• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Nasze Obawy

Zuza niestety tak. Ja mam ten sam problem więc zgłębiłam temat do cna. Jeżeli lekarz podaje na usg że ciaża ma 6 tyg, to liczy od OM. Czyli jednocześnie jakby mówił że sam zarodek ma 4 tyg.
Lekarze posługują się tylko terminem od OM :-(
Chciałabym żeby było inaczej bo mi pasowałoby wszystko jak w pysk strzelił.

reklama
Chwilkę, bo nie bardzo rozumiem. Jeżeli lekarz podaje, że ciąża jest 6 tyg a zarodek 4 tyg to znaczy jest dwutygodniowa różnica. Czyli lekarz liczy od pierwszego dnia ostatniej miesiączki a aparat usg od zapłodnienia. Stąd ta różnica. Jeżeli tak jest to moje szanse wzrastają.

Zuza aparat usg wskazuje wiek zarodka inny niż wiek ciąży z miesiączki,to zależy jaką wielkość ma zarodek i wtedy gin weryfikuje to z terminem porodu z OM. zawsze pamiętaj o -PLUS MINUS DWA TYGODNIE- trzymam kciuki żeby dzidzia się pokazała;-)

Dziewczyny, kurcze nie wiem jak Wam to powiedzieć żeby Zuza zrozumiała co ja chciałam jej przekazać :-(

Zuzo,
jeśli wg OM wychodziło Ci np. że to powinien być 8 tydzień ciąży, to usg oceniając wielkość zarodka powinno również pokazać 8 tydzień. Jak pokazuje 6 tydzień to znaczy że dzidzi jest o dwa tygodnie za małe.

NIE JEST TAK ŻE USG POKAZUJE WIEK ZARODKA OD ZAPŁODNIENIA. Dlatego napisałam że lekarz posługuje się tylko ilością tygodni jak od OM. Chodziło mi o to że lekarz jak mówi że to 6 tydzień to nie jest to wiek zarodka, tylko wiek zarodka plus 2 tygodnie.

Efilo przykro mi, ale Cię nie rozumiem. To co napisała siwucha jest dla mnie zrozumiałe. Ty raz piszesz, że jak gin mówi, że to 8 tydzień to usg wskazuje 8 tydzień, później piszesz że jak szósty to nie jest wiek zarodka tylko wiek zarodka plus 2 tygodnie. Czyli ja rozumiem że zarodek ma 4 tygodnie plus 2 tygodnie. Naprawdę nie rozumiem.
Mnie się zawsze wydawało, że aparat wskazuje tygodnie od zapłodnienia a my dodajemy jeszcze 2 tygodnie. Ale teraz to już nic nie rozumiem.

Mnie się zawsze wydawało, że aparat wskazuje tygodnie od zapłodnienia a my dodajemy jeszcze 2 tygodnie. Ale teraz to już nic nie rozumiem.

Otóż nie pokazuje od zapłodnienia. Pokazuje wiek ciąży.
Czyli tak jakby pokazywał od OM.

Napisałam Ci przecież że jak wyliczyłaś sobie z OM i wyszło ze jesteś w 8 tc to usg też powinno pokazać 8.

zuza efilo ma czesciowa racje tylko nie wzielas efilo pod uwage ze ktos ma nieregularne cykle. lekarz liczy od ostatniej miesiaczki (wychodzi 8 tyg) a usg liczy od zaplodnienia plus 2 tygodnie (powinno tez wyjsc 8 tyg jesli mialas regularne @ - a jesli nie to moze byc mlodsza ciaza... jesli na przyklad zaplodnienie bylo tydzien pozniej bo mialas @ co powiedzmy 1.5 miesiaca) mam nadzieje ze juz rozumiesz :)))) trzymamy kciuki zeby wszystko wyszlo okay ale jak juz wczesniej pisalam i znalazlam na necie zarodek w wieku 8 tyg moze miec od 7-17 mm bodajze!!!
zuza jesli wszystko przeliczylas i wychodzi Ci 7 tygodni to hmmm nie wiem bo mi wiadomo na pewno ze skonczone 5 tyg powinno byc echo serca na usg - lepiej zrob to dokladniejsze dopochwowe chyba sie nazywa. tam wszystko dokladnie widac. ale pisalas ze lekarz znalazl echo serca czy nie?? juz zwatpilam....

asylan, wziełam to pod uwagę, ale jak o tym napisałam za pierwszym razem, że usg pokazuje wiek zarodka plus 2 tygodnie to okazało się za skomplikowane ;-)

Zuza, niezależnie od tych rozważań idź po prostu do innego gina. Takiego któremu ufasz i który będzie w stanie zawyrokować co dalej.

reklama
asylan, wziełam to pod uwagę, ale jak o tym napisałam za pierwszym razem, że usg pokazuje wiek zarodka plus 2 tygodnie to okazało się za skomplikowane ;-)

Nie zabrzmiało to zbyt miło. Mimo wszystko dziękuję za odpowiedź. Oby wszystko dla Ciebie było proste i żebyś nie musiała się tak stresowac jak ja.

Wszystkim pozostałym dziękuję za wsparcie.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry