reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze kulinarne wyczyny :)

plonskasia

ma.Muśka e.Miśki :)
Dołączył(a)
17 Listopad 2007
Postów
1 744
Miasto
Ulvik, Norway.
zielona lasagne

skladniki:

- 12platow lasagne
- 200g brokulow
- 3 lyzki sosu pesto
- 300g kielbasy, salami lub szynki
- 1/2 szkl. bulionu z kostki
- 2 lyzki oleju
- 2 szkl. smietany kremowki
- sol,pieprz,tluszcz do formy
- zolty ser

brokuly dzielimy na rozyczki, gotujemy (nie za miekko), miksujemy z pesto i bulionem. kielbase kroimy drobno (mozemy/nie musimy podsmazyc). smarujemy tluszczem zaroodpornå forme, ukladamy warstwami sos i makaron. przez chwile gotujemy smietane,doprawiamy jå solå i pieprzem, po czym polewamy tym lasagne. na wierzchu ukladamy poktojony w plasterki ser. wstawiamy lasagne do piekarnika i pieczemy 40min. w 180¤C.

ps. ja z lenistwa i zeby sie dobrze wymieszalo smietane mieszalam juz z miksem brokulowym..dodalam tez troce swiezej bazylii..

smacznego! :)
 
reklama

ana79

mamuśka ....
Dołączył(a)
12 Październik 2007
Postów
8 252
Miasto
Gdynia
MAKARONIK ZE SZPINAKIEM
-jedna cebulka
- trzy ząbki czosnku
- trzy łyżeczki masła
-makaron do spagetii
-pół opakowania rodrobnionego zamrożonego szpinaku
-duża łycha śmietany
- troche startego sera

Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojoną 1 cebulke.
potem dodajemy pół opakowania szpinaku, kiedy już się rozpuści, wyciskamy i wrzucamy czosnek.
Dodajemy sól
zasamażymy 5 minut.
Po tym czasie zestawiamy z ognia.
Po 1-2 minutach wkładamy na to 1 dużą łyżkę śmietany.
mieszamy.
Podajemy z makaronem jako sos.
na koniec sypiemy serek
 

ana79

mamuśka ....
Dołączył(a)
12 Październik 2007
Postów
8 252
Miasto
Gdynia
Dziewczyny znalazłam na BB bardzo ciekawy przepis, troche mnie zaitrygował , robiłyście kiedyś sałatke z zupek chińskich?

2-3 zupki chińskie lub wegetariańskie wyjmujemy makarony z nich i zalewamy wrzącą wodą zeby się zaparzyły, potem odcedzamy makaron dodajemy te wszystkie przyprawy które są w torebkach w zupkach, łącznie z olejem, i dodajemy pokrojone w kostkę: ogórek, papryka, wędlina- kiełbasa jakaś obojętnie, kukurydza, można jajko na twardo ale ja robię bez jajka i dodajemy majonez, mieszamy o konsumujemy.

i co wy na :tak:to? bardzo pomysłowe :tak:
 

tampeza

Wrześniowe mamy'08
Dołączył(a)
30 Listopad 2007
Postów
2 441
Slyszalam kiedys o takisj salatce, ale nigdy nie robilam. Mi najbardziej ten makaron z zupek smakuje na surowo:-D
 

ana79

mamuśka ....
Dołączył(a)
12 Październik 2007
Postów
8 252
Miasto
Gdynia
Guacamole<H3>Produkty potrzebne do przepisu</H3>
5296.jpg

  • 3 dojrzałe avocado (musi być miękkie, możesz je nawet kupić wcześniej, żeby było naprawdę miękkie)
  • 1 dojrzały pomidor pokrojony w kostkę
  • 1 mała cebulka
  • 3-4 łodyżki kolendry (1 łyżka po posiekaniu)
  • 1 papryczka chilli bird eye (może być inna ostra papryka, ewentualnie tabasco)
  • 1 ząbek czosnku, zmielony lub posiekany
  • 1 limonka
  • sól i pieprz do smaku



Obłędne meksykańskie puree z awokado. Dobrze zrobione guacamole to najlepszy sposób, żeby wydobyć cały smak tego owocu.
Zielona miazga z łagodnego awokado neutralizuje ostre wejście chilli, czosnku i kolendry i powstaje zestaw idealny. Kompletna harmonia smaków. Ying i Yang. Po meksykańsku.
Jak to zrobić:
Sparz pomidor i zdejmij z niego skórkę. Pokrój na 4 części. Usuń nasionka tak, żeby został tylko sam miąższ. Pokrój go w 5 mm kostkę.

