reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Nasze kulinarne wyczyny :)

Agata przesrane masz z tå przeprowadzkå. ja po moich oststniu parunstastu chyba w ciågu kilku oststnich lat poprostu nienawidze i jak tylko pomysle to mnie trzepie!!! :wściekła/y: szczere wyrazy wspølczucia..:zawstydzona/y::-D

dziewczyny planuje sobie menu bo choc niewiele mam zamier robic to jednak gotowac cos musze dla tych moich gosci przez caly tydzien!! :crazy: mam zamiar tez zrobic salatki i jajka na twardo. patrzylam w "naszych kulinarnych wyczynach" i Ania proponowala zapiekane a Lila kukulcze gniazda. ale ja potrzebuje takie zeby zamiast zøltka byl jajeczno-jakis farsz.. czy mozecie cos podpowiedziec? :-) i jeszcze powrøce do tematu krokietøw. czy ktorejs gdzies w miedzyczasie wpadl jakis fajny przepis na farsz? pliiiisss...
 
reklama
PASZTECIKI

farsz:
1 kg pieczarek(pokroic w drobna kostke i sparzyc wrzeatkiem)
7 jaj na twardo
ser potarty na tarce(? ile chcesz)
ryz ugotowany (mniej wiecej 1 torebka)
doprawic sola i pieprzem i wymerdac z majonezem

ciasto:
1kg maki
3 lyzki cukru
2 jaja
1kost(250g) margaryny
250 ml gestej kwasnej smietany
20 dag, drozdzy
smietane dodajemy na koncu

ja zawijam jak rogaliki i pieczemy w 180 st
 
jqjexk.jpg

DZIECIOWE PRZYSMAKI:

Dorsz z sosem serowym i brokułami
225g filetów z dorsza, pozbawionych skóry i ości
15g masła bez dodatku soli
świeżo wyciśnięty sok z cytryny
150g brokuł, pociętych w różyczki

Do przygotowania sosu serowego:

25g masła bez zawartości soli
1 płaska łyżka mąki uniwersalnej
300ml pełnego mleka
50g startego łagodnego sera Cheddar
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

• Rozgrzej piekarnik do 200°C/180°C z termoobiegiem/piekarnik gazowy
poziom 6. Umieść filet z dorsza na kawałku folii, nałóż punkciki masła,
skrop sokiem z cytryny i zawiń szczelnie folię. Włóż do rozgrzanego piekarnika
na 15 minut.
• W międzyczasie ugotuj na parze brokuły przez 10 minut.
• Przygotowanie sosu serowego: stop masło w rondlu z powłoką nieprzywierającą.
Wyłącz kuchenkę i powoli dodawaj mąkę, ciągle mieszając.
Włącz kuchenkę na poziom średni i dodawaj stopniowo mleko, ciągle
mieszając. Zredukuj temperaturę i gotuj przez około 10 minut lub aż
sos zgęstnieje.
• Dodaj ser i gałkę muszkatołową i mieszaj na wolnym ogniu aż sos
uzyska jednolitą konsystencję.
• Dla dzieci w wieku sześciu miesięcy przetrzyj rybę i brokuły na jednolitą
masę. Dla starszych dzieci, które mogą sobie poradzić z większymi
kawałkami, możesz je pognieść widelcem. Potem wymieszaj z sosem.
*******
Krem z indyka

składniki

  • mięso z indyka - pieczone lub gotowane 2 plasterki
  • marcheweczka
  • pietruszka
  • por 1 mały kawałek
  • seler 1/4 szt
  • 1 szt ziemniaka
  • 1,5 - 2 łyżki masła
  • groszek zielony - może być mrożony 2 łyżeczki
  • kleik ryżowy Nestle
sposób przyrządzania

Włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki, wkładamy do garnuszka, dokładamy groszek i gotujemy w dwóch szklankach wody.

Pod koniec gotowania dodajemy kleik ryżowy, dobrze mieszamy i jeszcze chwilę pogotujemy.
Zdejmujemy z ognia.

