reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Mleko, papki i kanapki :)

A ja wczoraj dałam na podwieczorek jabłuszko z dynią, a że więcej niż 80% było jabłuszka mały się troszkę krzywił. Zrobiłam na gęsto kleik ryżowy, dodałam deserku, podałam łyżeczką - mały jadł aż się uszy trzęsły mimo, ze był ok 1,5h po butli!!!

reklama
ja dzisiaj drugi dzien podaje marchewke z jablkiem, ale zdecydowanie bobovity lepsza zjadl dzisiaj pol sloika, jeszcze mam pol sloika tego na jutro, a co w niedziele????? sloiczek obiadek pt"marchewka" czy moze słoiczek "jablko dynia" mam tego 3 słoiki RATUNKU!!!!

No i jeszcze kwestia deserków ciągle tylko jabłko. Mam jeszcze: gruszkę, banana, krem z jablek i jagod, jablka i winogrona z rozanym puree i nie mam kompletnie pojecia od czego zaczac??????

i to wszystko mam wprowadzac po 3 dni? i po pare lyzek i ile tego nakupowac

U nas dzis na obiadek byla dynia z ziemniaczkami i Alan wrabal pol sloika! Zjadlby pewnie wiecej, ale wiecej mu nie dalam. Dzis zdecydowanie lepiej mu szlo jedzonko niz wczoraj. Nie ubabral sie tak bardzo i na sliniaku mniej. I lepiej wspolpracowal, choc majac dobre checi jak dawalam mu lyzeczke to dmuchal akurat ;) no i jezyk nadal wysuwal. Ale cieszyl sie na widok lyzecuki! Bo go przeglodzilam. Dalam mu 2-2.5 godzinki po cycu, wiec zdjadl i cycem dopil :)

Dziewczyny mam pytanie bo ciągle nie wiem jak ten jadłospis ustawić małego
Pierwsza wersja
I Śniadanie - mleko
II Śniadanie - kaszka/kleik ryżowa smakowa
Obiadek - obiadek
Podwieczorek - owoc ze słoiczka bądź świerzy z kleikiem lub bez
Kolacja - mleko lub kaszka
Na noc - kaszka lub kleik lub mleko

Druga wersja
I Śniadanie - mleko
II Śniadanie - kaszka ryżowa z owocem/kleik
Obiadek - obiadek
Podwieczorek - mleko
Kolacja - mleko lub kaszka
Na noc - kaszka lub kleik lub mleko

Mam pytanie odnośnie owocu. Dla mnie owoc powinien iść po obiadku, a wszędzie owoc wciskają na drugie śniadanko. A ja mam mętlik i nie wiem co wybrać hehehe

Na stronie bobovity znalazlam taką rozpiskę to na 6 miesiećy:
Zasady komponowania przykładowego jadłospisu

Śniadanie

Mleko mamy lub mleko modyfikowane w ilości ok. 150- 180 ml lub mieszanka mleczna.

Drugie śniadanie

Mleko mamy lub mleko modyfikowane.

Obiad

Posiłek obiadowy składa się z zupki jarzynowej/jarzynki z mięsem w ilości ok. 125g. Jako napój zaleca się przegotowaną i ostudzoną wodę lub sok, np. klarowny dla dzieci (75 ml).
Po posiłku zasadniczym możemy podać deser owocowy (75 g). Należy założyć, że ok. 15 – 20% pójdzie na straty.

Podwieczorek

Kolacja

Mleko matki/mleko modyfikowane lub kaszka mleczna.

Karmienie nocne

180 ml mleka matki lub mleka modyfikowanego.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Mała dzis miala na obiad delikatne jarzynki z krolikiem. Smakowal jej;-)

Nasz jadlospis wyglada mniej wiecej tak:

Śniadanie (6.00) : mleko modyfikowane 200-230ml
Drugie śniadanie (10.00) : kaszka smakowa + owoc
Obiad (14.00) : od dzis bedzie obiad, wczesniej bylo mleko
Podwieczorek (18.00) : mleko
Kolacja (22.00) : mleko

Godziny karmienia z lekkim poślizgiem ;-)

Na stronie bobovity znalazlam taką rozpiskę to na 6 miesiećy:
Zasady komponowania przykładowego jadłospisu

Śniadanie

Mleko mamy lub mleko modyfikowane w ilości ok. 150- 180 ml lub mieszanka mleczna.

