reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

motyle w brzuchu czyli pierwsze wyczuwalne ruchy

Reniferku ja w 1ciązy poczułam też późno, bo w 21 tygodniu (właśnie to sprawdziłam)... Więc dziewczyny nie ma czym się martwić, jeśli jeszcze nie wasz czas i nie czujecie dzidzi. Może maluszek jeszcze jest zbyt delikatny , może nie chce was przestraszyć jakimś nagłym fikołkiem;-) Później na pewno dzidzie będą fikać nieźle, aż wam się będą brzuchy trzęsły:tak::happy: Wiem dobrze z jaką niecierpliwością czeka się na ten pierwszy ruch- ale wszystko przychodzi wtedy, kiedy jest na to czas. Każda dzidzia i każda mama jest wyjątkowa- co to by było gdzybyśmy wszyscy czuli jednakowo? :zawstydzona/y:
Już niedługo wszystkie będziemy opowiadały otych cudnych kopniaczkach:-)

reklama
Dziewczyny mam pytanie. Jak często odczuwacie ruchy, bo ja już sama nie wiem czy to jest normalne ze jednego dnia czuje a drugiego nie. Pozdrawiam:-)

Zulejka ja pierwszy raz tak dość dosadnie, że wiedziałam że to maluszek poczułam w czwartek, piątek w sobote popołudniu a w niedziele i w poniedziałek prawie nic nie czułam, dopiero dziś rano jak wstałam wykąpałam się i zaczęłam jeść śniadanko, i znów poczułam. Ja nie mam wątpliwości, że to maleństwo i wiem, ze zacznie niedługo coraz mocniejsze ruchy, tylko czekam...

Na poczatku to jest normalne, ale pozniej powinnas czuc codziennie. Pamietam jak w pierwszej ciazy tuz przed porodem bylam w szpitalu i caly tydz co jakis czas mialam liczyc ruchy dziecka. Musialo byc ich przynajmniej 10 na godz. Ja po 100 zaczelam juz sie mylic i nie liczylam :-D:-D:-D a pielegniarka w szoku hahaha bo przecietnie to tak mialy po 30 :rofl2: Tuz przed samym porodem ruchy sie zmniejszaja i powinno sie czuc ich mniej, a ja do samego porodu czulam ich baaaaaaaaaardzo duzo :-D:-D:-D

Takze jak juz bedziesz miala wyrazne , mocna ruchy, to wtedy codziennie powinny byc.

Dzięki wielkie z info. Ale mi chodzi o te początkowe ruchy. Ja wiem, ze potem to musi ich być na godzinę przynajmniej 10 ale tego typu ruchy to w okolicach 25 tygodnia się zaczynają jak maleństwo jest już większe. Ja np. wczoraj nie mogłam wyłapać nic przez acyl dzień i zacielam panikować. Dzisiaj poczułam dopiero po południu, po obiedzie. :-)

Ja dziś przez 2 godziny czułam mojego kręcącego się maluszka, to były ruchy co 15-20 minut, takie ocieranie się, i jak by pękające bąbelki, ale bardziej takie kręcenie - wiercenie się, To było napewno maleństwo, bo takiego czegoś nigdy w życiu nie czułam i jak w czwartek było takie coś raz to dziś dłużej czułam, wiem na 100% że to mój szkrabik, tym bardziej, że jest wg USG starszy o 1 cały tydzień niż w suwaczku...

Na tym etapie to chyba jeszcze normalne, ze jednego dnia czujemy więcej, innego nie, czasem dzidziuś się obraca tak, ze nie czujemy, czasem mocno kopie i wtedy czujemy, ja myślę że ok 22 tyg bedzie mozna rzeczywiście wyczuwać prawie każdy ruch.
Ja czasem jak jestem zapracowana to nic nie czuję, a czasem tak mocno smyra, ze "mam dość", ostatnio dzidziuś dokuczał mi całą Mszę św. nie mogłam sie wogóle skupić:)

Dziewczyny mam pytanie. Jak często odczuwacie ruchy, bo ja już sama nie wiem czy to jest normalne ze jednego dnia czuje a drugiego nie. Pozdrawiam:-)
jak najbardziej normalne na tym etapie:tak::tak::tak:
acha ja byłam na USG to młody tak fikał że cięzko było mierzyć a ja z tego poczułam tylko jakieś 2 kopniaki...także luuuuuuz...
Dzięcię jak narazie kruche i mało waży(moje około 220 gram) to nie ma takiego kopa i musi się dobrze ułożyć żebyś poczuła

Dzięki wielkie z info. Ale mi chodzi o te początkowe ruchy. Ja wiem, ze potem to musi ich być na godzinę przynajmniej 10 ale tego typu ruchy to w okolicach 25 tygodnia się zaczynają jak maleństwo jest już większe. Ja np. wczoraj nie mogłam wyłapać nic przez acyl dzień i zacielam panikować. Dzisiaj poczułam dopiero po południu, po obiedzie. :-)
ojej..mój lekarz mówił żeby nie liczyć bo więcej z tego paniki niż pożytku. czasem dzieciak bardziej leniwy..ale to dopiero jak już będziecie czuły wyraźnie i codziennie. Jak nie ma ruchów przez 1-2 dni to wtedy do lekarza ale na to mamy jeszcze dużo czasu:tak::tak::tak:
Ja już czuję codziennie i gdyby mi małż wczoraj nie zasnął to też by poczuł bo Łucjan już tak puka że czuć pod ręką. Dzisiaj małżowi zrobie niespodziewankę:-):tak::tak::tak::tak::tak:

Ostatnia edycja:
Melduje, ze chyba od 2-3 dni czuje ruchy malenstwa.:-) Zawsze poznym popoludniem, po jedzonku, jak leze na plecach, a szczegolnie jak mam laptopa na poduszce na brzuchu. Chyba to jest to. One sa bardzo delikatne, chociaz wczoraj dostalam pare porzadniejszych kopow:-) Tak jakby maly mowil: daj spokoj mama, starczy juz tego komputera:-)

reklama
Melduje, ze chyba od 2-3 dni czuje ruchy malenstwa.:-) Zawsze poznym popoludniem, po jedzonku, jak leze na plecach, a szczegolnie jak mam laptopa na poduszce na brzuchu. Chyba to jest to. One sa bardzo delikatne, chociaz wczoraj dostalam pare porzadniejszych kopow:-) Tak jakby maly mowil: daj spokoj mama, starczy juz tego komputera:-)

heheh widze że masz taki sam sposób na laptopa z poduszką jak i ja, hehehe.
Ja moje maleństwo czuje jak leże albo jak podniose się z wyrka pochodze chwile i stane np przy oknie i zaczyna się kręcenie...

Do góry