reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Nasze kulinarne wyczyny :)

ciasteczka kokosowe

50g masla lub margaryny
2 jajka
125 g cukru pudru
200 gram wiorkow kokosowych

Z bialek zrobic piane, dodac zoltka z cukrem i delikatnie wymieszac. Dodac rozpuszczone scholodzone maslo lub margaryne oraz wiorki. Wszystko delikatnie wymieszac.
Wylozyc na blache wysmarowana tluszczem lub na papier do pieczenia (polecam papier mniej brudzenia sie) i wykladac takie malutkie placuszki.

Wlozyc do pieca nagrzanego do 170 stopni i piec maks. 12 minut. Zarumienia sie tak na zloto.

Pychotka

W przepisie podano ze z tego ma wyjsc 30 sztuk, ja robilam na poczatku malutkie, a potem wieksze bo Daniel juz byl glodny takze wyszlo 25;-)


No i dupka rosnie, ja zamiast zrzucac na lato to przybieram, a juz brzuszek mialam zupelnie plaski to sobie pofolgowalam ostro:-:)-:)-(
 
reklama
Martaprzygotowujesz normalne puree ziemniaczane z mlekiem i maslem a do tego dodajesz ugotowanego uprzednio swiezego dorsza.. a na koncu posiekany szczypiorek i mieszasz wszystko razem.. wazne!: filety z dorsza nie gotuje sie na wrzåcej i szybkiej wodzie tylko tak jak z rosolem - powoli sobie dochodzi..potem oczyszczasz z osci (bardzo ladnie odchodzå).. no i oczywiscie søl (ewentualnie tez pieprz) do smakuproste i dobre! i nawet moze te ktore oporne do ryby dzieci mozna tym przekabacic..;-):tak:SMACZNEGO!

ps. a te rybki to dla Ciebie bo Ci sie ostatnio podobaly!! :-D
 
Ostatnia edycja:
no to jakby ktoras miala dostep do mleka swiezego to robimy TWAROG

latwo jak nic

a wiec nastawiamy pare litrow mleka na zsiadle bo niestety twarogu nie wyjdzie za wiele z litra. Odstawiamy w naczyniu (podobno w szklanym lub glinianym, a ja nastawialam tez w plastikowych miskach i bylo ok. Slyszalam tylko ze nie aluminiowych i metalowych garnakach bo moze przejsc metaliczny smak).
Dodajemy kilka kropel cytryny i odstawiamy w cieple miejsce. Jesli nie bedzie cieple to sie zepsuje tylko. Wstawilam w male pomieszczenie i nastawialam grzejnik na 2, po 1,5 doby az sztywne. Latem nie trzeba grzejnika.

Im bardziej skwaszone tym bardziej kwasny bedzie, ale ja robilam nawet sernik z niego i byl ok. Zmieszajac ze smietana tez mozna robic nalesniki albo na kanpki.

Sciadle mleko przelewamy do garnka i podgrzewamy troche. Podobno okolo 60 sotpni robi sie twarog. Mieszajac zobacz kiedy sie scina (grudki maja wygladac jak serek wiejski) i od razu odstaw do ostygniecia. Po ostygnieciu dopiero odcedzic na moze byc pieluche tetrowa.Czekaj az wystygnie do odcedzenia zeby troche namiekl i byl mokry. Nie odstawiam na cala noc jak niekotrzy bo wtedy jest za suchy. Sama widze kiedy juz wystarczy odciekania i przekladam w miske;-) Gotowe:-)
 
a teraz czas na PUSZYSTY I DELIKATNY SERNIK

Skladniki
1/2 kg sera bialego
1/4 szklanki oleju
1 budyn waniliowy lub smietankowy
1 jajko cale
3 zoltka
1/2 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mleka

a i ja dodalam ekstrat waniliowy, po takiej malej buteleczki;-)
a i im kwasniejszy ser tym troche wiecej cukru, ale to jak kto woli;-)

Cale jaja i zoltka utrzec z cukrem.
Dodac twarog zmielony (lub wrzucony do robota kuchennego z nozami, bardzo ladnie mieli to na mase), wrzucic zawartosc torebki budyniu, olej oraz mleko. Wszystko wymieszac. Konsystencja bedzie plynna ale o to chodzi. Dzieki temu bedzie mieciutki.

