reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nowa praca, ciąża a macierzyński

Nieprzejrzysta

Zaciekawiona BB
Hej, od grudnia mam nową pracę. Ostatnio okazało się, że jestem w ciąży. Chciałabym przepracować ze 4 miesiące i wtedy iść na l4. W ostatniej pracy pracowałam do końca sierpnia, więc 3 miesiące byłam bez pracy. Jak jest wtedy obliczanie macierzyńskie? Biorą ostatnie 12 miesięcy pracy? Dodam, że te 3 miesiące byłam na bezrobociu i wiem, że miałam wtedy płacone składki.

reklama
Jeżeli umowa kończy się po 12 tygodniu ciąży to mają obowiązek przedłużyć umowę w pracy do dnia porodu. Z tego co wiem, macierzyńskie w tym wypadku też się należy

Hej, od grudnia mam nową pracę. Ostatnio okazało się, że jestem w ciąży. Chciałabym przepracować ze 4 miesiące i wtedy iść na l4. W ostatniej pracy pracowałam do końca sierpnia, więc 3 miesiące byłam bez pracy. Jak jest wtedy obliczanie macierzyńskie? Biorą ostatnie 12 miesięcy pracy? Dodam, że te 3 miesiące byłam na bezrobociu i wiem, że miałam wtedy płacone składki.
A skąd plan, że po 4 miesiącach pracy pójdziesz na chorobowe? Już teraz wiesz, że będziesz tego wymagać? Macierzyński (o ile będzie Cię obowiązywać umowa) będzie naliczone z tych przepracowanych miesięcy. Na bezrobociu masz tylko opłacaną składkę zdrowotną a nie społeczne.

Będą brane te miesiące, które przepracowałaś w nowej pracy. Nie będzie to zatem średnia z 12 m-cy, a tylko z tych 4 co przepracujesz.

I generalnie spodziewaj się kontroli z ZUS.

Chciałabym jak najdłużej, czyli te 4-5 miesięcy. O ile zdrowie pozwoli. Mam arytmie serca i boję się że może się nasilić. Czyli jak bym przepracowała 5 miesięcy po 4 tys. To 20 tysięcy podzielić na 12 miesięcy i miałabym wtedy 1600 zł?

Kontroli zus się nie boję, luzik. Słyszałam o różnych przekrętach i nikogo nie mieli 🙄
Jeżeli Twoje chorobowe będzie miało podstawy to ok. Ale całe postępowanie może ciągnąć się w czasie i świadczenia będą wstrzymane na cały ten okres. Tak jak pisała witch, jeśli pasuje Ci życie bez środków przez dłuższy okres to na chorobowe możesz iść od razu.

reklama
Do góry