reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze kulinarne wyczyny :)

^marta^

mamuśka
Dołączył(a)
11 Maj 2008
Postów
2 771
Miasto
Bergen
SAłATKA TORTOLINI

2 paczki tortolini z mięsem
20 dag szynki lub dobrych parówek
1 puszka ananasa
2 ogórki świeże
1 pora
majonez
sól, pieprz
Tortolini ugotowac jak jest na opakowaniu.
Wszystko pokroic w kostkę. Porę tylko tą biała część. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Wymerdac z majonezem :-).
Mniami
 
reklama

^marta^

mamuśka
Dołączył(a)
11 Maj 2008
Postów
2 771
Miasto
Bergen
Sałatka "GYROS"/ na obiadek lub na kolacyjkę :tak:
przyprawa do gyrosa/nie wiem czy tutaj jest :-(
1 pekinka
1 puszka kukurydzy
2 piersi z kurczaka
4 ogórki konserwowe
1 cebula
majonez
ketchup
Piersi pokroić w kostkę, zasypac przyprawą i 3 łyż. oleju i odstawic do lodówki na jakiś czas. Usmażyć na złoty kolor.
Pekinkę pokroić tak jak kto woli, na mniejsze lub na większe kawałki.
Ogórki w plasterki, a cebulę w cieniutkie piórka.

WARSTWY (od dna miski/półmiska)
  1. kurczak
  2. ketchup
  3. cebula
  4. kukurydza
  5. majonez
  6. pekinka
  7. ketchup
GOTOWE
 

^marta^

mamuśka
Dołączył(a)
11 Maj 2008
Postów
2 771
Miasto
Bergen
KURCZAK PO CHIŃSKU
na 4-ry porcje:
40 dag piersi z kurczaka
2 łyżki czystej wódki (wyparuje podczas smażenia mięsa :-))
3 marchewki
2 papryki (czerwona+zielona)
3 białka
2 łyżki mąki
0,5 puszki ananasa, nie wylewać sosu
1 cebula
sos sojowy
curry przyprawa
sól
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, dosyć mała kostkę. Skropić wódką+3 łyżki sosu sojowego+posypać curry=odstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
Marchew pokroić w słupeczki, podsmażyć na oleju aż zmięknie.
Paprykę pokroić w większa kostkę i podsmażyć na małym ogniu.
Cebulę w kostkę i podsmażyć.
Ananasa pokroić w kostkę.
Z trzech białek ubić piane na sztywno dodać mąkę i ubijać dalej do jednolitej masy.
Masę wlać do miski z mięsem i wymieszać tak aby każdy kawałek miał na sobie ciasto. Smaż na złoty kolor.
Wszystko włóż do dużego gara i wymieszaj, doprawic sosem sojowym i curry i wlac sok z ananasa.
Można podawac z ryżem , a sam też smakuje dobrze:-D!
SMACZNEGO!!!
 

^marta^

mamuśka
Dołączył(a)
11 Maj 2008
Postów
2 771
Miasto
Bergen
ORZECHOWE

0,5 kg mąki,
2jajka,
2łyżki miodu naturalnego,
25 dag margaryny,
20dkg cukru (1szkl),
2płaskie łyżeczki sody.
zrobić kruche ciasto i podzielic na dwie części.
Na jeden przed pieczeniem nałożyć masę orzechową.
Masa orzechowa:
20dkg orzechów siekanych lub całych (2szkl albo więcej),
10dkg cukru (ok 5 czubatych łyżek),
13dkg margaryny lub masła,
2łyżki miodu,
wanilia.
Wszystko podsmażyć na małym ogniu ciągle mieszając. Wylać jeszcze ciepłe na jeden placek i podpiec.

Drugi placek upiec bez orzechów.
Masa budynoiwa
0,5 l mleka +wanilia,
20dkg cukru,
2 czubate łyżki mąki pszennej,
2łyżki mączki ziemniaczanej.
Z porcji mleka odlać trochę do rozmieszania mąki. Do ugotowanego budyniu (jeszcze ciepłego) 20dkg Kasi lub masła i zmiksować. Tą masą przełożyć placki.
Placek z orzechami położyć na wierzch.