Posiekaj bardzo drobno cebulę, kolendrę i czosnek. Chilli przekrój wzdłuż, usuń nasiona i posiekaj na drobne kawałeczki. Usuń pestki z awokado. Łyżką wydobądź miąższ (jak z kiwi) i przełóż do miseczki. Widelcem rozgnieć go na miazgę

Pomasuj limonkę, żeby później wycisnąć z niej jak najwięcej soku.

Najpierw rozdrobnij widelcem w misce avocado (nie używaj miksera, bo zrobi się z niego biało-zielona papka) wrzuć wszystkie posiekane produkty, wlej sok z ½ limonki i dodaj chilli, które możesz zastąpić też sosem tabasco. Spróbuj i dopiero wtedy dodaj sól i pieprz.

Serwuj zimne, prosto z lodówki razem z tacos lub pieczywem.
 

ana79

mamuśka ....
Dołączył(a)
12 Październik 2007
Postów
8 252
Miasto
Gdynia
cześc dziewczyny , u mnie ostatnio jest sezon na grilla i pomyślałam , ze podzielę sie przepisami z tej dziedziny.

ziemniaki faszerowane z miesem i pieczrkami:
4 duże ziemniaki
200 g mielonej chudej wołowiny
8 średnich pieczarek ząbek czosnku
pomidor
3 łyżki oliwy
pół łyżeczki papryki mielonej
łyżeczka majeranku
pół pęczka dymki lub szczypiorku
2 liscie laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego

ziemniaki ugotowac na pół twardo w mundurkach wraz z liścmi laurowymi i zielem ang.potem je odcedzic i ostudzic.pieczarki kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. pomidorasparzamy wrzątkiem, obieramy i kroimy na nieduże kawałki. siekamy dymke.rozgrzewamy oliwę, podsmażamy mięskoz pieczarkami i czosnkiem, dodajemy pomidora i dymkę. potem doprawiamy ten farsz papryką, majerankiem i solą. ziemniaczki należy przekroic wzdłuż, wydrążyc łyżeczką otwory i włóz farsz.najlepisj zawinąc ziemniaczki w folie aluminiową, pieczemy ok. 15 minut.
ziemniaczki dobrze smakuja z naturalnym jogurtem lub kwaśna śmietaną(ja oczywiście ns sucho:-D)
 

plonskasia

ma.Muśka e.Miśki :)
Dołączył(a)
17 Listopad 2007
Postów
1 744
Miasto
Ulvik, Norway.
cake_in_face.gif
przepis na chalke


skladniki:
podane kolejno na 500g/750g/1kg wypieku

  • 130ml/220ml/260ml mleka
  • 1szt/2szt/2szt jajka
  • 80g/140g/180g masla (ja dalam "brelet" - slonawe, w zoltym plasikowym pudelku)
  • 350g/500g/600g zwyklej måki
  • 1ts/1st/1,5ts soli (ts = lyzeczka)
  • 30g/60g/80g cukru
  • 1,5ts/2ts/2,5ts drozdzy w proszku (znajdziecie przy måce, cukrze w malym niebieskim pudelku z napisem "TØRR GJÆR")
przygotowanie:

wszystko zarobic na gladziutkie ciasto, uformowac i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia, potem do piekarnika na temperature chyba takå jak kazde inne ciasto drozdzowe i piec chyba ok.1h

SMACZNEGO!! :)
 

plonskasia

ma.Muśka e.Miśki :)
Dołączył(a)
17 Listopad 2007
Postów
1 744
Miasto
Ulvik, Norway.
5/6 m-c.
  • przychodzi pora na gotowe kaszki dla niemowlåt - zacznij od podawania ryzowej, nastepnie wyprøbuj kukurydzianå..nie ma przeszkød zeby do takiej kaszki na mleku modyfikowanym dodac np.swiezo starte jabluszko..
  • dozwolone-ulubione (5mc) podawane w formie zupek,przecierow i kaszek: jablka,jagody,porzeczki, marchewka,ziemniaki,dynia,pietruszka,por, kleik ryzowy i kaszka kukurydziana (produkty bezglutenowe), maslo, oliwka z oliwek
  • dozwolone ulubione (6mc, w przypadku alergikow na mc7) : pierwsze posilki miesne - indyk,krølik (zrezygnuj z cieleciny - udowodniono ze ma ona dzialanie alergizujåce), maliny,winogrona i owoc dzikiej rozy (wszystkie tylko w gotowych przetworach), cukinia i kabaczek - jako dodatek do zupek lub pod postaciå papki
Uwaga!
nowe danie najlepiej proponuj dziecku w godzine po nakarmieniu mlekiem. nie bedzie bardzo glodne, wiec spokojniej przyjmie ten eksperyment. nowe dania podawaj z lyzeczki a nie z butelki przez smoczek. dzieki temu malec o wiele szybciej nauczy sie zuc i przelykac.

