reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze wrażenia ze szkoły rodzenia

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Wczoraj miałam zajecia z peilęgnacji malucha i w sumie to czego sie od was dowiedziałam to pani polożna o tym mówiła, no ale napiszę co i jak, więc tak
do kapieli poleciła emolium, z racji tego że nie pozostawia osadu na wanience i jest tańsze niż oliatmu,
do pupki krem do nawilżania przy kazdej zmianie pieluszki np. bepanten albo alantan plus ponoć jest tańszy i sprawdzony ale nie zwykly alantan tylko alantan plus,sudocremem można tez smarować caly czas ale lepiej jak sa tylko odparzenia czy zaczerwienienia, a najlepsza to jest maka ziemniaczana niby nawet lepiej działa niz puder,
co do buźki to pierwsze kontatkty dziecka ze słońcem nie powinny trawać dłużej niż 3 min, do twarzy przez pierwszy miesiąc zycia nie trzeba stosować kremu z filtem tylko nawilżyć buźkę, ale kurcze jak bedzie lipiec to ja chyba zastosuje to mustellle, a dostałam jeszcze ulotkę z iwostinu tez jest krem z filtrem 50 dla maluchów, czy któraś coś o nim słyszała?
kikucik smarować ocnieptem jest polecany jak najbardziej, albo spiryt ale 70% rozrobiony z wodą,
oczka, uszka przemywać wodą przegotowaną, solą fizjologiczną, a do noska jeszcze można stosować sól morską ale kropelki wpuszczać przez zakraplacz nie atomizerem rozpylać,
jak dzidziuś ma problemy z koleczką i gazami to mozna go wpomóc czymś takim:
Petronela.pl - WINDI - Kateter rektalny dla niemowląt 10 sztuk | Higiena dziecka i mamy | A&AA
pieluszki to nalezy kupić na poczatku nie wiele bo nie wiadomo jak dziecko zareaguje, dużo osób w szpitalu mam dade mówiła, a no i powiedziała ze jak założy sie np. papmpersa do na bioderka najlepiej zeby jeszcze tetre na tego pampka nałożyć i dopiero jakieś ubranko, czy któras z was tak robiła albo słyszala?Niby wtedy nie ma problemów z bioderkami bo pampki sa cienkie,
Jak coś mi sie jeszcze przypomni to napiszę;-)narazie to tyle co sobie przypomniałam co wczoraj było mówione skleroza:-D

reklama
ania- zalecane przez ortopedów jest tzw. szerokie pieluchowanie, czyli właśnie tak jak pisałaś dodatkowo tetrę zeby nóżki były szerokie, ale ja to szczerze mówiąć rzadko robiłam, bo szkoda mi było Łukasza, temperatura powyżej 30 stopni i jeszcze ta pielucha to by się zapocił przecież

Z tego co wczoraj miałam na zajęciach wydawało mi się ważne, apropo tych zabiegów hartowania piersi. Położna mówiła, że wraz z rozpoczęciem 37 miesiąca, NIE WCZEŚNIEJ! może wywołać skurcze! codziennie dwa razy dziennie smarować brodawki bepantenem np i zabrać maść ze sobą do szpitala. Kolejną , że bóle brodawek mogą się utrzymać do 7-10 dni jeżeli dłużej należy to skonsultować z lekarzem. Reszty nie pamiętam tak się zestresowałam widokiem fotela porodowego, że zapomniałam:-p

kaliope i Aniu dzięki za takie super wieści :) A jak to z tą mączka ziemniaczną? to ile jej się wsypuje do wanienki? to się robi normaline zawiesine jak kisiel i to wody tak? i w tym się kąpie malca raz na jakiś czas?
A co do bepanthenu to tez słyszalam, że jest super. ale ja chciałam już od czerwca smarować Ziajką sobie te sutki delikatnie.

ania-aneczka maka ziemniaczana to na pupkę sie sypie, tak jak byś sudocremem smarowała, ponoć ma dobre działanie, ile hmmmm? nie powiedziała połozna ile, mysle że troszkę żeby zasypać czerwone i podrażnione miejsca, a o tym kisielu to z krochmalu sie robi, mówiła wczoraj jakie proporcje ale zapomniałam:sorry:i taki kisielek z krochmalu dodaje sie do wody i kapie sie w tym malucha ponoć to stosuje sie jak dziecko ma uczulenia czy jakieś krostki na calym cialku, ponoc skuteczne mówila polożna, może któraś z dziewczyn to stosowała dla swojego malucha

kąpiel w mące to chyba z tego co pamiętam , to garść mąki ziemniaczanej :tak:

z tym pieluchowaniem to bym poczekała do wizyty z ortopedą , sam lekarz niech stwierdzi że jest potrzeba dodatkowej pieluchy ...

a widzę że co położna to inna szkoła :tak:

a co do sutków to myśle że takie chwilowe kontakty jak posmarować i zostawić to nie powoduje skurczy :rofl2: tak samo jak mycie piersi.... ja na maści do brodawek (Ziaji ) mam napisane że stosować 2 miesiące przed terminem porodu .... więc mam zamiar tak zacząć :tak:

No ja też chce Zaiajkę stosować i widze własnie , że piszą faktycznie 2 m-ce przed więc od Maja ruszam:)ale to przecież tak delikatnie bez smyrania żadnego więc luzik:)

reklama
Ja nie pieluchowałam podwójnie tak sama z siebie. W 6 tygodniu mieliśmy wizytę u ortopedy + USG bioderek i nie trzeba było tak pieluchować. Takze tym razem też poczekam na opinię fachowca.

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry