reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze kulinarne wyczyny :)

AniaSm

Fanka BB :)
Dołączył(a)
12 Marzec 2008
Postów
6 121
Miasto
Kristiansund-NO/Tarnów-PL
znalazłam przepis na sernik bez sera ;)
CIASTO:,
mąka , 3 szklanki
cukier, 1 szklanka
żółtka, 4
cukier waniliowy, 1
margaryna (melange), 1
proszek do pieczenia(bake pulver), 2 czubate łyżeczki
kakao, 2 czubate łyżki
Masa:,
śmietana , 4 sztuki (ja daję tą zieloną)
ŻÓŁTKA JAJEK, 2
budyń śmietankowy lub waniliowy, 1(mam z polski)
wiórki kokosowe, 200g
cukier zwykły, 1 szklanka
białka, 6

1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Nie musi być zwarte, wystarczy aby składniki się połączyły. Połowę ciasta wykładam na dużą blachę (wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą).

2. Masa: ubijamy mikserem żółtka z cukrem, dodajemy budyń (proszek), śmietanę i wiórki kokosowe. Ubijamy pianę z białek i dodajemy delikatnie do masy.

3. Masę wylewamy na blachę. Posypujemy drugą połową ciasta.

4. Pieczemy ok. 50 min. w temp. 175 stopni.(ja uzywam takiej dużej blaszki chyba 40/25)


i jeszcze jeden :)
składniki:

- 4 KESAM (naturalny, lub waniliowy)
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 7 łyżek mąki ziemniaczanej ( potetmel), lub 2 budynie
- 6 jaj

sposób przyrządzenia:

Jaka rozdzielić (osobno żółtka, osobno białka). Masło ukręcić z połową ilości cukru, dodać zółtka, mąkę (lub budynie)- miksować.
Gdy masa jest jednolita, dodawać po łyżce kesamu a na koniec ubite z drugą częścią cukru białka.

Teraz wg. uznania można delikatnie domieszać rodzynki, skórki pomarańczy, czy co kto lubi. Sernik powinien mieć zdecydowanie waniliowy smak, więc jeśli używamy kesam naturalny to warto dodać budyń waniliowy, a jeśli mąkę ziemniaczaną to kesam waniliowy.

Całość wylać na tortownicę ( ca. 18 cm), wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec 75 min w 160 st. ( góra i dół, bez termoobiegu).

Na wierzch, co kto lubi: cukier waniliowy, polewa czekoladowa, galaretka, lukier, itd.- oczywiście po upieczeniu (ostygnięciu).
 
reklama
Do góry