reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Młode mamy-przyszłe i obecne-WĄTEK GŁÓWNY!

dorom5, Asheara - dziękuję bardzo :-) Moja Zuzia już ponad 3 tygodnie ma a tu gratulacje ;-) hihi dzięki :-):-)

My znowu wieczorem męczyliśmy się z butelką, bo mała przy piersi znowu krzyczała i jak zasnęła to spała może z 20 minut :eek: chyba to moje mleczko wieczorem jest jakieś inne, albo w ogóle mało go jest :-( Mała nie potrafi jeść z butelki i trochę się przy niej męczy. W rezultacie wypiła tylko 20 ml i zasnęła...
I dalej jej się strasznie ulewa. Mam wrażenie, że wszystko co zje zaraz jej się ulewa :-( Je czasami prawie godzine niby jest najedzona, za chwilę się uleje i mała może dalej jeść, a piersi nie nadążają z produkcją mleka :eek: i nie wiem co robić... czy może być z nią coś nie tak? czy to normalne u dzieci? ... Nie wiem czy nie wybrać się do lekarza? A jeśli tak to do jakiego, skoro u nas nie ma pediatry... do rodzinnego ??

reklama
witam dziewczynki,
ostatnio dużo szukalam kolezance o karmieniu,znalazlam tez o przeziebieniu piersi,wkleję kawałek i link do stronki,pozdrawiam:-)
"
Przeziębienie piersi
Objawia się uczuciem ucisku i kłującym bólem, rozchodzącym się promieniście po całym sutku. Zrób z miękkiego materiału dodatkową osłonę na pierś i włóż ją do stanika. Pamiętaj, by nie karmić w przeciągu.
Zaczerwieniona, bolesna brodawka
Może oznaczać zakażenie drożdżakami. Jeśli na brodawce pojawią się białe plamki, sprawdź, czy dziecko nie ma pleśniawek. Jeśli tak, to smaruj mu buzię w środku oraz własną brodawkę i otoczkę wodnym roztworem gencjany lub Aphtinem. Inną przyczyną może być przebyte leczenie antybiotykiem.
(porady pochodzą ze strony „Fundacji rodzić po ludzku”)
Przeziębienie mamy, która karmi piersią
Jedna z naszych forumowiczek radzi w tym przypadku: "Ja biorę „oscillococillum” oraz „Homeovox”, bo to są homeopatyki, a poza tym wapno z witaminą C 3 razy dziennie. Piję jeszcze lipę z miodem. Jest to konsultowane z lekarką, która jest zwolenniczka metod naturalnych" (autor: Sonka). Inna forumowiczka ostrzega: "Nawet powinnaś wtedy karmić! Dziecko wraz z pokarmem dostaje przeciwciała na Twoją chorobę. Jeśli nawet zachoruje, to lżej niż Ty. A więc karm kiedy tylko chce!! Tylko nie kichaj na maleństwo" (autor: Romisia*)."

mamo.tato - Artykul - Pokaż

KingaMZ - No wiesz, jednak mi w szpitalu powiedzieli ze mam chronic piersi, zeby ich nie przeziebic. Bo przeziebienie piersi polega na nawale pokarm, ból piersi i goraczce w tym czasie...!

Mamaola - Pewnie masz racje. Samochod i ta jazda... tak dzialaja na dzieciaczka. :tak:

anetka551 - A jak sie czujesz? Ja rodzilas? :tak:
Moj Maltki tez przy piersi plakał, wydaje mi sie ze za malo pokarm mialam. Ale zaczelam pic bardzo duzo herbatek na laktacje, i duzo kawy inki z mlekiem. :tak: Pozatym jak mi doradzila Asiowo czesto przystawialam Alanka do piersi i mleczko wrocilo. :tak:

panistepelek mnie ostrzegała połozna, np w zimnie czuje kłucie w piersiach,to zatoki mleczne sie odzywaja...

dorom5 ja padam na pyszczek, mały ostatnio niespokojny, dzis lekarz stwierdził ze to jeszcze niedojrzałosc jelit,zapisał leki ma sie poprawic. a ja znów baaardzo scisła dieta:(

KingaMZ chciałabym zeby to bzdura była bo mi sie piersi rozpłynac chca:(

Witam :-)

anetka
- u mnie takie coś że mały płakał nie chciał jeść trwało przez jakiś miesiąc.... Ale ponoć dzieci tak mają.... U mnie tak się zachwowywał tylko wieczorkiem:tak: A jak Tam Twoja Zuzia??? Ile już waży?