7/8 m-c
  • warto juz urozmaicac mleczne potrawy.mozesz przygotowac mu np. kisiel mleczny z zøltkiem lub musem owocowym.
  • mozna tez wprowadzac desery ktore majå w skladzie naturalny jogurt (to juz przetworzone mleko) .poczåtkowo niewielkie ilosci - 3lyzeczki zeby obserwowac ewentualne zmiany. wplyw: bardzo korzystny na sklad flory jelitowej, zapobiega zaparciom.
  • na tym etapie wprowadza sie do diety zøltko (bialko jest silnym alergenem ktore podaje sie dopiero po 11m-cu zycia!) znakomite zrodlo tluszczow, witamin, zelaza. pøl zøltka podaje sie maluchowi co 2-gi dzien do zupki albo papki (wymiennie z miesem)
  • dozwolone-ulubione: zoltko jajka, buraki, zielony groszek, fasolka szparagowa, gruszki, chrupki kukurydziane
To wazne!!
jajko umyj wodå z delikatnym srodkiem myjåcym i sparz wrzåtkiem. ugotuj na twardo, wyjmij zoltko, i polowe przetrzyj przez sitko.dodaj do zupek,papek.. mozesz takze uzyc polowy surowego zøltka - pamietaj tylko o tym by po podaniu do dania calosc jeszcze raz zagotowac..
 

ana79

mamuśka ....
Dołączył(a)
12 Październik 2007
Postów
8 252
Miasto
Gdynia
FAJNE POMYSŁY NA KOKTAJLE OWOCOWE

banany zmiksowane z mlekiem sojowym
lizak.gif

truskawki+jogurt+swieza mięta
icon_razz.gif

lody waniliowe + jakikolwiek owoc

0.5 kg mrozonych truskawek lub innych owocow
0.25-0.5 litra jogurtu naturalnego
lyzeczka dzemu z czarnej porzeczki
cukier do smaku

Z pomarańczy:
1 pomarańcza
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki śmietanki
1 łyżeczka cukru pudru

Z owoców jagodowych:
szklanka Ramy Cremefine do ubijania
10dag dostępnych owoców mrożonych, np. malin)
100 ml lodów waniliowych
1/3 szklanki mleka
2-3 łyżki płynnego miodu
listki mięty
aromat waniliowy

koktajl bananowo-kawowy:
2-4 banany, jak kto lubi
0,5 l mleka
ok.150 g lodow waniliowych (kilka prządnych łych
icon_wink.gif
)

0.5 szklanki naparu kawy (można dac na pol szklanki wody 2 łyzeczki kawy jak ktoś nie lubie zbyt mocnej)

Do koktajlu podstawowego zamiast kawy mozna dodac czasem kakao, lub 2 lyzeczki miodu (miodowy tez pyszny), lub miod z cynamonem.
A jak pojawia sie latem owoce to tez mozna poszalec z truskawkami, malinami, jagodami...

238.gif
 
reklama

^marta^

mamuśka
Dołączył(a)
11 Maj 2008
Postów
2 771
Miasto
Bergen
KROKIETY
Naleśniki:
0,75dag mąki
3 jaja
1l mleka
sól
na czubeczku łyżeczki do herbaty sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
trochę wody
Mi wychodzi koło 20 naleśników.


Farsz:

3 piersi z kurczaka
1,5 kg kapusty kiszonej( z tym może by u nas problem)
1,5 kg pieczarek
2 duże cebule
sól, pieprz
Kapustę należy ugotować, czas gotowania jakieś 3 godz.. Jak ostygnie odcisnąć i pokroić.
Pieczarki na małą kostkę i podsmażyć. To samo z cebulą.
Wszystkie składniki do jednej miski,wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Farsz nakładać na naleśniki. Naleśniki zawijać nie w rurkę ale tak jakby w kopertę.
Obtoczyć w jajku i tartej bułce i smażyć na złoty kolor:-).
Można podawać z barszczem czerwonym, polecam Winiary.
Smacznego!
 
Do góry