Gdy zupa nieco przestygnie, wkładamy masło.
Miksujemy na krem razem z uduszonym wcześniej mięsem.
Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
*****
Od 7 miesiąca życia pomidorowa
Składniki

– 1/2 kg dojrzałych pomidorów (3–4 sztuki),
– 1/2 średniej cebuli,
– 1 ząbek czosnku,
– 1 łyżka masła,
– 1/2 łyżki mączki ziemniaczanej,
– 2 łyżki śmietany kremówki,
– 1 łyżeczka cukru pudru,
– sól, pieprz.
Sposób przygotowania

Pomidory umyj, pokrój w ćwiartki. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj. Stop masło, dodaj posiekaną cebulę i czosnek oraz cząstki pomidorów. Duś wszystko na małym ogniu przez ok. 15 minut. Dodaj 3 szklanki wody. Gotuj 20 minut. Następnie zupę przetrzyj przez sitko. Dodaj rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody mączkę ziemniaczaną, 1 łyżeczkę cukru pudru, niewielką ilość soli i pieprzu. Dodaj śmietanę i przez chwilę „ubijaj” zupę trzepaczką na małym ogniu. Podawaj z posiekaną zieloną pietruszką.
 
Ostatnia edycja:
Zupa z dyni na mleku z lanymi kluseczkami

3/4 szklanki pokrojonej dyni, 1 żółtko, a dla większe­go dziecka 1 całe jajko, 2-3 łyżeczki mąki, 3 łyżeczki sproszkowanego mleka dla niemowląt.

Dynię umyć, obrać, oczyścić z nasion, drobno pokroić, włożyć do garnuszka i zalać niewielką ilością wrzącej wody. Gotować kilkanaście minut. Gdy będzie zupełnie miękka, przetrzeć przez sitko lub zmiksować. Oddzielnie, w kubeczku, rozmieszać żółtko, a dla starszego dziecka całe jajko, do którego doda­jemy taką ilość mąki, by ciasto po dokładnym rozmieszaniu miało konsystencję gęstej śmietany (dla malutkiego dziecka mąki nie dodajemy). Cienką strużką wylać je z kubeczka na rozgotowaną wrzącą dynię. W kubeczku zmieszać sproszkowane mleko dla niemowląt z niewielką ilością wody i zużyć w ilości odpowiedniej do całości. Wlać je do lanych kluseczek. Dokładnie wymieszać.

Dla starszych dzieci gotujemy lane kluski na mleku z kartonu, a potem mieszamy ze zmiksowaną dynią.
****
Zupa zielona z mięsem

1 niewielkie udko kurczaka lub odpowiednia ilość mięsa króliczego, indyczego, cielęciny, schabu, niewielkie kawałki korzenia pietruszki, marchwi, selera, por, kilka listków szpinaku lub kawałek szpinaku mrożonego, sproszkowane mleko dla niemowląt.

Mięso umyć, oczyścić z błon i resztek tłuszczu, włożyć do wrzącej wody, gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż będzie miękkie. Pod koniec gotowania dołożyć warzywa i ugotować je do miękkości. Ostudzić, zmiksować albo drobniutko posiekać. Oddzielnie w kubeczku rozprowadzić z ciepłą, przegotowaną wodą odpowiednią ilość (w stosunku do objętości zupy) sproszkowanego mleka dla niemowląt i wlać do gotowej zupy.
***
Zdrowa zupka

Składniki

5 różyczek brokułów
1/4 ziemniaka słodkiego (kumera)
1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
kasza jaglana
Przepis

Brokuły i ziemniaka ugotować na parze aż zmiękną (nie za długo, żeby nie straciły witamin!). Pod koniec gotowania polać warzywa oliwą z oliwek. Osobno ugotować kaszę jaglaną
(3-4 łyżki, zależy jakie lubisz gęste). Ugotowane warzywa i kaszę zmiksować razem z 50 ml wywaru, który mamy z gotowania warzyw.
Smacznego:):tak:
 
;-) zupka fantazja

Składniki

- 3 marchewki
- mały kawałeczek pietruszki
- mały kawałeczek pora
- 2 duże łyżki olivy z olivek
- 1 duża łyżka drobno pokrojonego koperku
- mały kawałek piersi z indyka lub kurczaka
- kasza manna lub Nestle Sinlac

Przepis

Marchewke obieramy starannie myjąc-tak samo jak pietruszkę, por,
i koperek. Następnie wszystkie warzywa kroimy na kosteczkę, aby były miękkie po przegotowaniu. Potem wrzucamy do garnka również pierś i koperek wszystko gotujemy do czasu, aż wyczujemy widelcem, że są wystarczająco miękkie. Możemy także podczas gotowania dodać olivę z olivek (zaś dla dzieci nieco starszych około 8 miesiąca życia można także wsypać vegetę ziołową dla bezgluteowców tak około 3 szczypty). Do smaku można dosypać już po zagotowaniu Nestle Sinlac około 4-6 łyżek, albo ewentualnie według gustu dziecka możemy dosypać oczywiście gotując kaszę manne (kaszy manny wsypujemy tyle, aby nieco zagęściła zupkę.

