ze wsi od sąsiadków rodziców, albo słoiczki...

kroliczek dziewczynki, kroliczek:-Dwprost zalecany dla dzieci alergicznych, wiecie ze kurczaki uczulaja tez??dlatego nie nalezy na poczatku gotowac zupki na miesku

reklama
Do góry