reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Mleko, papki i kanapki :)

ja tez tak chce!!!!!!!!!!

Powiedzcie mi od czego mamy zacząć i jakiej grubości kawałki dawac, my na razie jemy tylko owoce ze sloiczka, glownie jablko i marchewke z dynia. Jutro chce zupke jarzynowa wprowadzic gerbera bez mieska.
ja pokroilam na malutkie lodyzki i ugotowalam bardzo miekko, dalam jej kilka takich malutkich rozyczek brokuly, ale mozesz tez dac marcheweczke pokrojona w cieniutkie paseczki czy inne warzywko
poniewaz mozna juz ryz to jutro chyba ugotuje jej troche brazowego ryzu i zobacze jak bedzie sobie radzic

reklama
Dobra brokulka nie jest zla....:-D:-D:-D:-D:-D

Super!!! Krztusiła się?

Mi, jako że nic wcześniej Asia nie dostawała do jedzenia innego niż mleko, polecono właśnie rozgotowany ryż jako coś lekkiego na początek. I faktycznie Asi nic nie jest. A że w blw podstawą jest wybór więc musiało być coś do towarzystwa czyli makaron ryżowy i w ostatniej chwili dodałam jeszcze chrupka. Jak będę wprowadzać warzywa to na początek myślę że będzie to brokuł a obok ziemniak.
Etna dajemy warzywka najlepiej zrobione na parze. Marchewkę, ziemniaka, dynię itp. kroimy w cienkie paseczki lub plasterki, a warzywa i owoce obłe przekrajamy na pół (np. winogrona), brokuł czy kalafior - po prostu różyczki. Banany dajemy w skórce obranej do połowy, truskawki z tym czymś zielonym aby dziecku było łatwiej złapać. No i ważne jest aby bobas siedział - zmniejsza ryzyko zakrztuszenia. No i przede wszystkim - nie poganiać i nie rozpraszać :)
Zupę też możesz tak podać - gotujesz warzywka a potem je podajesz dziecku, oczywiście bez wody :)

Zapomniałam Wam napisać, że jedną z zalet jest to, że dziecko nie ruszy tego na co ma alergię po raz drugi :) I są ponoć na to dowody :)

laski z dziunka na czele hihihi to ja mam dac pasek rozgotowanej marcgewki i cenki plasterek ziemniaka do reki i dziecko mi sie nie zadławi?? a tym ryzem tez sie nie dławi????? a JESLI SIE ZADLAWI TO CO MAM ZROBIC?

Jeśli zachowamy podstawowe zasady bezpieczeństwa, zakrztuszenie się nie jest bardziej prawdopodobne niż w innych metodach wprowadzania stałych pokarmów.
BLW ma dodatkowo tę zaletę, że jeśli damy dziecku większą możliwość kontrolowania tego, co bierze do buzi, szybciej pomożemy mu nauczyć się jeść bezpiecznie.
Aby posiłek był w pełni bezpieczny:

• Upewnij się, że dziecko siedzi prosto podczas posiłku

• Nie dawaj dziecku całych orzechów

• Małe owoce (np. wiśnie czy oliwki) przekrawaj na pół i wyjmuj pestki

• Nie pozwalaj nikomu oprócz dziecka na wkładanie mu pokarmu do buzi

• Wyjaśnij metodę BLW każdemu, kto ma opiekować się Twoim dzieckiem

• NIGDY nie zostawiaj dziecka samego podczas jedzenia
Pamiętaj też aby jeść zdrowo (to świetna okazja aby, jeśli jest taka potrzeba, zmienić swoje nawyki żywieniowe!):
Unikaj:

• Dodawania cukru i soli do posiłków

• Jedzenia z Fast foodów i kupnych posiłków

• Miodu, niedogotowanych jaj, owoców morza
Jeśli w rodzinie występują przypadki alergii pokarmowej, kłopotów trawiennych lub inne problemy związane ze zdrowiem, kolejność wprowadzania nowych produktów skonsultuj z lekarzem.

ETNA!!!!! Jeśli się TYLKO krztusi (tak jak mlekiem) to nie interweniuj! Kontroluj ale nie panikuj. Ale jeśli nie może odkaszlnąć tylko dławi się, oczy czerwone itd to Ratowanie dławiącego się niemowlęcia - Tenor Sp. z o.o.
Acha i nie dajesz do ręki. On sam musi wziąść i spróbować.

dziunka dzieki ja objasnienia
ciesze sie ze sie na rozserzenie diety zdecydowala i jak sie poswiecilas zebysmy sie na to piwo umowily, teraz mala sie bardziej samodzielna zrobi

A wiesz ze moj zapal do rozszerzenia diety jakos opadl. Najchetniej to bym zrezygnowala z cyca, przerzucila Asie na butle i wyjechala na miesiac na wczasy :D:D:D hmmm powiedzmy na Krete :p
Ale nie zrezygnuje z cyca, ne przerzuce Joasi na butle a co za tym idzie nie wyjade :p

Kurcze, wszędzie piszą, że dziecko jak je to żeby dobrze siedziało! A ja nie sadzam Olafa, to jak go mam karmić jak on sam nie siedzi??? Obecnie karmię go w bujaczku zablokowanym z podniesionym na maxa oparciem...

reklama
Wiesz zalezy co je, bo jak papki to siedzieć prosto nie musi. A powiedz mi, karmisz piersią? Bo jak tak to z rozszerzaniem diety możesz jeszcze poczekać aż zacznie siadać. Mleko matki może być głównym pokarmem do ukończenia przez dziecko roku - rozszerzasz mu dietę ale nie musi się tym super najadać póki mleka ma pod dostatkiem :)

Kupię jutro kaszę jaglaną i podam obok ryżu. Zobaczymy jak jej pójdzie, bo z makaronem idzie ciężko.

A powiedzcie mi, może któraś wie - jak się objawia nietolerancja glutenu?

Do góry