reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Nasze kulinarne szaleństwa :)

Magda_z_uk

Po pierwsze MAMA ;)
Dołączył(a)
10 Lipiec 2012
Postów
5 367
Miasto
Swansea,UK
Dziewczyny, jak macie ciekawe przepisy, czy pomysły na pyszne jedzonko, to tutaj piszcie :-) Zarówno dla nas, jak i dla naszych maluszków.
 
reklama
PĄCZKI

500ml mleka,
1 kg mąki (ja użyłam typ 500 wrocławkska),
1 jajk
o,
6 żółtek,
100g masła rozpuszczonego,
100-150g cukru (ja daję 150),
cukier waniliowy ( u mnie pasta waniliowa),
szczypta soli,
40ml alkoholu ( u mnie amaretto),
łyżka octu,
100g drożdży świeżych,
1,5 litra oleju do smażenia (u mnie flora słonecznikowy)
300g marmolady różanej do nadziewania

PRZYGOTOWANIE:

Do miski w której wyrabiałam ciasto (metalowa) pokruszyłam drożdże, zalałam letnim mlekiem, dosypałam 2 łyżki cukru i łyżkę mąki. Odstawiłam w ciepłe miejsce. Po 15 minutach rozczyn zaczął rosnąć, więc dosypałam resztę cukru, cukier wan (ja dałam pastę), sól, dodałam 1 jajko i masło roztopione wystudzone, alkohol oraz ocet. Zaczęłam mieszać ręką i pomału dosypywać mąkę z żółtkami na przemian. Trochę mąki i 1 zółtko i tak do wyczerpania składników. Jak juz wszystko było w misce, to wyrabiałam ręcznie, bardzo energicznie 15 minut. Ciasto pieknie odchodziło od ręki i ścianek miski, a na powierzchni tworzyły się pęcherzyki powietrza. Jeśli wciąż mocno się przykleja do ręki, to trzeba dłużej wyrabiać. Ciasto ma być lepkie, ale musi odchodzić w miarę łatwo od ręki. Przykryłam miskę ściereczka i odstawiłam w ciepłe miejsce. Ciasto mi podwoiło objętość po 25 min. Wywaliłam na blat oprószony mąką i zaczęłam ucinać po kawałku, kłaść łyżeczkę dżemu i sklejać, formując zgrabne pączki. Ułożyłam na deskach posypanych mąką i tak rosły kolejne 15 minut. W między czasie rozgrzałam olej w garnku. Niby ma być 170 stopni temp oleju, ale ja robię na oko. Wrzucam kawałek ciasta do oleju jak już ciepły i jak zabrązowi się, to wrzucam 1 pączka. Smażę i sprawdzam, czy upieczony w środku. Trzeba pamiętać, że jak olej za gorący, to pączki surowe w środku będą, jak za zimny, to chłoną dużo oleju. Moje wyszły super. Żaden nie opadł na dno po wrzuceniu, każdy miał jasną otoczkę. Smażymy ok 3 min na jednej stronie. Po usmażeniu polukrowałam je. Lukier robię z cukru pudru i wody ciepłej. Proporcje na oko. Ma być dość rzadki. Moczymy ciepłe pączki i odstawiamy do przestudzenia. Można dodać skórkę pomarańczową lub amaretto do lukru :-p Smacznego :-)

DSC_0069.jpgDSC_0054.jpgDSC_0059.jpg
 

Załączniki

  • DSC_0069.jpg
    DSC_0069.jpg
    22,4 KB · Wyświetleń: 205
  • DSC_0054.jpg
    DSC_0054.jpg
    28,8 KB · Wyświetleń: 194
  • DSC_0059.jpg
    DSC_0059.jpg
    23,3 KB · Wyświetleń: 197
Magda super przepis, jutro wypróbuje, bo nie mam drożdży w domu

Mam pytanie, alkohol musi być? Bo w domu mam tylko jakieś zapomniane wino i piwo :)



To ja też podam przepis na DROŻDŻÓWKI które mi zawsze wychodzą :)

Składniki:
1 jajko
3 szkl mąki
25 g drożdży
3 łyżki cukru
łyżeczka soli
2 łyżki oleju
1 opak. cukru waniliowego
1 szkl ciepłego mleka

(nadzienie)
może być dżem, nutella,
albo ja czasem robię : 3-4 jabłka kroję w kostkę
gotuje chwilę z miodem i bakaliami, i odsączam z soków zanim
nałoże na ciasto

Wykonanie:
Do miski dodajemy drożdże z cukrem. Roztrzepujemy trzepaczką aż drożdże zrobią się płynne.
Dodajemy do tego olej, jajka, sól, cukier waniliowy, mąka, mleko
Mieszam mikserem (końcówka do mieszania ciasta, tzw. sprężyna) , przykrywam szmatką, i odstawiam w ciepłe miejsce na
ok. 1 godzinę.

Po godzinie (ciasto powinno podwoić wielkość) wykładam ciasto na stolnicę, i wyrabiam, jak się za bardzo
kleji podsypuję mąką. Wałkuję na duży placek.
Ja na ogół wykładam na ciasto nadzienie i robię roladę. Można też robić zawijasy, warkocz, co kto lubi
Potem kroję roladę z nadzieniem na kawałki, które ukladam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wykładam nadzieniem w górę. Piec ok 40-50 minut w 160 stopniach.

