reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Mleko, papki i kanapki :)

reklama
Alanek zjadl dzisiaj polowe zawartosci sloiczka "mloda marchew z ziemniakami"
Hurrrra!!!!:-D:-D:-D Doczekalam sie!!!
Nawet otwieral buzie ale wywalal przy tym jezor na cala dlugosc:szok:
Nie otwieral na widok lyzeczki, ale jak juz skonczyl jesc to wtedy.
Na koniec doprawil cycem, beknal :zawstydzona/y:jak na faceta przystalo;-) a teraz rozrabia na kocu:-)
Wasze dzieci tez wywalaj tak jezyk?
zamieszcze pozniej fotke w odpoiednim watku.
no proszę! gratuluję! To moż ei ja się doczekam. Tylko jak wcisnąć ta pierwszą łyzeczkę by zobaczył, ze to cos nowego?

Dziewczyny mam pytanie bo ciągle nie wiem jak ten jadłospis ustawić małego
Pierwsza wersja
I Śniadanie - mleko
II Śniadanie - kaszka/kleik ryżowa smakowa
Obiadek - obiadek
Podwieczorek - owoc ze słoiczka bądź świerzy z kleikiem lub bez
Kolacja - mleko lub kaszka
Na noc - kaszka lub kleik lub mleko

Druga wersja
I Śniadanie - mleko
II Śniadanie - kaszka ryżowa z owocem/kleik
Obiadek - obiadek
Podwieczorek - mleko
Kolacja - mleko lub kaszka
Na noc - kaszka lub kleik lub mleko

Mam pytanie odnośnie owocu. Dla mnie owoc powinien iść po obiadku, a wszędzie owoc wciskają na drugie śniadanko. A ja mam mętlik i nie wiem co wybrać hehehe
wydaje mi się, ze ten owoc to nie ma większego znaczenia kiedy będzie. Ja dawąłam popoludniu tzn kolo 16-17, nie od razu po obiedzie tylko na kolejny posiłek
A jesli chodzi o schemat zywienia to ja mniej więcej wzorowałam sie na takim schemacie (ba na czyms w końcu trzeba;-)
co moze zapropoonowac pediatra :) - Karmienie butelką - Forum dyskusyjne | Gazeta.pl

Ale np.
5 MIESIĄC ZYCIA - 4 POSIŁKi MLECZNE PO OK 180
ML + zupka przecier jarzynowy + owoce ( jabłko
lub sok)
6.00 180 ml mieszanki
9.30 skrobane jabłko lub sok ( docelowo 50-100 g)
13.00 poczatkowo jarzynka,docelowo zupka-przecier
jarzynowy (docelowo do 180 ml)
16.00 180 ml mieszanki
20.00 180ml mieszanki
24.00 180 ml mieszanki

dziwi mnie ze o 6 jest mleczko, 13 zupka a pomiędzy tylko 9 jabłuszko....jakie dziecko wytrzyma na samym jabłuszku tyle godzin do obiadku??????

no proszę! gratuluję! To moż ei ja się doczekam. Tylko jak wcisnąć ta pierwszą łyzeczkę by zobaczył, ze to cos nowego?

(...)
Alanowi jablko wcisnelam to potem nawet buzki nie otwieral, jezyka nie wysuwal. Jak podawalam sama marchewke to sie nie doczekalam wspolpracy i posmarowalam mu cale usta, az pod nosem i na brodzie, i jak wysunal jezyczek to chcac nie chcac sprobowal :) i na drugi dzien juz wiecej sobie lizal ;) A wczoraj jak dostawal marchew+ziemniaki to juz widzialam ze bardziej sobie jezyczkiem macha(smakuje) i sie ucieszylam, a dzisiaj jadl wystawiajac caly jezor ;) Zdjecie dalam w watku foto :)

marchewka zaklajstrowala mi Gaje :-( pierwszy od urodzenia dzien bez kupki dzis ... dałam jabłko, ale nic nie pomogło na razie.

marchewka zaklajstrowala mi Gaje :-( pierwszy od urodzenia dzien bez kupki dzis ... dałam jabłko, ale nic nie pomogło na razie.
Alana tez:-( a juz zaczelo mu sie regulowac...Moze sprobuje podac mu jabuszko jutro...ale nie wiem czy bedzie wspolpracowac. MOze soczek jablkowy?

reklama
Ale np.
5 MIESIĄC ZYCIA - 4 POSIŁKi MLECZNE PO OK 180
ML + zupka przecier jarzynowy + owoce ( jabłko
lub sok)
6.00 180 ml mieszanki
9.30 skrobane jabłko lub sok ( docelowo 50-100 g)
13.00 poczatkowo jarzynka,docelowo zupka-przecier
jarzynowy (docelowo do 180 ml)
16.00 180 ml mieszanki
20.00 180ml mieszanki
24.00 180 ml mieszanki

dziwi mnie ze o 6 jest mleczko, 13 zupka a pomiędzy tylko 9 jabłuszko....jakie dziecko wytrzyma na samym jabłuszku tyle godzin do obiadku??????
a tego to nie wiem, niestety. Ja do owoców zawsze dodawąlam sinlac, wtedy jest bardziej pozywne. nie przyszło mi do glowy wtedy pytac lekarza czy tak można ale na ostatniej wizycie spytałam czy mam odtawic sinlac jak mam dawac owoce to kazala wlasnie tak jak robilam dodawac żeby bylo pozywniejsze. Na razie nie dodaję bo i tak nei ma to sensu jak nawet pół łyżeczki w buzi ie ląduje. A co ciekawe stalych pokarmów nie je a kuby robia sie "stałe"

Alanowi jablko wcisnelam to potem nawet buzki nie otwieral, jezyka nie wysuwal. Jak podawalam sama marchewke to sie nie doczekalam wspolpracy i posmarowalam mu cale usta, az pod nosem i na brodzie, i jak wysunal jezyczek to chcac nie chcac sprobowal :) i na drugi dzien juz wiecej sobie lizal ;) A wczoraj jak dostawal marchew+ziemniaki to juz widzialam ze bardziej sobie jezyczkiem macha(smakuje) i sie ucieszylam, a dzisiaj jadl wystawiajac caly jezor ;) Zdjecie dalam w watku foto :)
musze jutro spróbowac z tym mazaniem buźki

Do góry