PIECZEMY W TEMP 180 st C , TEN BEZ ORZECHóW JAKIEŚ 20/30 min AŻ BEDZIE MIALO ZLOWY KOLOR, TEN Z ORZECHAMI KOłO 40 MIN MOżE TROCHę KRóCEJ.
ODSTAWIC GO W CHLODNE MIEJSCE ALBO DO ODóWKI :-D
 

^marta^

mamuśka
Dołączył(a)
11 Maj 2008
Postów
2 771
Miasto
Bergen
Tort truskawkowy
1 biszkopt ten większy, możecie kupic albo zrobic
3 te "koszyczki" truskawek
3 opakowania śmietany kremówki
2 listki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
2 galaretki truskawkowe
sok z 1cytryny
TRuskawki umuc ale przed samym polozeniem na torta.
Najpierw przygotujcie żelatyne i rozpuście ją w gorącej ale nie wrzącej wodzie.
Te dwa listki w 1\4 szklanki albo ciutek więcej.
Wtedy ubic śmietane i jak już bedzie ubita dodac żelatyne i powoli wymieszac. Jeżel bedze żadkie wstawic do lodówki i patrzec czy tężeje.
Biszkopt kroimy na 3 czesci, każdą częśc skropic sokiem z cytryny+pół szkl wody.
Kładziemy śmietane +plasterki truskawek.
a na góre truskawki całe po bokach półówki w środku.
i do lodówki
Galaretkę rozpuszczamy z mniejszą ilości a wody!!!
Dołączam zdjęcie :-D
 
Ostatnia edycja:

ana79

mamuśka ....
Dołączył(a)
12 Październik 2007
Postów
8 252
Miasto
Gdynia
sposób na celulit:
domowe cuda:
***
4 łyzki kawy ( sypanej czarnej ), zalewmy wrzącą woda ( ok 1/3 kubka)...
następnie smarujemy sie tą kawą ( uda, brzuch, pupa )a nawet ramiona...
spłukujemy, normalnie sie potem myjemy, a nastepnie wcieramy jakis kosmetyk
na celulitis...( stosuje sie co 2 dzień )...
skórka jest głodziutka ...

Można dodać odrobinę oliwki. podobno świetnia wygładza.

***lub:
Kawa mielona, sól do tego, cynamonu troszkę i 2 łyżki miodu. Nacierać i spłukać.
***
i.....następna swietna mikstura: 2 lyzeczki cynamonu, 2 lyzeczki imbiru, 2 lyzki alkoholu, 2 lyzki rozpuszczalnej kawy, 2 lyzki oliwki, nalozyc, zawinac sie w folie, odczekac 20 minut i splukac.
Podobno kawa pobudza i miedzy innymi uwalnia tłuszcz z komórek:-D
 

^marta^

mamuśka
Dołączył(a)
11 Maj 2008
Postów
2 771
Miasto
Bergen
drozdzowka

0,5 kg maki
4 jajka
1 kost drozdzy (5dag)
125 g cukru
125g margaryny+lyzka oleju
pol szklanki mleka

Drzoze rozpuszczamy z lyzka cukru+lyzka maki+2 lyzki cieplego mleka=odstawic do wyrosniecia.
Make przesiac do duzej miski+szczypta soli.
Jajka wbic do miski +cukier i ubijac do uzyskania puszystej masy.
Do miski z maką dodac wyrośniete drozdze, kogel mogel, i troszke mleka.
Ciasto nie moze byc za rzadkie bo jak polozysz owoce na ciasto to spadna na dno:-(.
Margaryne rozpuscic z lyzka oleju. Jak wyrobisz ciasto na gladka mase to powoli porcjami dolewaj rozpuszczony tluszcz. Wszystko dobrze wyrobic.
Wysmarowac blaszke margaryna i wlozyc do niej ciasto. Odatawic do wyrosniecia. Na misce zostalo na pewno troche ciasta. Nalezy teraz zrobic kruszonke. Do miski wsypac troche maki i zetrzec pozostale ciasto. Dodac ok 50g margaryny,cukru i troche jeszcze podsypac maka. Wyrabiac palcami drobne kawaleczki(nie iwem jak to inaczej napsac ).
Na wyrosniete ciasto polozyc:
sliwki lub kawalki jablka, porzeczki, jagody, truskawki i wiele roznych owocow, zalezy na co masz ochote. Mozna posypac sliwki i jablka cynamonem. Ja nie moge go uzywac bo moj maz jezt uczulony na cynamon.
I na to troche kruszonki. Ja zawsze zrobie za duzo kruszonki...
Ja pieke 1 godz w temp. 180 st C i na "gora i dol".