Jak ostygną, polać lukrem.
Lukier: łyżka soku z cytryny plus cukier puder, mieszam
i dodaj cukier aż będzie konsystencja śmietany.

Jak by co pytajcie

Potem napisze przepis na pizze domową,
i sernik z niemieckiego twarogu :)
 
To jest jedno z ulubionych dań mojego Męża:
WP_20151214_13_53_26_Pro.jpg
Tu przepis:
Ciasto na spód tarty:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • ¼ szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli
Farsz:

  • 500 g piersi z kurczaka (albo 300 g kiełbasy)
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
  • 600 g ulubionych warzyw np. pieczarek, brokuł, marchewki, kalafiora, ziemniaków (możemy użyć gotowej mrożonej mieszanki warzywnej)
Wypełnienie:


  1. Z podanych składników na szybko zagnieść ciasto, owinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
  2. Po wyjęciu ciasta z lodówki wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką okrągła formę do pieczenia o średnicy około 26 cm.
  3. Piec samo ciasto przez 15 min w 200 stopniach
Farsz:

  1. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą do gyrosa i podsmażyć na oliwie z oliwek.
  2. Warzywa oczyścić i podzielić na cząstki lub pokroić w plasterki.
  3. Warzywa zblanszować, czyli krótko obgotować w osolonych wrzątku – przez około 3-4 minuty.
  4. Warzywa oraz pierś z kurczaka przełożyć na ciasto.
Wypełnienie:

  1. Jajka, śmietanę oraz mleko dokładnie ze sobą połączyć. Dodać starty ser żółty oraz przyprawy, wymieszać.
  2. Wlać sos do tarty.
  3. Tartę piec w rozgrzanym do 200[SUP]o[/SUP]C piekarniku przez około 25 minut.
 

Załączniki

  • WP_20151214_13_53_26_Pro.jpg
    WP_20151214_13_53_26_Pro.jpg
    24,3 KB · Wyświetleń: 195
U mnie tradycyjnie, ciasteczka ,,na oko,, składniki;) IMG_20151215_195302.jpg

4 szkl maki
1 szkl cukru
1 szkl wiorkow kokosowych
2/3 margaryny Kasi
2 jajka
Cuk.waniliowy
Łyzka proszku do pieczenia
Jogurt gruszkowy
 

Załączniki

  • IMG_20151215_195302.jpg
    IMG_20151215_195302.jpg
    38,2 KB · Wyświetleń: 220
Sernik na ciemnym spodzie.
Ciasto :
3 szklanki mąki
1 kostka Kasi
2 jajka
5 łyżek cukru
3 łyżki kakao
1 czubka łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystko zagnieść podzielić na dwie części o wielkości 2/3 i 1/3 . Te mniejsza dziele na jeszcze 2 części i chowam do zamrażalnika. Większą cześć ( 2/3) wałkuję i wykładami na blaszkę.
Twaróg :
5 żółtek ( białka ubijam na pianę )
1 szklankę cukru
1 kg sera trzykrotnie mielonego
1 budyń śmietankowy
1 kostkę Kasi roztopić
Wszystko zmiksować na koniec dołożyć pianę z białek i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blaszkę na kruche ciasto . Te ciasto które było w zamrażalniku trę na tarce na ciasto serowe. Piec w 180 stopniach C przez 60 min. Na wierz posypujemy delikatnie cukrem pudrem.
Smacznego :happy:
 
Jeju jak dawno nikt tu nie zaglądał, musiałam pajęczyny wymieść;)
Poniżej przepis na żeberka w miodzie i keczupie:
1,5 kg mięsnych żeberek
średni słoiczek pikantnego keczupu
dwie łyżki miodu
2-3 ząbki czosnku

Żeberka kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z miodem. Miodem z czosnkiem nacieramy żeberka i wkładam do naczynia żaroodpornego (można to zrobić dzień wcześniej), które bez przykrycia umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. na około 20 min - 30 min (żeberka muszą zacząć się przyrumieniać). Po tym czasie wyjmujemy naczynie zlewamy do miseczki sos który się wytopił i mieszamy go z keczupem. Wszystko wlewamy z powrotem do naczynia przykrywamy i pieczemy jeszcze przez 1h w tem. 180 stopni.
 
reklama
Roladki schabowe (z tego przepisu dla naszej rodzinki mam 2 obiady)

10 plastrów schabu
10 plasterków szynki
10 plasterków sera
ogórki kiszone
majonez
pęczek koperku
400g śmietany 18%
sól
pieprz

Schab rozbijamy dość cienko. Każdy plaster smarujemy cienko majonezem solimy i pieprzymy. Na każdym plastrze układamy szynkę na niej ser i kawałek ogórka kiszonek. Zawijamy roladki w wkładamy do naczynia do zapiekania. Śmietankę przekładamy do miski dodajemy posiekany koperek sól i pieprz (ilość według uznania) i mieszamy następnie śmietankę wylewamy na roladki. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy godzinę.
Po wyjęciu możemy zlać pozostałą w naczyniu śmietankę i wykorzystać jako bazę pod sos.

Roladki najczęściej podaję z ziemniakami i tartą marchewką z jabłkiem.
 
Do góry