to tu jeszcze dam przepis
BIGOS wg Jutrzenki
Zeby bigos byl dobry i nie kwasny to oprocz kapusty kwaszonej daję tez biala. Tzn siekam ja, zagotowuje w oddzielnym garnku i ciutke gotuje i potem mieszam z kwaszona. Ja daje duzo dodatkow, grzyby, pieczarki, cebule, zeberka, kielbase, boczek i jakies miesko wolowe. Jesli bedziesz miala ochote skorzystac z mojego sposobu to ja to wszystko co dodaje to najpier kroje i podsmazam a dopiero wrzucam do kapusty. Zeberka po podsmazeniu wrzucam z koscia a potem jak sie pogotuje jeszcze w calosci to je wyciagam i dopiero kroje i oddzielam od kosci. A i grzyby wczesniej namaczam i obgotowuje. I jak gotuje to przez 2-4 dni codziennie po trochu. . Dosypuje jeszcze przyprawe do bigosu, wrzucam listek, ziele i pieprz. A i jak potem rozmrazam do zjedzenia to dodaje jeszcze koncentatu troszke.
oczywiscie proporcje wg uznania, u mnie zawsze jest duzo miesa i dodatkow ale jak kto lubi
A i ja na jakies ok 1,5 kg kapusty kwaszonej daje ok 0,5 bialej do tej ilosci ok 1kg zeberek, 2 takie dlugie cienkie kielbasy, ze 2 cebule, k 0,5 kg wolowego, kawalek boczku, ok 1/2 kg pieczarek, grzyby to zalezy ile mam.
To tak na oko pisze, bede gotowala na swieta to bede wiedziala ile czego kupilam i czy dobry wyszedl
Naprawde jest pyszny