Pieczemy godzine na 200 stopni. Z pozostalych jajek mozna ubic piane z cukrem i na 15 minut przed wyjeciem sernika wylozyc na gore.

To jest przepis na taka ogragla najmniejsza tortownice. Najlepiej jest wylac do formy a nie tortownicy bo nie przecieknie nic bokiem. Ale jak jest tylko tortownica do dyspozycji jak u mnie to wylozylam papierem do pieczenia dol i nawet jak cos wylecialo to lekko sie po bokach przypieko, ale nie smierdzalo spalenizna.
Na gorze w czasie pieczenia bedzie sie robila mocno zlota skorka, ale nie przypali sie. Pod koniec pieczenia mozna patyczkiem sprawdzic, lub poruszac forma zeby zobaczyc czy sie rusza czy sie scielo juz.

Podobno najlepszy nastepnego dnia;-)
 
pochwale 2 przepisami , jedna na zapiekanke a druga na salatke :tak: :
  • salatka : 1 salata lodowa, 1 opakowanie rucoli , i pomidor, pol papryki, 1 cebula, kurczak w pudelku taki gotowy do salatek 2 opakowania ,salate i rukole podrzec w rekach i do miski , pomidor na 4 czesci i jeszcze na pol, papryka na slupki, cebula na polkola, kurczaka wrzucic, nie solic i nie pieprzyc,
sos czosnkowy : 5 zabkow czosnku majonez i mleko sol , pieprz , czosnek posiekac lub wycisnac , posolic i popieprzyc, wymieszac, doodac majonez i rozrzedzic mlekiem ....pyychooootaaaa ;-)
polewac sobei salatke sosikiem :-p

  • zapiekanka : ok 400 g ugotowanego makaronu spagetti, pol opakowania rukolli, 3 zabki czosnku, szynka badz kiebbasa jakakolwiek , 1 cebula, 5 jajek, sol pieprz, troche sera tartego
makaron wrzucuci do miski, posiekac czsnek i tez do miski, rukole pdrezc w rekach i do miski, szynke i cebule podsmarzyc i do miski , posolic i popieprzyc, wszytsko wymieszac i z miski przelozyc do naczynia do zapiekania, obojetnie jakie, jaj roztrzepac i wylac na zapiekanke, wstawic do piekarnika na 200 st na jakies 30 min , gotowe ;-), mozna dodac tez szpinak jak ktos lubi :tak:
smacznego :biggrin2:


wszystkei nadja si ena samodzielne danie albo na zakaske :happy2:
 
Ptasie Mleczko
2 serki homo (mogą być smakowe)
3 galaretki
herbatniki lub biszkopty

2 Galaretki kiedy zastygną pokroić w kostkę , serki wlać do jednej miski i dodać do nich 1 galaretkę zastygającą - zmiksować to wszystko razem ,wrzucić pokrojoną w kostkę galaretkę, wymieszać wszystko razem, ułożyć biszkopty w naczyniu (salaterki , tortownica itp) wylać przygotowaną "miksturę" na biszkopty i wsadzić do lodówki aż do zastygnięcia.
SMACZNEGO
 
Placuszki z piersi kurczaka
2 jajka
3 łyżki majonezu
3 łyżki vegety
sól,pieprz do smaku
starty żółty ser
pierś z kurczaka pokroić w kosteczkę połączyć z pozostałymi składnikami , wsadzić na godzinkę do lodówki ,potem smażyć ;-)
Smacznego!!!!:-)

ps ja nie soliłam bo uważam że 3 łyżki vegety to dużo ;-)
 
reklama
Łosoś w musztardzie

Łosoś najlepiej filet
Cebula
cytryna
sól
pieprz ziołowy
oregano
lub
przyprawa do ryby
musztarda
Olej
Rybke będziemy robić w piekarniku,cząstki kładziemy na foli aluminiowe,skrapiamy olejem,przyprawiamy sól,pieprz ziołowy,oregano lub przyprawa do ryby,na wierzch kładziemy plasterek cebulki i pół plasterka cytryny,dookoła rybki nakładamy musztardę,zawijamy ją w folie i do piekarnika.Pieczemy tak w 200 stopniach przez około 30 minut.
 
Do góry