dorom
- Mój mały okay:tak: Robi takie postępy,że go nie poznaje:-D A Ty Kochana śpisz w nocy? Alanek to taka kluseczka:tak: Słodki.Ma takie śliczne duże oczka:tak::-p a masz naszą klasę bo nie pamiętam:sorry:;-)

KingaMZ- piersi może przewiać.... Potem może powstac zapalenie.... Może fakt nie nazywa się to przeziębieniem,ale ogólnie może przewiać pierś. Ja chroniłam piersi w czasie karmienia.... Osłaniałam je takimi wkładkami jak np komuś otwierałam drzwi.Lepiej dmuchać na zimne;-)

Layla - To wspolczuje. :-( Ja od porodu tez bylam na scislej diecie, ale poprostu balam sie jesc innych potraw niz te co podawali mi w szpitalu. Jednak ostatnio zjadlam kotlecika - lekko podsmazonego, i Malutki mi poplakiwal... Wiec zrezygnowalam. Ale i tak probuje wprowadzac nowe pokarmy. :tak:

pola997 - Nie mam jeszcze, jakos nie moge sie wziac zeby zalozyc. ;-) Aluś śpi slicznie, daje mi sie wyspac, dzis np. spał od 22.30 do 3.45, i pozniej obudzil sie na cyca o 7, troche ze mna 'pogawedzil' i jakies 40min. temu znow zasnal. :tak:
To Ludwiczek ładnie sie rozwija, oj rosna Nam te pociechy. Ja teraz nie moge sie doczekac pierwszego usmiechu - tego swiadomego. :tak:

pola, dorom ja to nie wiem czy tak jest czy nie, ale skoro tak piszecie to cos w tym musi byc. Ja to duzo roznych dolegliwosci mialam na tle karmieniowym ale niesadze zeby to bylo to bo ja zmarzluch jestem i zawsze cala poubierana od gory do dolu :>

anetka nie ma pediatry?? jak to? to do rodzinnego lec....u mnie w przychodni dla dzieci to rodzinni tez przyjmuja i ja do jednej z nich chodze. Najlepiej jak skonsultujesz to z lekarzem, bo niezbyt dobrze to brzmi a my ci raczej w tej kwestii nie pomozemy. Lepiej przy takim maluchu nie cudowac tylko isc sprawdzic u lekarza....

layla, dorom ja to przy igorze bylam na takie scisej diecie ( w sumie zalecen nie mialam, tak sama z siebie - przewrazliwienie) ze w ciagu 9 miesiecy od porodu schudlam 24kg :)

Ostatnia edycja:
Ja słyszałam o przeziębieniu piersi w szpitalu i położne powiedziały mi, że to głupota :eek:

Dziewczyny ja zaczynam wątpić w ekologiczne pochodzenie warzyw i owoców ze słoiczków. Otóż wczoraj kupiłam kilka słoiczków z Gerbera z serii Bio. I tak w składzie jest napisane, że pochodzą z upraw ekologicznych, natomiast w tych ze zwykłej serii takiego przypisu nie ma. :eek::eek::eek::eek:

Black-tak samo jak konserwanty...napisane jest ze "bez konserwantow"a pod spodem....zgodnie z przepisami prawa..:eek:prawo polske nie zabrania uzywania konserwantow i ma wyznaczone jakies normy:eek:

reklama
Mamaola ja byłam w szoku jak zobaczyłam to co zobaczyłam :eek: I te z serii bio są droższe, wiadomo dlaczego...
Widać słoiczki jednak nie są tak wspaniałe, jak niektórzy uważają.
Czyli ja coraz bardziej utwierdzam się z zdaniu, że lepiej gotować samemu.
Ze słoiczków będę kupowała tylko deserki owocowe, bo sama bym w życiu nie wiedziała jak się do tego zabrać ;-)
Dziś Julka wciągnęła pół dużego słoiczka ( Bio :-D ) jabłka + brzoskwinia + banany. Zdziwiło mnie to, że banany są od 4 miesiąca. Ale jej smakowało :-D Chyba pierwszy raz aż tyle zjadła :tak: A na jutro na deserek mamy jabłko z jagodami. Obiadki gotuję sama. :-)

Do góry