Smacznego:-)!
 

ana79

mamuśka ....
Dołączył(a)
12 Październik 2007
Postów
8 252
Miasto
Gdynia
łosoś w sosie szpinakowym

składniki;600 g filetów z łososia , podzielonych na cztery płaty;1/2 szklanki creme fraiche(125ml);garść młodych liści szpinaku, drobno posiekanych;gałka muszkatołowa, świeżo starta;1 łyżka oliwy, sól, pieprz świeżo zmielony.
1.Rozgrzej piekarnik do 200 C.SZpinak wymieszaj z creme fraiche , dopraw solą, pieprzem i galką.
2.Wysmaruj podłużna foremkę oliwą, ułóż plastry łososia i polej masą szpinakową. piecz około 10 minut w gorącym piekarniku.:-psmacznego
 

ana79

mamuśka ....
Dołączył(a)
12 Październik 2007
Postów
8 252
Miasto
Gdynia
naleśniki z włoskimi orzechami
(przepis na 12 naleśników mniej więcej o srednicy 12 cm:)
1 szklanka mąki pszennej pełnoziernistej
1 szklanka zwykłaj maki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka brazowego cukru
2 szklanki mleka
2 jaja, dokladnie ubite
2 łyżki oleju roslinnego
1 szklanki szklanka obranych i pokrojonych jabłek
1/2 szklanki krojonych orzechów wloskich

wymieszaj w duzej misce obie maki, sól,proszek do pieczenia i brazowy cukier. w mniejszej misce wymieszaj mleko , jaja i olej roslinny.wlej do suchych składników i wymieszaj.dodaj jabłka i orzechy.. nagrzej żeliwna patelnię lub płytę do pieczenia do temperatury 190oC.nakladaj po 4-5 łyżek ciasta. w razie potrzeby nasmaruj tłuszczem patelnię. piecz po 1-2 minuty z każdej strony, aż sie zarumienią. podawaj na gorąco.:-p
 
reklama

ana79

mamuśka ....
Dołączył(a)
12 Październik 2007
Postów
8 252
Miasto
Gdynia
wekowanie
leczo:
2kg pomidorów,
2kg papryki
2kg cukini
1kg cebuli
1/4 szkl. oleju
do smaku sól
pieprz
rozgnieciny czosnek
Rozgrzewamy olej, wkładamy pokrojoną cebulę (zeszklona), nastepnie pokrojone w ćwiartki pomidorów bez skórki i pokrojoną paprykę. razem wszystko dusimy gdzieśok 5 -10 min. Dodajemy pokrojoną cukinię. Po 5 min. gotowania przyprawiamy(dodaję też zieloną pietruszkę). Podgrzewamy jeszcze chwilkę i wkładamy gorące do słoików. Pasteryzujemy 30-40 min.
(tak pasteryzujemy:Garnek z wodą a na jego dnie np. złożona ściereczka lub gazeta, aby słoik nie dotykał zbyt gorącego dna. Wody prawie po brzeg zakrętki. Zapalamy gaz. No i gotujemy.
Pamiętaj też, żeby nie dolewać zimnej wody do garnka, gdy dojdziesz do wniosku, że ubyło. Popękają Ci słoiki )
no a bigos to robie mniej więcej tak :
Składniki:
- kiszona kapusta, kilka śliwek suszonych i suszonych grzybków, mięsa wieprzowego od szynki, boczek, kiełbasa, ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, 2 ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, ostrą paprykę, sól, pieprz, czosnek(nie duzo), możesz tez dodac troche wina czerwonego wytrawnego:-D
Przygotowanie:
Kapustę opłukać w zimnej wodzie Włożyć do garnka, zaleć niewielką ilością wody, włożyć starannie wypłukane suszone grzyby i śliwki oraz liść laurowy, ziele angielskie, ziarna jałowca i ewentualnie kminek (najlepiej zmielony). Gotować , aż kapusta będzie prawie miękka. Mięsa i boczek pokroić w kostkę, wymieszać, podsmażyć , dodać zmiażdżony czosnek. Osobno podsmażyć kiełbasę, Dodać do mięsa, a następnie wszystko wymieszać z kapustą chwilę podgotować (wszystko powinno już być miękkie). Odstawić do wystygnięcia. Do kapusty wlać wino, dodać koncentrat . Podgotować, doprawić solą i pieprzem.

grzybki marynowane:(szybki skrót:-D)
zalewa;szklanka octu, 2-2,5 szklanek wody, do tego wkładzasz 2marchewke i 1,cebule pokrojoną , ziele ang, lisc laurowy, troche pieprzu (ziarnisty)-gotujesz 15min.
do słoików wkładasz ugotowane grzybki (w osolonej wodzie) i zalewasz zalewą. potem gotujesz słoiki
 
Do góry