reklama
Anna25
wrzesień2006/lipiec2012
Mija specjalnie dla Ciebie przeszukałam forum i znalazłam przepis na rafaeloo (nie wiem czy to ten co mam w domu
)
może zrobimy zawody i w poniedziałek porównamy komu wyszły??:-)
TRUFELKI KOKOSOWE
SKŁADNIKI:
1/2 SZKL.WIÓREK KOKOSOWYCH
1/2 KOSTKI MASŁA
1/3 SZKL.CUKRU PUDRU
1 i 1/2 SZKL.MLEKA W PROSZKU
2 ŁYŻKI MASŁA CZEKOLADOWEGO LUB ORZECHOWEGO
SPOSÓB WYKONANIA:
Połowę masła roztopić na patelni, wsypać kokos i smażyć do zarumienienia.Ostudzić.W MISCE ZMIKSOWAĆ DRUGĄ POŁOWĘ MASŁA Z CUKREM PUDREM,DODAĆ MASŁO CZEKOLADOWE LUB ORZECHOWE DALEJ MIKSOWAĆ DODAĆ KOKOS I MLAKO W PROSZKU.z MASY FORMOWAĆ KULECZKI MOŻNA OTOCZYĆ W KOKOSIE LUB POSYPCE.DAĆ NA TALERZ I SCHOWAĆ DO LODÓWKI NA 1 GODZINKĘ
Moje uwagi: masa trochę się kruszyła więc dodałam jeszcze trochę masła i było ok.trzeba mocno ugnieść i kulka napewno się zrobi.Kulki wychodzą dość słodkie dla tych co nie lubią za słodko proponuje dodać mniej cukru pudru.
) może zrobimy zawody i w poniedziałek porównamy komu wyszły??:-)

TRUFELKI KOKOSOWE
SKŁADNIKI:
SPOSÓB WYKONANIA:
Połowę masła roztopić na patelni, wsypać kokos i smażyć do zarumienienia.Ostudzić.W MISCE ZMIKSOWAĆ DRUGĄ POŁOWĘ MASŁA Z CUKREM PUDREM,DODAĆ MASŁO CZEKOLADOWE LUB ORZECHOWE DALEJ MIKSOWAĆ DODAĆ KOKOS I MLAKO W PROSZKU.z MASY FORMOWAĆ KULECZKI MOŻNA OTOCZYĆ W KOKOSIE LUB POSYPCE.DAĆ NA TALERZ I SCHOWAĆ DO LODÓWKI NA 1 GODZINKĘ
Moje uwagi: masa trochę się kruszyła więc dodałam jeszcze trochę masła i było ok.trzeba mocno ugnieść i kulka napewno się zrobi.Kulki wychodzą dość słodkie dla tych co nie lubią za słodko proponuje dodać mniej cukru pudru.
Anna25
wrzesień2006/lipiec2012
u nas mleko w proszku można bez problemu dostać,a zamiast masła czekoladowego myślę że można dać zwykłe i do tego trochę czekolady albo kakao

Anna25
wrzesień2006/lipiec2012
no ja myślę że na dziale z produktami dla dzieci (kaszki,mleka sztuczne itp)
u nas tak jest
u nas tak jest

Anna25
wrzesień2006/lipiec2012
no to najlepiej zapytać przy kasie
a tu masz jeszcze inny przepis na te kuleczki, w którym nie ma ani mleka ani masła czekoladowego: (ale ja dziś dobra jestem;p)
Kuleczki Rafaello
Składniki:
20 dag masła
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
20 dag wiórek kokosowych
2 opakowania herbatników (2x85g)
5 dag orzechów laskowych
Sposób wykonania:
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać cukier puder i jajka. Na koniec do masy dodać wiórki kokosowe (około 5 łyżek wiórek odsypać) i wymieszać. Powstałą masę włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Herbatniki pokruszyć, dodać do masy i wymieszać. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej włożyć orzech laskowy. Każdą kuleczkę obtoczyć w wiórkach kokosowych (wcześniej odsypanych). Kuleczki schłodzić w lodówce.
Podane składniki wystarczą na około 50 kuleczek.
Smacznego.
a tu masz jeszcze inny przepis na te kuleczki, w którym nie ma ani mleka ani masła czekoladowego: (ale ja dziś dobra jestem;p)
Kuleczki Rafaello
Składniki:
20 dag masła
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
20 dag wiórek kokosowych
2 opakowania herbatników (2x85g)
5 dag orzechów laskowych
Sposób wykonania:
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać cukier puder i jajka. Na koniec do masy dodać wiórki kokosowe (około 5 łyżek wiórek odsypać) i wymieszać. Powstałą masę włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Herbatniki pokruszyć, dodać do masy i wymieszać. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej włożyć orzech laskowy. Każdą kuleczkę obtoczyć w wiórkach kokosowych (wcześniej odsypanych). Kuleczki schłodzić w lodówce.
Podane składniki wystarczą na około 50 kuleczek.
Smacznego.
Spróbuje z tego przepisu.Już raz pytalam sie gdzie mają drożdze to niewiedzieli.Kbitka poszła po inna z tego działu i zagineła.Żadna juz nie przyszła do mnie.
Ja mam przepis na ciasto Bounty raz zrobiłam ,ale ze urzyłam bebilonu to mi niewyszło.
Ja mam przepis na ciasto Bounty raz zrobiłam ,ale ze urzyłam bebilonu to mi niewyszło.
reklama
Anna25
wrzesień2006/lipiec2012
no to mi podaj - mi na pewno wyjdzie- u nas jest mleko w proszku
:-)
:-)Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 31
- Wyświetleń
- 18 tys
Podziel się:
Popatrze jednak jutro mam wolne więc jesli bym znalazła produkty to kto wie.