reklama

Nasze kulinarne wyczyny :)

Temat na forum 'Mamy z Norwegii' rozpoczęty przez Lilka, 9 Kwiecień 2008.

  1. Lilka

    Lilka Moderator

    ok,no to zakladam watek
    ostatnio cierpie na brak weny,szczegolnie jesli chodzi o obiady....mam ochote jesc,ale wszystko mi sie znudzilo..mam nadzieje ze ten watek natchnie kulinarnie nie tylko mnie :-)



    SAŁATKA Z KURCZAKA

    składniki:

    - kapusta pekińska (wybierajcie tę najbardziej lekką i zieloną)
    - puszka groszku zielonego
    - 2-3 marchewki -ale niekoniecznie,ja zcesto robie bez i smakuje bdb
    - 2-3 piersi z kurczaka
    - majonez,mleko lub jogurt naturalny
    - pieprz,sól


    Przygotowanie:

    gotujemy piersi z kurczaka w garnku z wodą,dodajemy wegette,liscie laurowe,ziele angielskie
    ugotowany kurczak kroimy na kostki,kapuste w paseczki,dodajemy groszek zielony,majonez,sol,pieprz,oraz pokrojona ugotowana marchewke

    smacznego:-)
     
  2. tampeza

    tampeza Wrześniowe mamy'08

    To ja z kurczaka na slodko
    Ugotowana piers
    ananas w czastki
    posiekane orzechy
    zielona pietruszka drobno posiekana
    kukurydza
    majonez i przyprawy
    Wszystko razem wymieszac i doprawic
     
  3. reklama
  4. Lilka

    Lilka Moderator

    a to przepis mojeje kolezanki,nie probowalam jeszcze bo mam piekarnik popsuty ale wyglada apetycznie :-)


    KUKUŁCZE GNIAZDA

    Składniki:

    8-10 jajek
    0,5 kg mięsa mielonego
    bułka tarta
    czosnek
    cebula
    przyprawy (maggie, oregano, delikat, wegeta, sól, pieprz i inne wg uznania)
    olej
    śmietana 12 % (0,5 l)
    majonez


    Przygotowanie:

    Mięso mielone przyprawiamy dość ostro. 1 cebule scieramy na tarce i dodajemy do mięsa. Dodajemy również 3-4 ząbki czosnku, żółtko i ok 4 łyżek bułki tartej. Wszystko dokładnie wyrabiamy.

    Jajka wcześniej gotujemy na twardo. Gdy są zimne każde jajko obklejamy mięsem mielonym. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju.

    Przed podaniem wkładamy jeszcze na ok 15 minut do piekarnika.

    Kukułcze jaja podajemy z sosem.
    Sos przygotowujemy następująco.

    Do śmietany dodajemy ok pół słoika majonezu, 3-4 ząbki czosnku i przyprawy. Miksujemy ok 3 minuty.
     
  5. ana79

    ana79 mamuśka ....

    ciasto marchewkowe[​IMG]




    Składniki:
    • 300g zmielonych orzechów włoskich (ewentualnie migdałów)
    • 300 g startej surowej marchewki
    • 300g cukru (najlepiej pudru)
    • 6jajek
    • sok z jednej cytryny
    • starta skórka z tejze cytryny
    • 2 czubate łuzki mąki
    • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
    Sposób przygotowania:
    • Białka ubić na sztywno. Osobno utrzeć żółtka z cukrem. Do żółtek dodać marchewkę, orzechy/migdały, sok, skórkę, mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Następnie dodawać białka delikatnie mieszając(widelcem albo łyzczką)
    • Piekarnik nagrzać na 180 stopni i piec 55-60 min.,ale od 45 min. nalezy uważać !!
    [​IMG]
     
  6. ana79

    ana79 mamuśka ....

