reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

NDT-Bobath

reklama
no tak macie racje... a powiedzcie mi mialyscie np cwiczenia na walku albo klinie? pomagały? duzo Wam daja cwiczenia na pilce?
Mialyscie moze cwiczenie gdzie sadzalyscie sobie babla na kolanach w rozkroku, jedna raczka na Wasze kolano i ta noge wczesniej zgieta(Wasza noge) powoli prostowalyscie i wyciagalyscie przed siebie?
Pani rehabilitantka probowala wzmocnic chyba malej rece np przez takie cwiczenie ze jak Ola lezala na pleckach to ona tak ja jakos za reke podciagala i ta reke opierala jej o stol... kurcze nie wiem czy jakos w miare sensownie to opisalam:/

Mamo Paulinki bede Ci bardzo wdzieczna za filmik:)

Marta no właśnie na tych przyrządach ćwiczymy. Wałek pod brzuszek i opieramy małą na raczkach, klin tak samo. Na piłce ćwiczymy w domu (super poprawiła nam podpór) to jak nagram to Ci wyślę.
Na kolanach nie ćwiczymy, moja jest zbyt ruchliwa ;-) Ale ja ćwiczę podpór w kazdej sytuacji, jak siedzi u mnie na kolanach to podpieram jej raczkę o moją nogę, sadzam ją na boku od kanapy (twardy jest) i też ją podpieram. Nie raz w łóżeczku, jak podejdę do niej to tak się "bawimy" :-)

dokladnie takie cwiczenia mielismy Marta. Kladzenie dziecka przez kolano kiedy siedze w rozkroku, na pilce i pociaganie za raczke i podpor na drugiej. To ostatnie jest w celu wzmacniania siadu. Reszta na wzmocnienie podporu. U nas daly te cwiczenia wszystko, zawdzieczamy im kazdy sukces Adasia.

Ostatnia edycja:
Dziewczyny a jak wyglądają ćwiczenia na wzmocnienie mięśni karku przy słabym napięciu mięśniowym? Czy Wasze dzieci płakały przy sesjach ćwiczeniowych? Muszę jakoś specjalnie maluszka ubrać, żeby było mu wygodnie?

Najwygodniej chyba w bodziaku ;-)

A ja mam inne pytanko. Moja mała podciąga nóżki pod dupcię jak na filmie. Ale nie podpiera się wtedy. Tzn albo się podpiera albo pada i dupcia do góry. Ile może potrwać zanim załapie że trzeba się się jednocześnie podeprzeć i podciągnąć nóżki? Codziennie jej pokazuję jak to zrobić.
A tak kombinuje jak się jej wydaje, że nie patrzę ;-)

http://www.youtube.com/watch?v=c_6HJbyk5_Y

Ostatnia edycja:
Nie no, ja nie moge sie na tego szkraba napatrzec:) super jest...:) a jak kombinuje to niech kombinuje a w koncu wykombinuje:)
ucaluj ta iskierke od nas:)

Madlein- u nas Olka nie plakala tylko sie wydzierala:) z tym ze my od vojty zaczynalysmy...i cwiczylysmy tylko w pampersie, teraz w body albo w jakims innym luznym stroju. na wzmocnienie karku przy oslabionym napieciu kazano mi klasc mala na brzuchu, jak unosi glowke to te miesnie sie wlasnie wzmacniaja.
mi rehabilitantka od bobatha baby kazala tez nosic mala przodem do swiata gdzie glowka mlodej byla miedzy moimi piersiami (co trudne bylo bo ja raczej z tych malopiersiowych:D) i jak glowke mala mi probowala odgiac do tylu to ja jej dupcie podnosilam tak zeby glowka sie wyprostowala. u nas po miesiacu takiegonoszenia olka glowke kontrolowala

Ostatnia edycja:
reklama
Dorotka, Alex robi dokładnie tak samo, jak Paulinka. Jak głowa w górze to nogi leżą, a jak nogi z doopcia do góry to główka w dół. Nasza rehabilitantka powiedziała, że to dobry początek raczkowania, a uderzanie główką w dół to próba osiągnięcia równowagi, czy jakoś tak. Z tym, że u nas to już trwa kilka tygodni a raczków jak nie było, tak nie ma :/

Do góry