reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

motyle w brzuchu czyli pierwsze wyczuwalne ruchy

reklama
a ja jestem w 17 tc i juz czuje takie delikatne kopniaczki :)
Pani polozna powiedziala ze to bardzo mozliwe bo jestem bardzo szczupla wiec moge wczesniej te ruchy wyczuwac ;-)
Niesamowite uczucie :-)

Wiolawb ty bylas oszolomiona.. ja w pierwszej ciazy czulam ruchy dosc wczesnie i nie bylam pewna czy to to czy nie... i nagle ktoregos dnia jak kopnela:szok: to az sie ruszylam na fotelu.. spojrzalam na mojego M i pow "teraz to napewno byl kopniak" i sie najzwyklej w swiecie poplakalam! :rofl2::-D:-D

ja raz jadę prowadze autko i nagle złapałam się za brzuch. Mój kolega mówi co Ci jest . A ja zanimówiłam, to było takie dziwne tak miłe. i za chwilkę pochwaliłam się że chyba dziecko mnie kopnęło:)Ale to było jakiś tydzien temu od tej pory nie poczułam nic podobnego a tak bym chciała. Nieraz kładę sie spac i mówię do brzusia no skarbenku pociesz mamusie i daj znac ze Ci dobrze no i poczuje serduszko albo coś delikatnego...ale myślę że sobie wmawiam. Na prawdziwe ruchy chyba muszę jeszcze poczekac

Dziewczyny ja jak się naczytałam, że dopiero około 20 TC można czuć ruchy maluszka w 1 ciąży to sobie odpuściłam jakiekolwiek możliowści że może do mnie zapukać. Kiedyś to wogóle myślałam, że te ruchy czuje się w okolicach żołądka :-D tak tak - ale dziewczyny uśiadomiły gdzie można ich wyczekiwać...

A dziś siedziałam długo przy komputerze pisząc kolejny rozdział mojej pracy licencjackiej, potem wstałam - poszłam do toalety i zaczęłam chodzić po pokoju mierząc go w szerz i w zdłuż, bo naszła mnie koncepcja opcji gdzie postawimy łóżeczko. A tu nagle ze 3 albo i 4 razy takie puk puk, jak by od środka ktoś tam paluchem do mnie zapukał, mówiąc przy tym: hej koleżanko, obudziłaś mnie ;-):-);-)
Piszecie, że można je wyczuć wcześniej takie pykanie, więc chyba i u mnie to możliwe, że to to było puk puk od maleństwa, a było to naprawdę bardzo dziwne uczucie, aż się za brzuch złapałam. Noi było to praktycznie na środku brzuszka po pępkiem z 4 cm niżej. Jeśli powtórzy się jeszcze niebawem to już na 100% będe pewna że to był mój ktoś :-)

haha :-D:-D:-D Zdaje się, że w połowie 17 tygodnia dzidziuś się do mnie odezwał:-D:-D:-D:-D Wczoraj pierwszy raz, a dziś ponownie dawał mi leciutkie kopniaczki :-D Teraz czekam na więcej i mocniej... Jestem bardzo szczęśliwa.

hej ja też juz od jakiegos tygodnia regularni czuję że OBCY żyje we mnie;-)puka, stuka jeszcze nie kopie, ale coraz częściej i dłużej moje wnetrznosci wpadaja w rezonans:-D

Zazdroszczę wam, też już bym chciała poczuć jakieś małe kopniaczki. :-D
Na razie czekam na wizytę w czwartek i się okaże czy po moim plamieniu w zeszłym tyg z maleństwem jest wszystko w porządku.

Ja swoje maleńswto poczułam dwa dni temu i to popułudniami o regularnej porze je czuje, to nie było typowe stuk - puk, ale bardziej takie uczucie jak byścię np w dwóch złożonych dłoniach trzymały malutkiego kręcącego się chomika.... cud miód, wiem że to moje malutkie
:tak::tak::tak:

reniferek, ja coś poczułam ale kurcze nie wiem czy to to. Podobno sie przesuwaja narządy i można cos takiego czuc. Ninonka czuję inaczej i myślę,że u Niej to jej skarbus się rusza. Ale ma fajowo a u mnie to taz takie hmmm. dziwne a pózniej takie dziwne ruchy, myślałam,że to dzidzia ale jak ninonka pisze, że jak chomiczek to u mnie raczje narządy się przesuwały. czekam na ruchy mojego chomiczka:)

reklama
a ja mam właśnie w rodzinie dalszej ciotke z którą przed chwilką rozmawiałam przez telefon i powiedziała, że to nie określi się co do dnia kiedy początkująca mama, czy mama poraz drugi z koleji odczuje ruchy bo każda dzidzia jest inna, jedne są bardziej ruchliwe a drugie mniej, jedne bardziej ruchliwe w nocy (kiedy tych początkujących ruchów można nie wyłapać) a drugie w dzień, ale ruchy te powinny z dnia na dzień robić się coraz częstrze i mocniejsze więc dlatego jedne mogą odczówać ruchy wcześniej a drugie później. I powiedziała, że kobietki które pracują, mają na codzień dużo ruchu i np biegają po biurze w którym pracują mogą tych początkowych we wczesnych tygodniach ruchów nie poczuć, zaś ja ostatnio kiedy poczułam te ruchy to siedziałam w domu, leżałam, spałam, siedziałam przed komputerem i większą uwagę taka kobieta może zwrócić na swoje odczówalne ruchy. Poza tym jeszcze wiele czynników decyduje o tym jak i kiedy odczujemy ruchy.
Więc dzieczyny powodzenia w oczekiwaniu i piszcie jak już to będzie to!

Do góry