Drugie śniadanie

Obiad

Posiłek obiadowy składa się z zupki jarzynowej/jarzynki z mięsem w ilości ok. 125g. Jako napój zaleca się przegotowaną i ostudzoną wodę lub sok, np. klarowny dla dzieci (75 ml).
Po posiłku zasadniczym możemy podać deser owocowy (75 g). Należy założyć, że ok. 15 – 20% pójdzie na straty.

Podwieczorek

Kolacja

Mleko matki/mleko modyfikowane lub kaszka mleczna.

Karmienie nocne

180 ml mleka matki lub mleka modyfikowanego.

No to jak tak patrzę to Sonia wcale nie je jakoś ekstrymalnie dużo...
Np dzisiaj jest tak:
5:00-Śniadanie: 180-200ml mleka
8:00-Przekąska: 100g jabłuszka z... (jakimś innym owocem)
9:00-2 Śniadanie: 180ml mleka
12:00-Obiadek: 125g zupki jarzynowej itp
14:00 - "podwieczorek" ;) 180ml mleka
18:00 - kolacja 180ml mleka

Karmienie nocne nie występuje :blink:

Piszę 180ml bo raz zjada 200 a raz 160ml...
No i z czego ona aż tak przybiera....?

Ach! Muszę ją pochwalić - dzisiaj 2dzień bez kleiku i póki co nie zwiększyła sobie porcji mleka... :-) - to chyba na "postępy" powinnam wrzucić ;-)

Mary a mogę spytac ile ważysz ? I ile twój mąż?
Ogólnie jaka macie budowę ?
Jaką budowę mają jedne i drugie dziadki?

Moja je tak :
04 00 120 ml mleka z kleikiem
08 00 100 ml mleka z kleikiem
11 30 125 g zupki lub obiadku ze słoiczka
15 00 120 ml mleka z kleikiem
18 30 100 ml mleka z kleikiem
22 00 120 ml mleka z kleikiem

Rzadko kiedy zje 600 ml lub więcej :-(
Przybiera po 100 g na tydzień.

Ostatnia edycja:
Mi regularność posiłków spędza sen z powiek i chyba wyluzuję. Bo kurczę jaka może być regularność skoro jak zje 140 ml jest głodny za 3h a czasem zje 100 i chce jeść po 2h. Więc godziny nam tak się machają, ze szok!!!

dziś
śniadanie ok 5.30 mleko
drugie śniadanie 9:00 mleko plus kleik kukurydziany (wczoraj na wieczór dałam kaszkę. Czy kaszka jest bardziej pożywna niż kleik, bo dałam mu wczoraj ok 23 160 ml kaszki dla nas to rekord a i tak kręcił się ok 2........ Byłam na 100% pewna ze całą noc mi prześpi specjalnie trwałam do 23 żeby go nakarmić a tutaj dupka...)
obiadek od 12 do 12.30 słoiczek 125g
14.30 mleko
16.30 mleko
........
Po obiadku miał być desere ale tak szybko zgłodniał ze przyszykowałam szybko mleko.
Dziś dzwoniłam do koleżanki - (ona lata po lekarzach i alergologach ciągle więc obeznana )bo też z owoców narazie jabłko dałam, powiedziała ze można gruszkę, brzoskwinię, morelę, banany mogą uczulać więc można je podać później.

A ja wczoraj dałam na podwieczorek jabłuszko z dynią, a że więcej niż 80% było jabłuszka mały się troszkę krzywił. Zrobiłam na gęsto kleik ryżowy, dodałam deserku, podałam łyżeczką - mały jadł aż się uszy trzęsły mimo, ze był ok 1,5h po butli!!!

moj tez woli mix kleiku ryzowego na moim mleku z jabkiem :) samo jablko tak nie smakuje jak ta mieszanka

reklama
a moj wlasnie teraz zjadl sobie troche jablka pare lyzeczek i 40 ml soczku jablkowego, rano jadl 30ml gestego kleiku z jablkiem tez pare lyzeczek, po poludniu pol sloiczka marchewka jablko

i dwa razy herbatke po ok 100ml no i cyc na zyczenie

Do góry