Hej dziewczyny, chcę się z Wami podzielić przepisem na kaczkę z jabłkami, pomarańczami i cynamonem :-) Wczoraj zaprosiłam rodziców na obiad i zadebiutowałam, bo nigdy kaczki nie robiłam. Trafiłam na promocję w Lidlu i postanowiłam eksperymentować :-) Była pyszna!!! Plusem jest na pewno to, że przyrządza się ją w kilka minut a minus - długi czas pieczenia (ale dzięki temu mięso jest soczyste.
Potrzebujemy:
Kaczka - ok 2,5-3 kg
6 jabłek
1 pomarańcza
dżem pomarańczowy lub morelowy
cynamon
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaczkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy solą i pieprzem na zewnątrz i w środku.
Jabłka obieramy i kroimy w paski, kostki (obojętnie), pomarańczę obieramy i kroimy w plasterki. Mieszamy razem owoce wraz z cynamonem.
Wkładamy gotowy farsz do kaczki, otwór zamykamy wykałaczkami.
Ja nacinam wielokrotnie skórę na piersi, aby lepiej wytopił się tłuszcz.
Kaczkę kładziemy do brytfanki lub na blachę, dookoła układamy resztę owoców.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160st i pieczemy 3 godziny.
Po 1,5 godziny wyjmujemy kaczkę, smarujemy skórkę dżemem i wkładamy na kolejne 1,5 do piekarnika. Dzięki temu będzie miała soczystą i słodką skórkę.
Ja podawałam z kluskami śląskimi - pychota!
Wierzcie mi, że warto spróbować :-):-) Smak jest obłędny a pracy naprawdę niewiele.