reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

no to gotujemy ;)

dota ja tam zawsze taką zapiekankę śmieciuchę robię jak robię czyszczenie lodówki więc wszystko tam się może znaleść zalewam jakimś sosem z torebeczki na to serek i mniam
ale hmmmm dobra zapiekanka ale troszkę tucząca to

zapiekanka ziemniaczana
trzeba pokroić ziemnia ki surowe w plasterki dosyć cienkie pokroić kiełbaskę jakąś w plasterki pokroić cebulkę w plasterki pokroić boczek jak się chce najlepiej w paski lub heheh w plasterki

nastepnie układasz na zmianę ziemniaki kiełbaskję cebulkę boczek ziemniaki kiełbaskę cebulkę boczek i tak do wykorzystania wszystkiego oczywiście każdą wartwe trzeba posolic i popieprzyć można jakiś ziół dodac albo przyprawę do ziemniaków
pieczesz ok 40 min w tem 170 stopni do kontroli jak włożysz widelec i ziemniaki są miekkie to znaczy że dobre juz jest
naprawdę sysące niedrogi i pyszne tylko jak ,mówię troszkę koloryczne

lubie też zapiekanki makaronowe np lazania albo canneloni

potrzebne tylko makaron cebulka czosnek zioła bazylia oregano sos do spagetti albo sama robisz pomidorowy mięso mielone a do lazanii jeszcze sos beszamelowy który można tez samemu zrobić
jak będziesz chciała to napisze przepis
 
reklama
Ja robie zapiekanke z ryzu. Czyli niedogotowany ryz mieszamy z mieskiem mielonym doprawionym tak jak na kotlety, albo z podsmazonymi resztkami wedlin po "czyszczeniu lodowki", maga byc tez resztki kurczaka albo innego pieczonego miesa.
Jak ktos lubi to mozna tez dodac groszek, podgotowana marchew albo brokul. Calosc wymieszac, posypac serem i zapiec.

A znacie przepis na oszukane golabki? Jak dla mnie to tez forma zapiekanki, ktora uwielbiam.
Przygotowuje sie miesko mielone (doprawia jak na golabki, czy kotlety), w osobnym barnku podgotowuje sie poszatkowana zielona kapuste, Wszystko razem sie miesza dodajac suche platki ryzowe (niestety u mnie to niedostepne, wiec ja dodaje podgotowany twardawy ryz, ale z platkami lepsze, a te platki to takie zwykle, polskie z misiemm na pudelku))
Proporcje w zasadzie dowolne, ale musi byc odpowiednia ilosc miesa, zeby sie ladnie wszystko kleilo;-)
Z powstalej masy uformowac spore kotlety (jak mielone), obtaczamy w mace i ukladamy w wyzszej blaszce albo naczyniu zaroodpornym. Calosc zaleway sosem pomidorowym i zapiekamy jakies 40-60 min w srednio nagrzanym piekarniku.
Sos ja robie sama, ale mozna tez dac ten z proszku tylko nie za gesty. Sosy z puszki trzeba doptawic, rozrzedzic i dodac troche maki, ale te wg mnie sa zazwyczaj za kwasne na ta potrawe.

A takie kotlety jak mi wydzie wiecej to zamrazam, potem tylko zaleje goracym sosem zapieke i mam gotowy obiadek:)
 
no tak!! jak ja na diecie to ruszyl temat z gotowaniem....ghhhhhhgrrrrrr
ale jak tylko przestane sie odchudzac gdzies kolo 2010 roku to zrobie te oszukane golabki bo lubie bardzo a nie potrafie tak zawinac w ta kapuste.
 
Grzechotka tą zapiekankę ziemniaczaną ja uwielbiam:tak: Zapomniałam wogóle o jej istnieniu:szok:
Na moje niesczęście aż do lipca nie moge przygotowac żadnych potraw z piekarnika bo nam nie działa, a w lipcu się dopiero przeprowadzimy:wściekła/y::angry:
 
PANGA PIECZONA DLA DotyZ i CAŁEJ RESZTY KOCHANYCH GRÓDNIÓWEK( Z WYJĄTKIEM KACHY BO CEBULI NIE LUBI)

2 filety z pangi (rozmrożone)
pół kostki masła
cebula
2 ząbki czosnku
1.5 pęczka koperku
łyżka przyprawy do ryb
bułka tarta

cebule i czosnek drobno szatkujemy i dodajemy posiekany koperek, przyprawę do ryb i mieszamy to z miękkim masłem (zostawiamy odrobinkę samego masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego). Na koniec dodajemy bułkę tartą tak aby powstała masa dająca się formować. Naczynie smarujemy masłem, kładziemy rozmrożoną rybę i przykrywamy papką maślaną. Pieczemy w w 180 st. bez termoobiegu przez 30 min. Mniam mniam.
 
Joasia i co była niespodzianka???:-):-)

dziewczyny muszę jeszcze wykorzystać Wasze "super zdolności kulinarne"...heheheh...:-p:-p

Znacie jakiś fajny przepis na ciasteczka kruche??
taki zwykły, bez ulepszeń....
Moje ciasteczka, te które robie, są kruche tylko przez kilka godzin, nastepnego dnia robią się twarde:tak::-D
 
reklama
Dota moja mama robi pyszne ciasteczka, takie wycinane ksztalty, pewnie o takie Ci chodzi. Kurcze one i po tygodniu sa jak swiezo upieczone. Tylko ze jak znam zycie to jak zapytam to powie ze robi na oko :-):-). Ale zapytam przy okazji jak nie zapomne :zawstydzona/y:
 
Do góry