    Jaja zapiekane
    -6 jaj ugotowanych na twardo
    -100G szpinaku
    -100g tartego ostrego żółtego sera
    -2 łyżeczki mielonych orzechów włoskich
    -500g pomidorów z puszki
    -125 śmietany(18-22%)
    -2 łyżeczki bazyli
    -2 ząbki czosnku
    -1 łyżka masła
    -1 łyżka oliwy, sól , pierprz

    jaj kroimy w połowki, szpinak gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, jak używamy zamrozonego to rozmrażamy i odciskamy wodę.
    żółtka jaj ucieramy z posiekanym czosnkiem , sola i pieprzem. na koniec dodajemy orzechy. mieszmy i napelniamy bialka.
    pomidorykroimy na kawałki i dusimy na oliwie, dodajemy posiekany i utarty z solą drugi ząbek czosnku, sol , pieprz , bazylię. mieszmy , miksujemy, dodajemy śmietanę.
    naczynie smarujemymaslem, nakładamy do niego sos pomidorowy, w nim układamy jaja i posypujemy serem. zapiekamy w 180 stopniach , 25minut.
     
  7. ana79

    ana79 mamuśka ....

    pierogi ze szpinakiem
    Składniki:
    Farsz:
    - 2 opakowania mrożonego szpinaku,
    - 2 łyżki masła,
    - 1/2 główki czosnku,
    - 4 jaja,
    - sól i pieprz do smaku.

    Ciasto:
    - 0,6 kg mąki,
    - 1 jajo,
    - 2 łyżki oleju,
    - 1/2 łyżeczki soli,
    - 250 ml ciepłej wody.

    Jak przyrządzić?
    Szpinak odmrozić w torebkach, następnie wyłożyc na sito - odcedzić. Do garnka włożyć masło, szpinak, sól, pieprz i czosnek. Zagotować i zdjąć z ognia. Wbić jaja i wymieszać na gładką masę. Postawić na gaz i smażyć przez kilka minut, powoli mieszając. Powstanie dość zwarta masa.

    Zostawić do ostygnięcia, a w tym czasie wyrobić luźne ciasto na pierogi.

    Potrzebne przybory:
    Ggarnek teflonowy lub głęboka patelnia, sito, wałek do ciasta, garnek do gotowania, patelnia do bułeczki.

    Jak podawać?
    Z masłem i tartą bułką.

    Uwagi:
    Podana ilość ciasta jest na 2 opakowania szpinaku.

    Mniej nie opłaca się robić. Można na drugi dzień obsmażyć na maśle lub jeszcze raz zagotować i polać jak wyzej.
    Czas przygotowania:
    Można zamrozić surowe, ale potem trzeba je gotować 8 minut na wolnym ogniu.
     
  8. ana79

    ana79 mamuśka ....

    SAŁATKA Z ARBUZA , SZPINAKU I AWOKADO

    JESZCZE NIE ROBILAM , CZEKAM NA LATO:-D:-D:-D
    - 1 awokado,
    - ½ kg arbuza,
    - spora garść młodych listków szpinaku.

    Sos:
    - oliwa,
    - sok z cytryny,
    - sól,
    - cukier puder.

    Jak przyrządzić?
    1) Schłodzony arbuz kroimy w kostkę. Nieco drobniej i cieniej schłodzone awokado. Ze szpinaku wybieramy mniejsze listki, najlepiej te ze środka krzaczka. Jeśli są spore, rwiemy je na drobniejsze części.

    2) Przyrządzamy sos: do 2 części oliwy dajemy 1 część soku z cytryny, doprawiamy solą i cukrem wg własnego upodobania. Jeśli z krojenia arbuza pozostał sok, który da się zebrać, dodajemy go do sosu.

    3) Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zalewamy przygotowanym sosem. Dobrze mieszamy i podajemy.

    Jak podawać?
    Od razu po przygotowaniu.

    [​IMG][​IMG][​IMG]
     
  9. plonskasia

    plonskasia ma.Muśka e.Miśki :)

    losos w ciescie francuskim z szampanskå piankå



    skladniki
    • 4 filety z lososia po 200gr
    • sok z 1/2 cytryny
    • 2 lyzki masla ziolowego
    • 3 cebule pokrojone w plastry
    • 2 posiekane zåbki czosnku
    • 250 gr szpinaku
    • 5 lyzek Creme fraiche
    • sol,pieprz,papryka
    • 600gr ciasta francuskiego
    creme fraiche - wysoko procentowa smietana o delikatnym smaku, ktora sie nie wazy... mozna jå zrobic samemu dzien wczesniej - wymieszac pol na pol kwasnå i slodkå smietane i wstawic do lodowki.
    szpinak - mrozony lub spazony



    pianka szampanska
    • 70ml wytrawnego szampana
    • 30ml wywaru lub bulionu rybnego
    • 1 zoltko
    • sol
    • szczypta pieprzu cayenne
    • szczypta cynamonu
    • 20g masla
    ponadto 1 jajo

    przygotowanie.

