reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Nasze wizyty i zdjecia usg

gosiane to trzymam słońce kciuki :) ale ci zazdroszczę, że już jutro będziesz miała maleństwo ze sobą :)
moja Iga ma główkę 34cm w obwodzie, ja miałam 33cm jak się urodziłam czyli już mnie przeskoczyła, jak jeszcze miesiąc ma posiedzieć to chyba będzie miała tyle ile tatuś 36cm :-(

najbardziej mnie wkurzył mój gin, bo on do tego lajtowo podchodzi, jak się spytałam a co jak urośnie jej główka a mnie nagle chwyci, na to on stwierdził, a co się przejmujesz najwyżej jak nie będziesz umiała urodzić sn to zrobimy cc :-(no tak wszystko ładnie pięknie, ale najpierw będę musiała się namordować, polskie podejście :wściekła/y:

reklama
Gosiane - powodzenia &&&&&&!!!!
A ja troche nie rozumiem podejscia " zapowiada sie duze to robimy cc". Z wielu powodow cc nie jest dobre. Ani dla matki ani dla dziecka. A z tymi "duzymi" dziecmi to roznie bywa. Czasem na usg wychodzi 4,5kg a rodzi sie malutek 3,2.
I wcale nie jest tak, ze zawsze wieksze dziecko jest trudniej urodzic. To wszystko zalezy od mnostwa czynnikow. M.in od budowy ciala matki.

Mnie np najciezej bylo przy porodzie z najmniejsza Dominika, a ona wazyla tylko 3 kg. Najlatwiej zas urodzilam Lukaszka - a glowke mial 37cm.
Oczywiscie sa rzeczy nie do przeskoczenia, jest wiele wskazan do cc i wspaniale ze teraz cesarki sa juz dosc bezpieczne, szybkie itd. Tym niemniej mysle ze robienie operacji bo dla rodzacej moze byc meczaco lub bolesnie sn jest lekkomyslnoscia ze strony lekarzy.

Asia poniekąd się zgadzam z tym co napisałaś, ale z drugiej strony to nie są już czasy, że walczymy do oporu nieważne ile godzin byle urodziła sn, takie jest moje zdanie
a poza tym duża główka czy ogólnie duże dziecko jest większym wskazaniem wg. mnie do cc niż np. widzimisię matki

Ja uważam, że to słuszna decyzja :tak: jasne, może dzieciak się urodzi bez problemu pomimo dużej wagi a jeśli, próba porodu SN zakończy się dla niego komplikacjami :confused: nie trzeba dzięki Bogu w tych czasach już tak ryzykować :tak: i mamy nareszcie normalne szpitale i lekarzy którzy nie męczą mam i dzieci w imię naturalnych porodów

reklama
o rany ja tez sie boje tego ze podczas porodu cos sie stanie, maluch ma 4 kg wiec wole cesarke, boje sie utkniecia w kanale albo uzycia kleszczy
zobaczymy w poniedzialek co zasugeruja

Do góry