Efe ja uhatego nie gotuję od jakiegoś czasu już, siostra mnie uświadomiła że zabijam wartości odżywcze  poprzez gotowanie więc poczytałam o tym i nie gotuję ... ;-) 
artykuł Barbary Michalik
"...Skrót UHT pochodzi od angielskich  słów Ultra High Temperature (ultra wysoka temperatura). Metoda ta polega  na bardzo szybkim podgrzaniu mleka do temp. 135-150o C przez 1-5 s i  natychmiastowym schłodzeniu do około 20 oC. Do produkcji mleka UHT  nadaje się tylko surowiec najwyższej jakości, pozyskiwany w sposób  higieniczny, szybko schłodzony po udoju i możliwie szybko poddany  przetwarzaniu. W trakcie podgrzewania niszczy się wszelkie  zanieczyszczenia mikroorganizmami, drobnoustrojami chorobotwórczymi i  przetrwalnikami bakterii, które są obecne w surowym mleku. Dzięki  procesowi UHT można przechowywać mleko w zamkniętym kartonie do 6  miesięcy w temperaturze pokojowej. Po otworzeniu opakowania mleko należy  wstawić do lodówki. Tak przechowywane nadaje się do spożycia przez co  najmniej 48 godzin.
Jaki jest wpływ metody UHT na wartości odżywcze? Białka występujące w  mleku to w 80% kazeina, która jest odporna na temperaturę, i białka  serwatkowe, które podczas podgrzewania ulegają częściowej denaturacji.  Denaturacja nie powoduje jednak zniszczenia białka ani zmniejszenia jego  wartości odżywczych, lecz jedynie rozluźnienie jego struktury, co  ułatwia trawienie mleka.
Podczas procesu UHT straty witamin sięgają 5-10% i pokrywają się z  występującą w naturze zmiennością składu witamin w mleku (jednorazowe  zagotowanie mleka w domu powoduje straty witamin wynoszące 10-40%). UHT  ma również pewien wpływ na kolejny składnik  mleka - laktozę, która zamienia się w laktulozę. Niewielkie ilości tej  substancji służą jako pożywka dla bakterii niezbędnych w czasie  trawienia. Podczas utrwalania mleka tą metodą w substancjach mineralnych  i tłuszczach zawartych w mleku nie zachodzą żadne niekorzystne zmiany.  Dzięki temu mleko UHT jest pełnowartościowym produktem, który z powodzeniem może zastąpić świeże mleko, tym bardziej że można je spożywać bez przegotowania.
\"Żyjmy dłużej\" 7 (lipiec) 1999"
ps. też miałam obawy co do mleka zwykłego ale marcel mi za chiny nie chciał modyfikowanego jeść odkąd zaczął dobrze tuptać... hmm witaminki dostaje w kaszkach z bifidusem 

 i cebion multi plus warzywa i owocki mam nadzieję że to wystarcza ;-)