reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Nasze dzieci u lekarza - szczepienia, choroby, kontrole

reklama
byłyśmy dzisiaj na szczepieniu:tak:
Natalka na wadze miała 11,8 kg pediatra odjęła za pampersa i rajstopki i wysżło jej 11,1kg nie wiem czy nie przesadziła z tym odejmowaniem bo w domu wychodzi mi 11,5:tak: po czym stwierdziła że Natalka ma 0,5kg niedowagi:szok: ale przy tak dużym wzroście może mieć:tak: na miarce wzrostu wyszło 85cm (wzrost 2 letniego dziecka):szok:kazała kupić miarkę i obserwować wzrost Natalki:tak: ale na razie nie ma się czym przejmować:-) ciemiączko zrośnięte, dalej podawać witaminę D jedna kroplę dziennie:tak: w lato zrobić przerwę i jesienią znów podawać:tak:

no to wysoka pannica z Natalki :-)
ja muszę na szczepienie iść jakoś po 14 kwietnia, a potem następne kiedy mamy?
jestem ciekawa ile moja waży...bo wg mnie przytyło jej się, ale już kiedyś nie raz myślałam, że teraz nie będzie taka chudzina a potem wychodziło, że znowu poniżej 25 centyla leci :-D

u nas następne szczepienie w lipcu:tak: płatne i to by było ostatnie platne:tak: ewentualnie pneumokoki czy meningokoki ale pani od szczepień kazała przyjść jak skończy dziecko 2 latka bo wtedy jest jedna dawka:tak: chyba że dziecko jest w żłobku to teraz można:tak:

ja się ciągle zastanawiam kiedy na te pneumokoki szczepić?
bo kuszące jest poczekanie do 2 lat, żeby była jedna dawka tylko....ale mój pediatra mówi, że więcej dawek jest teraz dlatego, że im mniejsze dziecko tym większe ryzyko zachorowania, no i tak sobie dumam :rolleyes:

na dzień dzisiejszy myślę o szczepieniu na lato :sorry:
a co będzie to nie wiem...

My też byliśmy dzisiaj na kontroli u lekarza po roczku. Waży 9700 i 75 cm. Podobno waga książkowa ale lekarka była tak ospała, że nic prawie sie nie odzywała. Stwierdziła, że z dzieckiem wszystko w porządku i żeby zgłosić się za miesiąc na szczepienie. I tyle :baffled:

Dziewczyny, nie używajcie tormentiolu. Dopiero siostra mnie oświeciła co jest w ulotce napisane : u dzieci do 12 roku życia nie powinno się używać w/w. Zawiera chyba kwas borowy czy coś takiego i to może być bardzo szkodliwe. Sama używałam bo mi tak w szpitalu powiedzieli ale jak widać nei zawsze wiedzą najlepiej :no:

Dziewczyny, nie używajcie tormentiolu. Dopiero siostra mnie oświeciła co jest w ulotce napisane : u dzieci do 12 roku życia nie powinno się używać w/w. Zawiera chyba kwas borowy czy coś takiego i to może być bardzo szkodliwe. Sama używałam bo mi tak w szpitalu powiedzieli ale jak widać nei zawsze wiedzą najlepiej :no:

Fredzik ja wiem, że tam jest kwas borowy, ale to nie znaczy, że nie można w ogóle używać Tormentiolu ;-) Można ale z uwagą i w małych ilościach. Mi położna powiedziała, żeby go używać właśnie w skrajnych przypadkach, kiedy już nic na odparzenie nie działa (standardowe kremy), ale ważne - KRÓTKO.Jeśli dobrze pamiętam mówiła, że maksymalnie 3 dni. Tak też czynię, używałam go dosłownie kilka razy. Na codzień nie wolno.

reklama
Aphtin też zawiera kwas borowy :-). A jest przeznaczony dla dzieci i jest powszechnie stosowany na pleśniawki i nawet zapobiegawczo. A Tormentiole są różne chyba, bo ja mam taki, w którym nie ma kwasu borowego.

Do góry