reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Mleko, papki i kanapki :)

etna :-):-):-):-) a jak gotujesz jarzynową to odlewasz wodę wyciągasz jarzyny i wodą przegotowaną świeżą zalewasz i tak zupkę jecie?? :-):-):-):-)
hahhhahahaha
widzisz i tu wychodzi, że mąż kucharz :)

ja tam nie gotuje zadnej zupy z ziemniakami moze dlatego, ja tam jem takie lekkie z kaszką, kluszeczkami, albo brązowym makaronem a jak jakas poważna zupka to mąż gotuje.

reklama
Gaja nie je w nocy od 2 miesięcy - zasypia o 22.30 i budzi się o 7. :-D
Zawsze się znajdą wyjatki od reguły co potwierdzają regułę :-D:-D:-D
Warzywa mozesz dac zawsze w jakichchcesz proporcjach, pol na pol (jak marchew+pietruszka, marchewka + ziemniak itd) albo mniej czego co dziecku nie smakuje. Samego ziemniaka mozesz zbenderowac i wymieszac np. z odrobina wlasnego mleka na poczatek (bedzie smak podobny do twojego mleka), albo ugotowac w wodzie warzywa, zbenderowac i dodac wody z gotowania tyle, zeby konsystencja wyszla taka, jaka chcesz.
ziemniak z mlekiem fajny pomysł
u mnie w rodzinie wszyscy karmią ze sloiczkow, a ja chce samaaaaa :-),
tylko tak do konca nie mam sie kogo poradzic, a pani doktor to tylko o sloiczkach gada, że człowiekowi się wydaje ze nawet ziemniak jest w sloiczku. Ale ja bede mieszac na poczatek sloiczki z moimi wytworami i potem bede chciala sama cos swojego mu podac

Mielismy dzis probowac jabuszka+marchewka, ale ze alanek chory to odpuscilam jemu. Tak chyba lepiej.

Co do deserkow, zupek itd. Ja zaczynam od sloiczkowych. Pozniej deserki sloiczkowe zostana, a zupki i dania beda domowe. Tak robilam ze starszym synkiem. najpierw zupki ze sloiczkow a potem sama gotowalam czesto wieksze ilosci i pasteryzowalam w soiczkach, a pozniej to juz mrozilam.

Co do jedzenia w nocy. Alan narazie najwiecej je w nocy :/ Z maciejkiem mialam tak, ze jak odrzucil definitywnie cyca po skonczeniu 6miesiaca(ok 6.5miesiaca mial, cyca jadl tylko w nocy, w dzien odciagane mleczo i mieszanke), to zaryzykowalam i jak sie budzi w nocy 1-2razy dalam mu smoka. Nie klocil sie, nie plakal i w ten sposob juz w nocy nigdy nie jadl, nie pil. A ze smokiem pozegnalismy sie prawie rowno na 1.5roku :)

a ja mam pytanie doświadczonych mamuś .... kiedy dziecko w nocy juz nie je ??
tzn slyszalam od kilku osob ze okolo 6 miesiaca w nocy zamiast mleko dawały pic, smok ... mleko ostatnie okolo 22-23 w nocy kjak sie zbudzi to wlansie pic dac i pozniej o 6 wstaje przykładowo ... i dzieki temu maluch uczy sie przysypiac cała noc ... ale czy to nei za wczesniee ? taka przerwa w jedzeniu ? no sama nie wiem moze cos wy wiecie o tym ?
myślę że to indywidualna sprawa każdego dziecka , bo jednak każde rozwija się inaczej - mój Kuba już od ponad miesiąca nie je w nocy , czasami się budzi ale nie chce jeść tylko sobie pogada i śpi dalej , kładę go spać ok 19 i wstajemy ok 6-7

Jasiek je kolacje o 20 - 180ml i budzi się tak ok.1 w nocy zjada 150ml i kolejne jedzenie o 6 rano. Moja bratanica ma teraz 11 m-c i nadal budzi się raz w nocy na jedzonko jak miała 8 m-c to się nie budziła a później znowu jej się przestawiło.

Odebrałam wyniki morfologii wszystko ok Jasiek po prostu ma taką karnację ufffff ulżyło mi.

A ja dziś nakarmilam juniora ziemniakami ze szpinakiem i stwierdzam z cała pewnością ze im gorzej coś wygląda tym bardziej smakuje mojemu dzieciowi .
No ten szpinak to breja okropna a mały pochlonąl pól słoja i patrzył gdzie reszta :-)

reklama
Na zadanie (jak zglodniala), teraz juz nie glodnieje bowiem zjada spore ilosci. Do tego od paru dni odmawia wypicia mleka :/ - kaszka tak, mleko z jablkie czy innym owocem - tak, kaszka manna na mleku - tak, czyste mleko - spadaj!

Do góry