P.S. Po przegotowaniu wszystkich warzyw+olivy+piersi i przed dosypaniem kaszy manny lub Nestle Sinlaku przcieramy wszystko przez sitko razem z piersią lub bez w zależności od wieku dziecka. Jeśli jest ono starsze i ma około 8 mieśięcy tak jak moje śmiało można tylko mięsko pokroić. Przetartą Masę mięsno-warzywną odstawiamy na bok a pozostały tłuszczyk-rosołek gotujemy dodając kaszy manny, aby uzyskała odpowiedią konsystencję. Po zakończeniu wszystkich tych czynności łączymy masę mięsno-warzywną z rosołkiem i kaszą manna. Mieszamy i gotowe.
P.s. Podana przeze mnie ilość składników daje mały ale solidny garnuszek zupki mi starcza on na 4-5 dni oczywiście jesli zamkne i poporcjuje je w słoikac, które zgotuje po to by mogły stać w lodówce. Acha jeszcze jedno zupka ta jest bardzo sytym obiadkiem tak więc nie wmuszajcie maluszkowi zbyt dużo na siłe, kiedy zgłodnieje zawoła sam.
 
PRZECIER Z MARCHEWKI I JABŁKA Z ŻÓŁTKIEM
po 6 miechu:)

Składniki:
1/2 małej marchewki
1/2 żółtka 1/2 małego jabłka
1 łyżeczkakleiku kukurydzianego
sposób przyrządzania:
MARCHEW umyj, obierz , , następnie pokrój w plasterki
JABŁKO umyj , obierz, wydrąż gniazdka z nasionek i pokrój w kostkę.
marchewke i jabłuszko wrzuc do do wrzatku i gotuj do miekkości.
kleik rozprowadź w lekko ciepłej , przegotowanej wodzie.
jajo umyj, sparz i ugotuj, potem oddziel żółtko od białka i rozetrzyk je.
Kleik oraz pół żółtka dodaj do przecieru, całośc zmiksuj i zagotuj.:tak:
smacznego:)))
 
CIASTKA CZEKOLADOWE KRUCHE

300g maki
150g masła
100g cukru pudru
2 żółtka
50g tartej czekolady
szczypta soli
Mąkę przesiac, dosac szczypte soli i pokrojone na kawałki masło.Posiekac nożem . Wsypac cukier, czekolade i 2 żółtka. Zagnieśc i wlożyc na 30 min do lodówki.
Schłodzone ciasto wałkowac na grubosc 3-4mm. Wycinamy foremkami.
piec w temp 200st C 10-12 min.
mniami :-p
 
SZPINAKOWA Z KURCZAKIEM-OD 7 MIESIĄCA

Składniki:
2-3 łyżeczek NESTLE SINLAC
marchewka
pół pietruszki
mrozony szpinak
150 ml wody
50 g ugotowanego kurczaka
Przygotowanie:
umyj marchewkę i pietruszkę, obierz i pokrój na drobne kawałki. dodaj do szpinaku i gotuj na małym ogniu, aż zupka uzyska konsystencję miękkiej papki. ugotowanego kurczaka rozdrobnij mikserem. połącz z warzywami i dodaj NESTLE SINLAC .dokładnie wymieszaj
 
reklama
KASZKA Z JABŁKIEM I GRUSZKA , PO 6 MIECHU

*1/2 ŚREDNIEJ GRUSZKI
*1/2 ŚREDNIEGO JABŁUSZKA
*2 ŁYŻECZKI KASZKI KUKURYDZIANEJ

1. jabłko i gruszke starannie umyj , nastepnie obierz i oplucz pod bieżacą wodą.
2.wydrąż gdniazda nasienne
3.pokrój owoce na małe kawałki , zmiksuj na gładka masę lub prztrzyj
4.rozprowadź 2 łyżeczki kaszki w niewielkiej ilości przegotowanej wody. jeśli nie masz kuurydzianej , mozna uzyc ryżowej.
5.wymieszaj z rozdrobnionymi owocami.
 
Do góry