    1. filet z lososia pokropic kilkoma kroplami soku z cytryny
    podsmazyc krotko na patelni na masle ziolowym

    nastepnie wyjåc

    2. na pozostalym po smazeniu ryby tluszczu poddusic cebule, czosnek i szpinak (rozmrozony)
    dodac creme fraiche (ewentualnie zwyklå wysokoprocentowå smietane)
    doprawic solå, pieprzem, paprykå

    3. ciasto francuskie rozwalkowac na posypanym måkp blacie i pokroic na 4prostokåty
    na ciescie polozyc lososia, nastepnie nalozyc na wierzch mase szpinakowå
    brzegi ciasta posmarowac bialkiem, zlozic i zacisnåc
    na wierzchu w miejscach låczenia widelcem wycisnåc wzorek

    4. udekorowac placki na wierzchu resztkami ciasta francuskiego (np. cienkimi paseczkami ztobic krzyzyki)
    posmarowac rozmieszanym zøltkiem i ulozyc na blasze wylozonej papierem do pieczenia
    piec przez ok.20 min w temperaturze 190C.

    5. w tym czasie szampana,wywar (bulion) rybny, zoltko oraz przyprawy ubic na parze
    na koniec dodac maslo
    ryba w ciescie najlepiej smakuje z sosem i ryzem np. basmati

    ******************** powodzenia i smacznego ********************* :biggrin2:
     
  10. reklama
  11. plonskasia

    plonskasia ma.Muśka e.Miśki :)

    a moze by tak cos latwego, szybkiego, azjatyckiego? :biggrin2:

    skladniki:
    - paczka blyskawicznego makaronu chinskiego (ten karbowany jak z zupek chinskich)
    - 1 mala puszka mleczka kokosowego (albo duza - zaleznie ile chcesz miec sosu..)
    - pasta lub przyprawa w proszku curry
    - sos sojowy (przyda sie i do innych rzeczy bo smakuje prawie jak maggi)
    - (niekoniecznie) imbir - w proszku lub pasta (nor. INGEFÆR)
    - warzywa (w zaleznosci ile Twoj måz je) - co tam masz do skrojenia w lodowce: marchewka, seler naciowy, papryka, zielona fasolka swieza, cebula itp.
    - zaleznie od upodoban - piersi kurczaka, indyka, wieprzowina

    przygotowanie:

    kroimy mieso w kostke, do garnka, podsmazamy na oleju. po jakiejs chwili dorzucamy uprzednio pokrojone (nie za drobno, ma sie nie porozwalac tylko w fajnych kawaleczkach) w paski lub kostke warzywka. podsmazamy razem. dolewamy mleczka kokosowego, dodajemy curry (lyzeczka lub wiecej w zaleznosci czy slodka czy ostra i jak lubimy), dodajemy tez imbir, moze szczypte pieprzu. nie dusimy za dlugo - zeby mieso bylo miekkie a warzywa chrupkie. w miedzyczasie w innym garnku gotujemy blyskawiczny (3,5 min?) makaron chinski (nie søl wody!). potem dodajemy go do garnka z miesem i warzywami.. makaron troche ten sos wchlonie i zrobi sie taki smaczny nalot! sos sojowy mozemy dodac do garnka albo na talerzu - polewamy odrobinke po calosci, mieszamy i JEMY!!! :biggrin2:
    ---------
    * piszåc o curry lub imbirze "pasta" mam na mysli w sloiczku taki starty o konsystencji chrzanu. na rynku jest dostepne nawet 2w1!! moze jak popatrzysz po polkach to znajdziesz - przeciez Oni tu w kazdym sklepie majå jedno i to samo!!

    p.s. doprawiamy sobie wedle gustu - na tym wlasnie polega azjatyckie gotowanie - co tam sie znajdzie w lodowce i przyprawy.. mam nadzieje ze nawet jesli nie jestescie fanami kuchni wschodniej to Wam podsmakuje! :biggrin2:
     
  12. plonskasia

    plonskasia ma.Muśka e.Miśki :)

Poleć forum